A Borrajongó

Burgundi-szeminárium- Egyre magasabbra

2013. június 10. 06:00 - drbarta

Nagyjából egy évvel ezelőtt tartottam először Burgundia-kóstolót a klubban. Remekül sikerült, így folytatása is lett ősszel. Többek részéről akkor felmerült, ha egy erős belépő szintű sor ilyen szép, akkor milyen lehet egy ütősebb? Ezt persze felhívásnak tekintettem és szorgosan nekiláttam egy újabb, az eddigiektől egy nagyságrenddel erősebb sort összegyűjtögetni.

Nem feltétlen egyszerű feladat, hiszen DRC, Dom. Leroy, Rousseau Chambertin kategóriájú borok semmiképp nem tudnak beleférni a költségvetésbe. Ugyanakkor ha az eddigi sorok fölé akarunk egyértelműen kerülni, akkor azért jóval nagyobb perfő költséggel kell számolni, mint általában a kóstolóinkon és ha már így történik, akkor persze mindenki elvárja, hogy zuhanjanak az állak egészen a padlóig a borok által okozott élmény intenzitásától.

Burgundiáról révén szó ez persze nem feltétlen jön spontán csak azért, mert a tétel ára elért egy x összeget, de számomra van egy félelmetesen hasznos segítség ehhez a kiismerhetetlen világhoz, mégpedig a Burghound. Az Allen Meadows által jegyzett online-magazin rendkívül nagy lefedettséggel vizsgálja a borokat, nehéz olyan tételre bukkanni, melyről ne lenne jegyzet, az értékeléseket pedig egész egyszerűen, mintha külön nekem írta volna. :) Mindig győzök rácsodálkozni, a pontjait követve gyakorlatilag még sose fürödtem be, külön öröm, hogy ez a fogódzó épp Burgundiánál, a világ tán legdrágább borvidékénél áll rendelkezésre.2013-05-29 17.36.04.jpg

 

 

Losonci Bálint: Pinot Noir 2011

Belövő bornak szántuk a többünk által is kedvelt remek hazai pinot-t. 2900 Ft.

Meggy, málna, ribizli. Közepes-plusz test, telt íz, csupa harapnivaló friss gyümölcs. Nagy szerkezetet nem kell keresni, a kezdeti koncentráció fokozatosan halkul, közepesnél alig hosszabb a lecsengés. A tannin nem elhanyagolható, mondjuk szűk közepes, a savak élénkek, súlyosabbak, nem kifejezetten az elegáns, cizellált fajtából, inkább olyan savanyúcukorkásan-parasztborosan savanykásak. Emellett persze jó egyensúlyt tartanak fenn, megadják a bor vitalitását, a 14.5-es alkoholt is sikeresen ellenpontozzák. Ebben a sorban tényleg csak belövő szerephez jutott, de a sort újrakezdve is jó érzéssel volt fogyasztható. Megvenném újra.  5+

Jean-Jacques Girard: Savigny-Les-Beaune 1er cru Les Peuillets 2009

2013-05-29 17.36.30.jpgCote de Beaune. A jelentősebb Beaune-i és még jelentősebb Aloxe-Corton körzetek közé ékelődve található. Könnyedebb, puhább, finom vörösborok vannak itt, melyek nem igényelnek különösebben hosszú palackos érlelést.  Grand cru terület nincs, premier cru-k vannak, de nem rémlik, hogy bármelyikük jelentősége annyira kiemelkedő lenne már a  Cote d' Or szintjén értve.  A  családi birtok 1529 óta létezik és van a Girard-família tulajdonában. 12 hektárnyi terület Savigny-Les-Beaune-ban és Volnay-ban. Agyagos-mészköves-homokos terroir, 45 éves ültetvény. 45 hl/ha körüli hozam, kézi és gépi szüret. Teljes bogyózás , enyhe macerálás, hőmérséklet-szabályozás melletti erjedés. 15 hónapos hordós érlelés, 15%-ban új hordókban. Burghound 91 pont. 27 Euro.

Cseresznye, földesség, némi bőrösség, konvencionálisabb fűszerek, finom pörkölési aromák.  Szájban közepes testű korty. Az ízek nem kiemelkedően intenzívek, de arányosan kitöltik. Piros bogyós gyümölcsök, ásványosabb jegyek, nem mondanám túl komplexnek. A korty fejlődése viszont várakozáson felüli. Cizellált, játékos,  ugyanakkor kiválóan integrált savak vezetik, mellettük az ízek is új erőre kapnak a finisre, szép hosszú lecsengést produkálva.  Nem túl sok tannin, sima, selymes tapintat, végig kifogástalan egyensúly és egység.  Az előző borhoz képest érezhetően több fokozatot jelent felfelé struktúrát tekintve. Több íz és nagyvonalúság feltétlen jól állna neki, de így is eléri a 7 pontot.(90)

