A Borrajongó

Red Earth 2014.

2014. július 22. 06:00 - akov

Megint egy július és megint egy Red Earth. Halász Attila immár hagyományossá váló budapesti felbukkanása meleget és ritkán látott ausztrál csúcsborokat szállít. Akinek nem rémlenének fel korábbi beszámolóink, Attila „huszoniksz” esztendeje tengődik a Kenguruk országában és nagyjából ugyanennyi ideje végzi dolgát a fine wine kereskedelemben. A kóstolót már szintén hagyományosan megelőző szűk körű vacsora és iddogálás külföldi-belföldi beszámolókkal, baráti "hogyvagytokkal" és késhegyig menő borvitákkal telt. Sajnos eszembe juttatta, mennyire gyorsan elment megint egy év! A ráhangolás másnapjára ütemezett Red Earth egy kisebb kanyar után végül a Kogartban került a terítőre. A kiváló helyszínen a prémium ausztrál shiraz egészen elképesztő spektrumát barangolhattuk be, kezdve a bármilyen európai kontextusban is megálló, elegáns és kifinomult tételektől egészen a nagyfertályú hömpölygős cuccokig.

halasz-sm.jpg

A kóstoló egy rövid, de annál érdekesebb felvezetéssel kezdődött. Az idei év melléktémája a hagyományos „bormarketing” kifulladása és manapság tapasztalható vesszőfutása volt. Az előadó szerint a főként történelmi borvidékek kultúrájából táplálkozó, a múltba révedő és a felsőbb osztály életérzésével kommunikáló marketing nagyjából a múlté. Jusson eszünkbe a klasszikus bordeaux-i kép: a biedermeier bútorok előtt pózoló család, drága öltönyök és mellettük a felső tízezerhez tartozó blöki. De ott a gyertyafény felé poharat tartó borász sziluettje, amely a mai napig az unalom határát súroló bormagazinok vissza-visszatérő idillképe. Hány borász vizsgálja vajon a bort gyertyafényben? Aztán azok a bizonyos filozófia mentén csoportosuló „műfogalmak”, mint a "természetes bor", a "természethű bor", az "autentikus bor”, vagy éppen a "kézműves bor". Ezek jelentését hosszan kell magyarázni az átlagos fogyasztónak, a filozófiák határai mentén kitörő viták, és a sokszor kérdéses borminőség néhány év alatt végletesen kiürítik a lankadatlanul kreált kategóriákat. Akármit is csinál a termelő, akármilyen filozófia mentén dolgozik is, végül a bor által kell a munkáját megítélni. "Sokszor elsikkad a lényeg. Mert végül a bornak jónak kell lennie!" – mondja ki az egyébként biodinamika-hívő Halász a végső igazságot. Ha a bor kiváló, akkor jöhet a filozófia, mégpedig akármilyen mennyiségben. „Sok borász egója akkorára nőtt, hogy a borait csak sótlan pogácsa kíséri. Lassan elfelejtjük, milyen élmény bort inni az ételhez.” – színezi Attila a csúcsbor és a fogyasztó között tátongó szakadékot.

A Red Earth idei felállása a klasszikusnak számlált shiraz megjelenési formáira épült, miközben némi bepillantást nyerhettünk abba is, miként próbálják az ausztrál termelők fenekestől felforgatni a borpiacot.

redearthsor-sm.jpg

A kóstolt borok:

Gróf Buttler Viognier 2012

Bemelegítő. A fajtától várt édes virágosság helyett krumpli és krumplicukor árnyékolja az illatot. Oxidációnak gondolnám. Szájban is hasonló, egyébként meg jó kis szerkezet sejlik fel, de minden tekintetben fedett. 4p

Clonakilla Shiraz-Viognier Canberra District 2012

Ausztrál nagyklasszikus, több évjáratát kóstoltam, mindig szerettem. Elképesztően vonzó és tiszta, meglepően européer fajtajelleget mutat, hozza az Észak-Rhône hűvösebb jegyeit. Feketeborsos, piros ribizlis, jól felépített, intenzíven gyümölcsös és fűszeres. Remekül alkalmazott fa, a rusztikusság határán megálló sav, kiváló egyensúly. 13,0%. 8p- (93)

