A Borrajongó

Csopaki Best Buy

2013. január 08. 06:00 - drbarta

Szent Donát Pince: Kishegy Olaszrizling 2011

2013-01-01 20.42.25.jpg80 éves tőkékről, tisztán acéltartályt látott tétel. Eleinte kicsit fülledtnek ható illat, ami elég gyorsan kiszellőzik. Mellette jelentős ásványosság, köves-sós hangulat, de találunk némi almás-barackos gyümölcsösséget is, illetve a jellegzetes fehér virágos-keserűmandulás díszítéseket is. Alig közepes test. Tiszta, könnyű, szinte hígnak is ható konzisztencia. Közepes teltségű ízek, sok ásványossággal, kevesebb gyümölccsel,  összhatásában teljesen barátságos. A kortyközépnél jönnek a meglepetések, ugyanis a bor szépen megmutatja, hogy strukturálisan számolni kell vele. Szép magja van a kortynak, a lecsengés is teljesen fókuszált, azt lehet mondani meglepően hosszú is. A savak kellően élénkek, de jól integráltak, van bennük cizelláltság, miközben finoman bizsergetnek. Az egyensúly kifogástalan, a részletek lekerekedettek. Csont nélkül 6 pont. Úgy éreztem kicsit több mélységgel, ízintenzitással már klasszis borról beszélhetnénk.  1800 Ft.ért vettem a pincénél, annyiért ajándék.

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr85001368

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner.Bor blogajánló 2013.01.08. 17:39:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner.Bor blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

marvin__42 2013.01.08. 17:07:06

Ez izgalmasan hangzik. Tőled ezért az árért ilyen pontszámot ritkán látni :-)
Egyébként a Borfaluban is van, szintén 1800 Ft-ért. Legalábbis az árlista szerint.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2013.01.08. 19:01:58

@marvin__42: Igen, azért is kiáltottam Best Buy-t. Szerintem feltétlen érdemes megpróbálni, bár ha valaki lehengerlő, vastag ízekre vágyik, akkor csalódhat..

Fiskális 2013.01.08. 23:19:44

Szerintem. egy rizling ne is a robusztusságával tünjön ki, s lehengerlőnek sem kell lennie. Megpróbálok szerezni, mostanában ez a típus izgat, majd friss spárga, meg fehér husú hal mellé milyen jól passzolhat:-)

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2013.01.09. 09:48:22

jó felvetés!@drbarta: ismersz robosztus rizlinget??

kisrizling · http://www.szentdonat.hu 2013.01.09. 10:40:49

Köszönjüka posztot! Kis háttérinfó a borról:
A kishegyi terület korát nem tudni pontosan, a falubeli öregek is emlékeznek rá gyerekkorukból és akkor sem fiatal szőlő volt, a legöregebb tőkék 80 éven felüliek. Valószínűleg több, mára már ismeretlen klón is megtalálható a szőlőben. A terület mérete kb fél hektár. Eredetileg gyalogműveléses 1x1-es térállású szőlő volt, a hetvenes években minden második sort kiütve alakították át 1x2-es középkordonra. Egy hosszú távra kötött megállapodást követően 2 éve vettük át a területet és kezdtük el a tőkék felújítását, a termés fokozottabb korlátozását. Akkori állapota eléggé lehasznált volt, de messze nem menthetetlen. A 2011-es kishegyi volt az első önálló tétel belőle a pince szortiment "alap" olaszaként. Miután megismertük borának ásványos karakterét, a továbbiakban még fokozottabb figyelmet kezdtünk rá fordítani. A 2012-es már egy fokkal koncentráltabb tétel lesz.
Aki egyébként vastag, glicerines, hömpölygős borokat vár az a jövőben sem hiszem, hogy eme bor után fog kapkodni, mivel ez a stílus távol áll tőlünk. Mi tisztán a fajtát és a termőhelyet kívánjuk megmutatni borainkban és véleményem szerint a nagy test mindkettőnek ellensége.
Ezután a poszt után kíváncsi lennék mondjuk a szitahegyi olaszunk leírására. Annál inkább van a koncentráció fókuszban, na persze a fent említett borászati törekvés ésszerű határai között.

shiraz 2013.01.09. 10:56:18

@kisrizling:
"Mi tisztán a fajtát és a termőhelyet kívánjuk megmutatni borainkban és véleményem szerint a nagy test mindkettőnek ellensége."
ezt a véleményed megindokolnád?

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2013.01.09. 11:01:53

@kisrizling: Szia, köszönöm az információkat. Az a helyzet, hogy épp december 31-én jártam az éttermükben, ahol volt szerencsém érintőlegesen végigkóstolni a jelenlegi szortimentet.

Összességében nagyon tetszett az egész sor, bár sajnos hozzávetőlegesen sem jegyzeteltem. Lekötötte a figyelmem jelentős részét a családi idill, illetve a meseszép panoráma. :)