Alain Hudelot-Noellat: Vosne-Romanée 1er cru Les Suchots 2008

2013-05-29 17.36.42.jpgCote de Nuits. Vosne-Romanée ugye az egyik, ha épp nem a legjelentősebb körzete Burgundiának, legalábbis azok a borok, melyek végett Burgundia a világ legdrágább borvidéke általában innen kerülnek ki. Ettől elvonatkoztatva sincs értelme itt a szó klasszikus értelmében ár-érték arányt keresni, itt minden bor drága, még a falu-szintű borok is elég húzósak, így eléggé megörültem, hogy 60 euro körül már egészen épkézláb értékelésekkel bíró ígéretes tételre sikerült bukkanni. A Suchots remek premier cru, közvetlenül a sokszáz euros borokat adó Richebourg illetve a Romanée St. Vivant grand cruk szomszédságában. A családi birtok neve is jól hangzik. Alain Hudelot-Noellat   harminc éven keresztül vezette a borászatot egészen 2007-ig, amikor az unokája Charles vette át a stafétát. Vincent Meunier korábban Alain, most Charles munkáját segíti.  Jelen borunk 1920-ban telepített ültetvényről származik.  A termés 20%-át egészfürtösen dolgozzák fel. Burghound 90-92

Egészen varázslatosan szép illat. Kék bogyós gyümölcsök, bódító virágok, fűszerbazár, finom dohány, leheletnyi pörkölési aroma és sok más egyéb dolog szálazhatatlan elegye, sajnos szegényes a repertoárom ahhoz, hogy megközelítőleg visszaadhassam.  Komplexitása mellett viszont nem akar lehengerlően intenzív lenni, törékenységet ígér, hol ezt, hol azt villantja, nagyon fineszes az egész. Szájban szinte karcsúnak tűnik testben, ízében viszont kifogástalanul telt sokféle bogyós gyümölccsel és még több féle fűszerrel. A textúrájában van egy fajta légies könnyedség, ugyanakkor szerkezetileg tömör, szemrevaló fókusszal. Tannin itt sincs túl sok, a savak feszesek, kissé tán dominánsak is a végére, de szép, hosszú cizellált finist vezetnek le. Nagyon elegáns bor. Mélységben lehetne feljebb, de ebben már ízig-vérig benne van a burgundi varázs. 7 és 8 pont között. (92)  63 Euro körül ugye nem olcsó, de alkalomadtán megvenném újra.

Marquis d’Angerville: Volnay 1er cru Clos des Ducs 2007

2013-05-29 17.36.59.jpgVisszatérünk Cote de Beaune-ba. Volnay hosszú életű, de nőiesebb karakterű vörösborairól ismert. Buja illatok, könnyedebb test, lágyabb tanninok, selymesebb tapintatok, kifinomult elegancia, amire számítani lehet. Bár grand cru-je nincs, de van pár igen jelentős premier cru-je, melyek árban és minőségben is elérhetik jónéhány grand cru szintjét. A Marquis d'Angerville a körzet egyik legjobb termelője. A 15 hektáros birtok az ezerötszázas évek elejétől jegyzi történelmét és ma is az alapítók leszármazottainak tulajdonában van. Jelen borunk a pincészet zászlóshajója, Volnay egyik, ha nem a legjobb dűlőjéről, melyet a termelő monopole-helyzetben  művel. Bio-dinamikus szemlélet a szőlőben 2006 óta. Öreg tőkék, 35 ha körüli hozamok. Kézi szüret, teljes bogyózás, kíméletes extrakció, majd préselés. Saját flórával való erjedés.  A mustot a gravitáció révén mozgatják. A hordók 20%-a új, a bor évjárattól függően 15-22 hónapig érlelődik bennük. Szűrés és derítés nélkül palackoznak.  A 2007-es évjárat általánosan csapnivaló volt, de ennél a termelőnél mégis jól sikerült, legalábbis a borok igen jó értékelésekkel bírnak. Burghound 92-95. Kb. 75 Euro.

Tavalyi burgundi kóstolónkon már szerepelt ez a bor és talán mindenkinél  nyerte, ha szorosan is, de maga mögé utasítva Rousseau évjárat-azonos Ruchottes-Chambertin-jét. Remek alanynak ígérkezett tehát, hogy általa összevethető legyen a két sor.