Wendouree Shiraz Malbec Clare Valley 2004

A mindig vágyott nagyágyú egy ritka házasítással. Előadónk szerint ez egy elhibázott blend, mert ugye ki az a sügér, aki shirazhoz malbec-ket loccsant? Nálam viszont működni látszik. Egyedien mély és komplex illat, szép érettséggel, rózsával, piros bogyósokkal, marcipánnal, eukaliptusszal. Fa szinte nincs. A közepesnél valamivel nagyobb testet feszesre hangolt sav és jól simuló tannin tölti ki. Frenetikus tisztaság, keleti fűszerek, piros gyümölcsök és társaik. Tőlem irsait is házasíthatnak shirazhoz, ha működik. Ez itt pedig éppen ezt teszi. 7p+ (92)    

Wendouree Shiraz Mataro Clare Valley 2004

Shiraz + mataro, azaz mourvèdre. A tíz év ellenére mély rubin. Eukaliptusz, mentol, fekete bogyósok, föld, édesgyökér, fűszerek és alig érezhető fa. Érettebb, „vastagabb” gyümölcsből készült, mint az előző versenyző. Szép fókusz, vonzó érettség és még észlelhető primőrös jegyek is vegyülnek ebbe a rétegzett, valóban élmény számba menő borba. Nagyon hosszú lecsengés. 8p (93-94)

Ráspi Genisz Kékfrankos 2011

Nekem jutott a megtiszteltetés, hogy vakon vihettem. Szép és érdekes illat, rózsával, földdel, sok fával, meggyel és más fekete bogyósokkal. Érezhető benne egy alacsony kénes stich, ami kérdéses, hogyan alakul az évekkel. Kóstolva légiesen lendületes, alacsony alkoholja tanítani való. Koncentrált, szépen definiált savanyú gyümölcsössége az igazi Ráspit idézi. A sav rusztikusan magas, szinte pengeként megy előre. Szép hosszú. A markáns fahatással simán übereli az Ausztrálokat. 12,5%. 7p+ (91-92)

Yalumba The Reserve Cabernet Sauvignon Shiraz Clare Valley 2004

Tulajdonképpen a Yalumba legjobb húsz hordó bora, Grange szintű csúcsbor. 23 hónap francia és amerikai fában. Meseszép minden tekintetben. Bele lehet szédülni, klasszis fa, izgalmas mentol, rózsa, föld, friss, szinte még primőrös és porrá aszalt fekete gyümölcsökkel. Sok, de érett tannin, kiváló sav, rendben lévő alkohol, végtelen lecsengés. Sűrű, de mégis remekül iható. 14,5%. 8p (94)

aussie_lazulas.jpg

Csak semmi komolykodás. Aussie lazulás a Mollydookernél.

Shaw & Smith Adelaide Hills Shiraz 2009

14 hónapos fás érlelés új és használt hordókban. Életteli, vonzó, kiváló fakezeléssel és minőségi hordóval.  Ahogy szellőzik úgy avázkodik bele egy kellemes eukaliptuszos-mentolos jegy. Lédús gyümölcsösség, robbanó intenzitás, gyógynövények, fűszerek, virágok. Kiválóan elkészített bor, remek egyensúllyal és hosszal. Modern, de izgalmas és ízléses. 8p (93) (WS92, CT92)

Kovács Nimród NJK 2006

A kóstolót jelenlétével megtisztelő Kovács Nimród volt kedves magával hozni ezt és a következő tételt. Kékfrankos, cabernet franc, merlot, cabernet sauvignon. Illata eléggé egysíkú, talán levegő kellene neki, némi fűszert és gyógynövényes érettséget érzek. Testes, szép fejlettséget mutat, árnyalt gyümölcsösséggel, aszaltakkal, a hosszú utóízben már inkább lekváros villanásokkal. Sok-sok rusztikus tannin és a végén égető alkohol. 15,0%. 6p+ (88-89)

Kovács Nimród Grand Bleu Nagy-Eged Kékfrankos 2009

Limitált tétel a Nagy-Egedről. Eszméletlen színe van a bornak, szinte fekete és levakarhatatlan a pohár faláról. Földes, még sok primőr jeggyel, remek hordóval, vérre emlékeztető jegyekkel. Sajnos van benne egy egyértelműen krumplis, erősen krumplicukros vonulat, ami oxidációra utal és nagyon nincs előnyére. Ha ezt nem nézem, akkor egy intenzív, húsos, lédús savanyú gyümölcsökkel telített komoly bor van a poharamban. Perzisztens, egyenletes lefutású, kiváló szerkezetű és még az alkohol is rendben van. Krumpli nélkül sima nagyklasszis, reméljük csak palackhiba. 14,0%. (7p+)