Talán a legjobban a Furmint-olasz birtokbor 2011-es tetszett. Tiszta, harapnivalóan zamatos bor volt, abból is hoztam egy palackkal, majd alkalomadtán arról is születni fog írás.
A Szitahegy olasz valóban szép volt. Szinén ásványos karakterű, a fenti bortól tényleg teltebb ízű, koncentráltabb tétel, de nekem a Kishegy hígabb mivolta melletti fókuszáltabb savkészlete jobban megfogott.
Az egyik kolléga, miközben átadta a pincéből a vásárolt borokat, megmutatta a Kishegy 2012 tartálymintát. Tényleg szép volt, legszívesebben abból vittem volna. :)

kisrizling · http://www.szentdonat.hu 2013.01.09. 11:57:10

@shiraz: úgy értem, ha a terméskorlátozás mértéke egy bizonyos szinten túlmegy akkor a szőlőben a cukortartalom korán megugorhat, mely magas alkoholt, több glicerint, lágyabb savakat eredményez. Ettől a bor aránytalanul vastaggá és hömpölygőssé válik. A glicerines olajos ízek úgy ahogy a maradékcukor is rátelepszenek az ásványos aromakarakterre, elfedi azt. A lágy savak pedig a frissesség rovására mennek. Hüvelykujj szabályként Csopakon az olaszrizlinget 20-as cukorfok környékén szüreteljük, nem többel, nem kevesebbel. A bor számunkra ideális alkoholtartalma így egy 12,8-13,2-es tartományba esik maradékcukortól függően, mely harmóniában van az ilyenkor szokásos 6 g körüli savval. Ez egy olyan megcélzott borstílus, melyet több csopaki pincészet is tudatosan követ. Tapasztalatunk szerint ezek az arányok adnak olyan borokat (olaszrizlinget), melyek karaktere a legerősebben tükrözi a termőhelyet. Bármilyen fokú további koncentrációt ezen paraméterek betartása mellett próbálunk elérni. A helyi termelők által életre hívott Csopaki Kódex is ezt a szemléletet írja elő. A kódex egyébként egy eredetvédelmi szerveződés, egyben védjegyoltalmi rendszer. Az új borvidéki termékleírást hivatott kiegészíteni, mely kimondja, hogy a Csopak névvel ellátott bor csak olaszrizling lehet, és a szőlő Csopak körzetből kell, hogy származzon. A termékleírás biztosítja az átlátható eredetvédelmet, a kódex védjegy pedig ezt több ponton megerősíti, illetve minőségi garanciát ad.

a kódex egyébként itt olvasható: csopaki.hu
ez egy demó honlap, további infó (pl ábrák, képek, hírek) az onnan elérhető fb oldalon.

kisrizling · http://www.szentdonat.hu 2013.01.09. 12:06:20

@drbarta: Örülök, hogy tetszett nálunk! Várunk vissza!
Az említett Furmint-olasz nekem is egyik kedvencem, bár a hordókat még be kell járatni...
Igen a Szitahegy ahogy mondod vastagabb, a Kishegy feszesebb. Azon dolgozunk, hogy a frissesség és a vastagság egyszer mindkét borban egymásra találjon.

shiraz 2013.01.09. 17:22:12

@kisrizling:
köszi a választ :)
gondolom az évjáratok különbözőségeit figyelembe veszitek a szüreti időpont megválasztásánál. nem mindig esz a sav 6g 20 fok mellett :)
a savat nem méritek a szüret meghatározásához?

a véleményed csak az olaszrizingre igaz?

hibazoltan 2013.01.09. 19:17:15

@kisrizling:
2009 nov. 7-én a Szent Donát pincében ültük az Esküvőnket.Az üdvözlőbor a 2008-as Olaszrizling volt,hatalmas felüdülést jelentett a Tihanyi szertartás után.Olyan vendégeinknek is ízlett,akik ritkán fogyasztanak bort,de azt a finomságot még a mai napig is emlegetik.:))
Az én személyes kedvencem a 2008-as kishordós Kisrizling volt.....

kisrizling · http://www.szentdonat.hu 2013.01.09. 19:49:14

@shiraz: valóban nem minden évben egyszerű feladat a 20 fok - 6 g elérése és a szüret kezdetének időpontja évjárattól függően heteket is mozogtak (bár szerencsére a balatoni klíma eléggé kiegyenlített), de ezidáig nem volt vele különösebb gond. Idén például már szeptember 4-én is szedtünk olaszrizlinget, míg 2010-ben csak 15-e után kezdtük el. Sokat segít az évjárathoz hangolt zöldmunka és esetenként a többlépcsős szüret.

Mérjük a savat szüret előtt, de én a refraktométerben jobban bízok, így a szüreti időpont kiválasztásánál a cukorfok dönt. Idén a savak alulról karcolgatják/közelítik a 6-ot, 2010-ben 6,5 g volt a jellemző. Mindkét évben sikerült a 20-as cukorfokot tartani, így összességében nagy kilengésekről nem lehet beszélni.

Amit írtam azt mind az olaszrizlingre értem. Másik két fontos fajtánk a furmint és a sauvignon blanc, mindegyik más tészta. A sauvignon az igazán kezesbárány, bár hajlamos a maradékcukorra. A furmint az eléggé hisztis, nehéz eset.. :)

kisrizling · http://www.szentdonat.hu 2013.01.09. 19:52:56

@hibazoltan: hát az sem tegnap volt. a borokból legalább is már mutatóba sincs... :)

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2013.01.09. 20:09:22

@drbarta: név szerint?? :-)

@kisrizling: hol hozzáférhetők a borok a pincén kívül?

kisrizling · http://www.szentdonat.hu 2013.01.09. 20:16:02

@szenvedély S.: Pesten jelenleg két helyen a Borfalu bortéka szondi utcai üzletében, illetve a szitahegyi olasz és furmint-olasz birtokbor kóstolhatók az Egykettő borbisztróban a Károlyi Mihály utcában. De ajánlatos eljönni Csopakra is! Főleg ha van apropó: balatonikum.com/olaszrizling
süti beállítások módosítása