Itt is nagyon szép az illat. Aszalódni kezdő kék bogyós gyümölcsök, szarvasgomba, virágok, lágyabb fűszerek. Talán nem annyira sokszínű és változékony, mint az előző (félreértések elkerülése végett azért igen sokszínű és változékony), de még intenzívebb, még mélyebbről jövő és egyáltalán megkapó az a nemesség, amit áraszt. Szájban közepes testű. Kiváló koncentráció, az eddigiektől mélyebb, intenzívebb ízekkel. Tömör, magával ragadó kortyközép, a tannin jó közepes, itt már határozottan struktúrát ad, ugyanakkor tükörsima és remekül integrált. Úgyszintén a kiváló savak, melyek feszesek, cizelláltak, hosszan vezetik a kortyot, de végig van annyira koncentrált tartalom mellettük, hogy az egyensúly beleköthetetlen.  A textúra könnyeden selymes, kifogástalanul sima tapintatú. A nagy bor minden ismérvével rendelkezik, a magabiztos 8 pont számomra alap. (93-94)  Megvenném újra.

Dom. de Courcel: Pommard 1er cru Les Rugiens 2005

2013-05-29 17.37.07.jpg Cote de Beaune ismét, az előbb említett körzet közvetlen szomszédságában. Az appelláció határa mentén a talajban is törésvonal található, itt már vasban gazdagabb, kötöttebb talaj található, ennek megfelelően a borok Volnay-hez képest nagyobb testűek, tanninosabbak, erőteljesebbek. Grand cru terület nincs, de a legjobb premier cru-k árban, minőségben, presztízsben is elérhetik számos grand cru szintjét. Ez a birtok a honlapjuk tanulsága szerint már négy évszázadnyi történelemmel rendelkezik, mai napig az alapító család tulajdonában. Jelenleg Anne Bommelaer és Marie de Courcel igazgatja, a szakmai irányítás a jól ismert borász-önológus Yves Confuron kezében van. 9.5 hektárnyi terület elsősorban Pommard-ban, ennek jelentős része az appelláció legjobb premier cru-iből áll össze. A jelen bor termőhelye, a Rugiens, a körzet egyik leghíresebb területe, az innen származó borokról tarják, hogy legjobban megtestesítik a Pommard-ra jellemző stílust. Agyagos, márgás, a vastartalom miatt vöröses színű talaj. Jobbára 60 év fölötti tőkék, 25hl/ha körüli hozamok. Válogatás után hidegmaceráció, majd alacsony hőmérsékleten történő erjesztés esetenként kiegészülve poszt-fermentációs szénsavas macerálással is. 21-23 hónap hordós érlelés, évenként megújul a hordókészlet egy harmada. Szűrés és derítés nélküli palackozás. Burghound 94 pont, kb 90 Euro.

Egészen elképesztő illat. Porrá aszalt meggy, ibolya, menta, füst, ércesség, tömény fűszerek és egyáltalán a feneketlen mélység ígérete. Nehéz vele betelni, nehezen szálazható komplex elegyet ad, sajnos kissé közhelyes a próbálkozás, hogy visszaadjam. Szájban közepesnél alig nagyobb test mellett brutális ízintenzitás fogad. Egészen bele lehet szédülni. Sok tannin, kemény tartású váz, igen sűrű, kompakt kortyközép. Nagyon hosszan fejlődik az egész, jönnek az újabb és újabb impulzusok, duzzad az erőtől, hasít a fókusz, miközben végig megbonthatatlan és egyensúlyos. Érződik, hogy pályája elején van, de már harmonikus.  Visszakóstolva még tökéletesebbnek hat, nem tudok belekötni. Egyértelműen rádob még egy lapáttal a szintén fantasztikus előző borra, az pedig akkor 9 pont. (95)    Nagyon merész ilyen árú bornál olyat írni, hogy best buy, de a maga kategóriáján belül tulajdonképpen az, megvenném újra.

Pierre Damoy: Chambertin 2006

2013-05-29 17.37.23.jpgCote de Nuits, Gevrey-Chambertin. Sokféle szintű terroir, de kétségtelenül itt található néhány Burgundia legjelentősebb grand cru-i közül. Erőteljes, tömör, nagyon strukturált, tanninos borok.  Több generációra visszatekintő, de fénykorát a jelen korban élő pincészet. Pierre Damoy agrármérnök 1992-ben vette át nagybátyjától a birtokot, illetve a korábban hosszútávra bérbeadott szőlőket. 25 hektár összterület, melynek 75%-a Gevrey Chambertin legjobb grand cru-iben található, mint a Chapelle Chamberin, a Chambertin Clos de Béze vagy épp „maga” a legendás Chambertin. Elég jól hangzik. Bio-dinamikus átállás, modern feldolgozó, hordópaletta korszerűsítése.  Az utóbbi években a top boraik az appelláció legnagyobb sztárjainak borai mellett végeznek vakkóstolókon. Jelen borunk Burgundia, sőt a világ egyik legnagyszerűbb termőhelyéről a Chambertin dűlőből, annak is a tetejéről származik 60 és 90 év közötti tőkékről. Nagyon alacsony hozamok, kézi szüret. Bogyózás, zúzás, 4-7 nap héjon tartás, nyitott tartályokban történő erjesztés. 80%-ban új hordókban érik 18 hónapig. Szűrés, derítés nélkül palackozzák. Burghound 94,  kb. 125 Euro.