Mollydooker Blue Eyed Boy McLaren Vale Shiraz 2012

Egy Ausztráliában lenézett, de az amerikai piacon sikeres borászat, tényleg rendkívüli Wine Advocate és Wine Spectator értékelésekkel. A szőlőt nem titkoltan öntözik, hogy a tenyészidőszakot kitolják, így túlérett, de nem töppedt szőlőt szüretelnek magas cukorral. Ő is így készült, plusz kapott még egy jó adag, zömmel amerikai fát. Mély szín, rettentő sűrűség. Áfonyás, mentolos, finom és buja fűszerességgel, plusszos fával. Abszolút Portói-típus, égető szesszel, sok csokival, de itt meg is áll. Szörpös, kiszámítható és ultra-populáris. 16,5%. 5/6p (WS92, RP91)

Külön érdekesség, hogy a borászat visszafogottan használja a ként, és ahol lehet, nitrogénnel védik a bort. Szerintük ez bontás után fedett aromákat eredményez, így azt javasolják, hogy öntsünk le egy kicsit belőle, zárjuk vissza a palackot, majd rázzuk meg frankón. Ld. videó. Ügyesen csinálnak egy abszolút technológiai dologból egy eladható, sőt „cool” történetet. Érdemes továbbá megnézni a borászat mesefigurákra felfűzött honlapját is, de a Mollydooker tetkóval megpecsételt elkötelezettség sem semmi.

Mollydooker The Carnival of Love McLaren Vale Shiraz 2012

100% új amerikai fa, 4g/l cukor. Ugyanaz a stílus, szintén hasonló egyszerűségben, Portói módra kivitelezve, persze szárazon. Sok fa, érezhetően pótolt, citromra hajazó sav. Elképesztő sűrűség, sok szesz és csoki. Kb. ennyi. 16,0%. 5p (WS95, WA95)

Mollydooker dedication.jpg

Elkötelezettség Mollydooker módra

Teusner MC Barossa Valley Sparkling Shiraz 2009

Ennek a hordós, palackban erjesztett shiraz pezsgőnek létezik csendes verziója is. Utóbbi palackban végzi, ez alapborként kezdi meg újabb pályafutását. Volt már párhoz hasonlóhoz szerencsém, nemigen lettem a műfaj rajongója. „Karácsonykor, amikor 40 fok van Sydney-ben, de mégis innál valami vörösbort, na akkor esik jól egy jégbe hűtött shiraz pezsgő.” – világítja meg Halász Attila a műfaj általunk nehezen átélhető apropóját. Szép gyümölcsösség, fekete bogyósok, az élesztősséggel együtt gázolajosra alakult, de összességében inkább érdekes fahatás adják karakterét. Sűrű, koncentrált, jelentős mennyiségű, közepesen agresszív buborékkal. Kevés édeske ellensúlyozza tanninját. Jó egyensúly, aszaltas-eukaliptuszos véggel. 6/7p (89-90)

Lerida Estate Canberra Botrytis Pinot Gris 2011

Mély és intenzív illat, sok aszalt gyümölccsel, mazsolával, narancslekvárral, fahéjjal, virággal. Elég komplex és nagyon tiszta. Kóstolva testes, olajos, fűszeres és elég intenzív, de illatával összehasonlítva kevésbé izgalmas és komplex. Savába érezhetően belenyúltak, citromosan kockás érzetet ad. Amúgy jó arányok és szép lecsengés, de nem túl sok izgalom. 6p (88)

(Köszönet Halász Attilának a kóstolósorért.)

