Somló aprócska borvidékén járva, a termelőkkel beszélgetve mindig az volt az érzésem, hogy amilyen kicsi a hely, akkorák az ellentétek és a látszólagos érdekkülönbségek. Fogyasztóként értetlenül áll az ember ez előtt, hiszen a termelőnek az volna az érdeke, hogy minél jobb bort tudjon készíteni és minél előbb – lehetőleg minél jobb áron – el tudja adni a teletöltött palackokat. Ez pedig összefogás, termelői eszme- és tapasztalatcsere, közös promóció és stratégiai gondolkodás hiányában elképzelhetetlen. Még 500 hektár is túlzottan nagy ehhez. Ennek megfelelően az utóbbi években Somló mintha megrekedt volna az olykor a Barátok Közt legszenvedélyesebb epizódjait idéző mókuskerékben. Úgy tűnik azonban, most valami változik. Engedjétek meg, hogy szó szerint közöljem Balogh Zoltán (Somlói Apátsági Pince) meghívóját.
„2013. június 22-én a Somló-hegyen csapunk egy formabontó bulit.
Amiért formabontó az az, hogy az esemény nem kerül sem a termelőknek, sem a vendégeknek pénzbe. Nem áll újmagyar pályázatosdi az esemény mögött, sem pedig milliárdos ambíciók. Nem szed senki pénzt a pincészetektől, sem pedig fesztiválos karszalagot és idétlen fesztiválpoharat nem tukmál senki senkire.
Egyszerűen elkezdődött a Somlón teljesen magától az, amire sokan évek óta várunk, és amin csendben vagy hangosabban dolgozunk. A somlói bortermelők beszélgetnek, boroznak, ötletelnek és összefognak, ha kell. Nyilván az ilyen reakcióhoz kell egy gyújtóanyag, egy katalizátor. Ez pedig a Félúton borozó és borbolt. Soha még nem volt példa arra, hogy a Somlón egyszerre két tucat borospince tartson fogadóórát. Egy teljesen spontán, úgymond alulról jövő kezdeményezés ez.
Tudjuk, hogy a Somlóra eljönni nem egyszerű, tudjuk, hogy az utak hepehupásak, tudjuk, hogy jellemzően a pince mögötti budiban fogja végezni a dolgát a legtöbb vendég, tudjuk, hogy a szálláslehetőségek korlátozottak és messze vannak a menő borvidékek wellness hoteljeitől. De mindezzel a puritán körítéssel együtt mégiscsak az ország egyik legkarakteresebb borvidékén lehet két tucat pincénél borokat kóstolni és beszélgetni azokkal, akik a borokat csinálják. Mindezt a borivás és a borvidék szépségeinek maga egyszerűségében.
A hupákolásról bővebben itt olvashatsz.
Üdv,
Balogh Zoltán, Somlói Apátsági Pince”
Mit lehet ehhez hozzátenni? A hely önmagában is gyönyörű, nem még borokkal. Spuri a Somlóra! :D