Extrém mélyről jövő illat.  Sötét bogyós gyümölcsök, fekete cseresznye szuperérett és porrá aszalt formában, finom pörkölési aromák. Színek helyett inkább sok-sok anyagot és mélyben szunnyadó kraftot ígér. Szájban közepesnél nagyobb testű. Hihetetlen mély, koncentrált, de mégis zárkózott, nem akar sokat mutatni. Szerkezetileg elképesztően tömör, kőkemény tanninokkal, nagyon hosszú lecsengéssel. Hatalmas anyag, de nagyon fiatal, a komplexitás kifejlődése mellett még egység és harmónia terén is várnak rá feladatok, de határ a csillagos ég. Jelenleg „mindössze” szűk 8 pont. (93)

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr815338436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2013.06.10. 10:10:54

Nagyon érdekes összefoglaló volt. Szerintem egyáltalán nem merész bestbuynak minősíteni egy 90 eurós bort, ha az 9 pont. Magyarországról én 9 pontos bort csak a legjobb aszúk között találtam eddig, azok pedig vagy 15-25 ezer között vannak félliteres kiszerelésben, vagy 12-14 között és 0,375-ek. Ha felszorozzuk a mennyiséget akkor kb azok is ebben az árszínvonalban (és minőségben) vannak.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2013.06.10. 10:34:42

@rszabi: Köszi. Én is úgy érzem, hogy azon a borvidékek esetén, melyek egyáltalán képesek erre a minőségre ez a szint sehol sem igazán olcsóbb.(elsősorban vöröseket alapul véve). Burgundiában pedig úgy hiszem jónéhány többszáz euros bor lehet, mely nem feltétlen éri el ennek a 90 eurosnak a szintjét.

Magyarországról szerintem is egyedül a top aszúk jelentik minőségben ezt. Csak annyira máshogy...Képzeld el azt a gazdagságot (más karakterben persze), erőt, hosszúságot ami azokra jellemző csak nem egy 200 gramm cukorral megtámogatott extrém olajos miliőben, hanem egy 13-as alkoholú, közepes testű, esetenként szinte légies hatású, csontszáraz bor képében. Ez az ami ennyire fantasztikus...

aquarius71 · www.finewines.hu 2013.06.10. 14:23:04

Dávid, köszönet a beszámolóért/jegyzetért!

Nagyon érdekes és tanulságos volt. Nekem kétszeresen is, mivel az új boros platformomra (finewines) gyűjtöm a potenciális pincészeteket - a keresgéléshez, kiválasztáshoz a (mostani és a korábbi) kóstolt tételek nagy segítséget nyújtottak. A Marquis d'Angerville és a Noellat már eddig is célkeresztben volt a leírtak megerősítették az elképzeléseimet.

Szeretnék hasonló kóstolókat szervezni lebonyolítani többé-kevésbé rendszeresen, minél több érdeklődőnek... Te honnan szerezted be a fenti borokat?

Egészen pozitív lehetőségeket látok "normális" áron való beszerzésre, de mindig nyitott vagyok új csatornákra...

Előre is köszönöm!

Feri

UI: a múltkori szülinapi bónusz a köv. megrendelésre továbbra is áll...

aquarius71 · www.finewines.hu 2013.06.10. 14:33:15

Nekem azért is különösen izgalmas ez a téma, mert egészen a közelmúltig kerültem a Burgundia topic-ot, nem értettem a fajtát, mivel nem találkoztam a "varázzsal".. aztán a WSET-es tanulmányok révén beütött a villám - azóta menthetetlenül sodródom a fajta és borvidék felé (talán nem véletlen, h a tervezett, bővített szortiment 3 fontos területe is erről szól: Burgundia, Új-Zéland, Oregon)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2013.06.10. 14:41:29

@aquarius71: Szia, köszi.
A Girard, a Noellat és a Damoy innen való:
formulawine.co.uk
Az Angerville innen:
www.vinothequeduleman.com/
de máskor innen is szereztem már be:
www.weinart.de illetve www.gute-weine.de
A Courcel pedig innen:
www.classic-wine.com

Nagyon örülök a fenti híreknek, kíváncsian várom a kínálat ez irányú bővülését.

aquarius71 · www.finewines.hu 2013.06.10. 14:49:20

Én köszönöm! Lecsekkolom mindent..

Kínálatbővülés folyamatos lesz kb. július közepétől (Burgundy és Piemonte) a többi inkább nyár végétől (Oregon, Új Zéland)..

üdv, F
süti beállítások módosítása