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr806530359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szegediszomelijé 2014.07.22. 20:30:25

Hát, irígylem a résztvevőket! Nagy élmény lehetett! Jó érzés, hogy a hazai tételek állták a sarat -Európai véleményét is szívesen látnám ezügyben! Kellemes meglepetésnek tűnik a Ráspi, bár amit a fáról írtál -most is az az érzésem, a kevesebb több lenne.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2014.07.23. 11:44:24

@Szegediszomelijé: Kösz a kommentet. Ha a Facebookon megkeresed "Attila's Wine World"-t és like-olod, akkor megtudhatod. :D

www.facebook.com/AttilasWineWorld?fref=ts

európai 2014.11.13. 20:37:57

Ma megint eszembe jutott az a nap, mikor ott ültem a Carnival Of Love 2012 palackjával és azt mondtam magamban, hogy mindenképpen beválasztom az idei kóstolóba mert szenzációs. Budapesten kitöltve aztán jött a hidegzuhany. Akov még csak egy rendes jegyzetre sem méltatta: "Mollydooker The Carnival of Love McLaren Vale Shiraz 2012

100% új amerikai fa, 4g/l cukor. Ugyanaz a stílus, szintén hasonló egyszerűségben, Portói módra kivitelezve, persze szárazon. Sok fa, érezhetően pótolt, citromra hajazó sav. Elképesztő sűrűség, sok szesz és csoki. Kb. ennyi. 16,0%. 5p (WS95, WA95)" De azért nem maradt csak annyiba vagy ennyibe a dolog. Ma van a napja, hogy a Carnival bekerült a világ 10 legjobb bora közé 2014-ben. 15 ország, 18 ezer bora volt versenyben a Top 10-ért a Wine Spectator-nál. A Top 10-ben is MÁSODIK lett. Persze mindez nem számít. Az idei Red Earth hangulatát alaposan feldobta a Mollydooker borászat körül folyt vita ezért aztán a jövő évi kóstolóba beválasztottam az elképesztő zászlós bort a Velvet Glove 2013-as ultra Shirazt. Nem fogok komoly jegyzetre számítani annál a bornál sem.
2014.top100.winespectator.com/wine/2-mollydooker/

dagadtos 2014.11.14. 00:08:51

Azta, micsoda elégtétel lehet az ilyesmi

akov · http://borrajongo.blog.hu 2014.11.14. 01:22:44

@európai: @dagadtos: hát sajnos nem a Wine Spectator és az amerikai ízlés csecsein nevelkedtünk. Természetesen ez a mi hibánk, nézd el nekünk. :D

shiraz2 2014.11.14. 11:25:07

@európai: azért a WS top 100 nem a világ legjobb borainak gyűjteménye. ez egy kedvenclista egy nem feddhetetlen hírnevű bormagazintól.

shiraz2 2014.11.14. 11:25:40

@shiraz2: persze marketingnek kiváló :)

európai 2014.11.14. 13:21:17

@dagadtos: Á, nem. Nem nagy elégtétel az, hogy így fogadták Budapesten a WS szerint a világ második legjobb vörösborát.
De az már elégtétel, hogy a mai nap során az ausztrál Winestate éves összesítésében, Ausztrálázsia legjobb borának, sőt mi több, Ausztrália LEGJOBB shirazanak címével tüntette ki a 2012-es Carnival-t.
„Our 2012 Carnival of Love Shiraz was awarded 'Australasian Wine of the Year 2014' and 'Australian Shiraz of the Year 2014' from the oldest and most prestigious Australian wine magazine, Winestate, at the 2014 Australasian Winestate Awards ceremony this afternoon at the Adelaide Convention Centre. There are over 2,400 wineries and over 11,000 wines that are considered. All the wines, which achieved 4 ½ to 5 stars during 2014, were brought back to be reviewed a second time by a Master of Wine led panel. The panel chose the top five wines in each of 14 categories and then selected a winner for each category. Out of those 14 winners, a final wine was selected to be Australian and New Zealand Wine of The Year. Wines are always tasted 100% blind with no influence from advertising dollars or marketing hype.”

Octopus jegyzete a nagy borról immár hallhatatlan, most már angol nyelven is terjed a kóstoló asztalnál:
„Mollydooker The Carnival Of Love Shiraz 2012, McLaren Vale
Fekete, lélektelenül modern. Chileis, édes gyümölcskoncentrátum, az intenzitás itt is hiányzik (csak nem a felrázás tett be neki?), de a csokis hordóval legalább kicsit borszerűbb. Krémes, nagyon sűrű, likőrös, kicsit csíp. Ez már inkább jó, de ez sem bor, inkább gyümölcslikőr. 12 pont (87/100), WS 95, Wine Advocate 95, CT 94,4; alc.:16%”
Lélektelen, és még csak nem is bor.
Ki tudja, vajon hol húzódik az igazság határa? Mert az élet egy karnevál.
süti beállítások módosítása