A Borrajongó

Karácsonyi édességek a klubban

2012. december 24. 06:00 - drbarta

Karácsonykor mi szeretünk fincsi édes tokajiakat inni. Az idei alkalomnak még sikerült egy szűkebb koncepciót is szülni, 06-os évjáratú, komolyabb formátumú kései szüreteket kóstoltunk, volt köztük elismert pince elismert bora is, illetve kevésbé befutott, inkább ígéretes, feltörekvő termelő tétele is.

Vakon kóstoltunk.

2012-12-19 17.59.31.jpg

 

AZ Nektár:Vióka Kései cuvée 2006

2012-12-19 18.03.56.jpg

Emlékeim szerint az alapanyag aszú technológiával lett feldolgozva, de az előírttól kevesebb hordós érlelést kapott, így édes cuvée-ként szerepel. Bel és cukortartalom szerint is 6 puttonyos anyag rémlik. Nem került kereskedelmi forgalomba, pincénél 8 ezer forintért lehetett hozzájutni.

Mélyről jövő nagyon vonzó illat, tiszta, intenzív sárgabarack, méz, feketetea. A vakkörben még átsiklott a figyelmem a korábbi palackok alkalmával tapasztalt nagyon jellegzetes  borókás-fenyőgyantás fűszerességen, a visszakóstolásnál viszont egyértelműen éreztem. Nagy test, sűrű, viszkózus konzisztencia. Intenzív attack, zamatokkal telt korty, sok kajszival és mézzel. Jelentős édesség, az első körben még úgy éreztem szinte nem is bírnak el velük tökéletesen a savak, a visszakóstolásnál már nem volt ilyen problémám, sőt, olybá tűnt érdekes módon, mintha túl intenzívek is lennének, és nem is lennének tökéletesen integrálódva. Összességében szerkezetileg lehetne fókuszáltabb, egységesebb, a kortylefolyás lehetne cizelláltabb, mutathatna látványosabb kibontakozást,  de az ízek koncentrációja  anélkül is igen hosszan kitart, a bor tiszta világú gazdagsága pedig nagyon élvezetes. 7 pont. (90)

Demeter Zoltán: Tokaji Főbor 2006

2012-12-19 18.04.20.jpgGyönyörű illat, nagyon tiszta és színes gyümölcskavalkád, mango, maracuya, kajszi, narancs, pici banán, mindez mézes-tejszínes közegbe ágyazva. Nehéz pár szóval jól leírni, ami tény, hogy nagyon prémium érzetű, mély, gazdag, ugyanakkor csiszolt és harmonikus bort ígér. Közepesnél nagyobb test, rendkívül jó, túlzások nélküli arányok. Mély, komplex ízek, az illatnak megfelelő trópusi színezetű gyümölcskosár tartalmát élvezhetjük szájban is, miközben a konzisztencia és a tapintat folyamatosan nagyon finoman krémesen sima. A korty szépen fejlődik, a gazdagság több impulzussal érkezik, a savak az előző borhoz képest lényegesen jobban fókuszálják mindezt, pedig szinte észrevétlenségig bele vannak simulva a kortyba. Vannak ettől koncentráltabb, mélyebb, még komplexebb, még hosszabb borok, de minden komponense igényes és csiszolt, az egyensúly harmóniáig tökéletes, csupa báj és elegancia. Ez bizony 8 pont. (93) Mikor itt tartottunk a sorban már akkor volt egy olyan érzetem, hogy efölé már nem lesz részemről, és lőn :)

Szepsy Szamorodni 2006

2012-12-19 18.04.05.jpgHasonlóképp mélyről jövő, de még egy lépéssel komplexebb illat. Kifejezetten sok ásványosságot mutat, mellette aszalt kajszi, töppedt szőlő, érintésnyi szárított szilva, némi füst, finoman gombás, picit avarosabb árnyalatok. Elég nagy testű korty. Intenzív ízrétegek váltják egymást, a többi borhoz képest erősebben botritiszesnek tűnik a világa. Szerkezetileg   messze a legtömörebb. A sűrű,  anyaggal teli mag igen hosszan tud kibontakozni, miközben fajsúlyos, de csiszolt és jól integrát savak teszik ez utóbbi folyamatot szépen fókuszálttá. Kiváló sav-édesség egyensúly. Az eddigiek értelmében jó hosszú a lecsengés, az utóízben viszont egy picikét melegít az alkohol, illetve némi nem tökéletesen besimult cseresség is a felszínre bukkan. Ezzel együtt is nagyon élvezetes bor, de ezen kis „szépséghibák” miatt nálam lecsúszik a nyolcasról akkor is ha ez volt a sorban a legmélyebb és legkomplexebb tétel. 7 és fél pont. (92)

Dorogi:  Avantgarde Botrytis 2006

2012-12-19 18.02.22_1.jpgEmlékeim szerint egy hordó 6 puttonyos aszú, és egy hordó talán ugyanazon alapanyagból? készített fordítás házasítása. 8 ezer forintért lehetett hozzájutni a pincénél.

Itt is igen intenzív az illat, nagyon tiszta és koncentrált sárgabarack-élménnyel. Nagy test, sűrűn folyó, olajos konzisztencia. Mély, tiszta és színes zamatok, ugyanakkor a korty a 200 g-os cukor mellett sem lesz nehézkes vagy ragacsos, mivel a savak  épp ehhez a beltartalomhoz legideáliabb mennyiségben és minőségben teszik a kortyot kiegyensúlyozottá, valamint szép hosszan, cizelláltan fejlődővé.  A részletek nagyon szépen illeszkednek, a felszínek simák,  a  kortylefolyás gördülékeny, a lecsengés szép hosszú, az utóíz csupa örömteli, tiszta emléket őriz. Lehetne komplexebb, de így is pazar. Többek kedvence volt a társaságból, legyen 7 és fél ő is. (92)

 

 

 

Hudácskó Tokaji Szamorodni 2006

2012-12-19 18.04.11.jpgEz a bor kb. harmadannyiba kerül, mint a többi, így nem teljesen fair, hogy ebben a sorban szerepel. Az okairól röviden: gyakran böngészem a Cellartracker nevű portált, és ráakadtam erre az írásra. Oregoni fiatalok az ősszel hozzánk képest épp pár nap különbséggel voltak Tokajban és ezt a beszámolót készítette egyikük. Feltűnt, hogy olykor egész hasonló dolgokat fogalmazott meg az illető a borok kapcsán, mint amit én is éreztem, ugyanakkor szisztematikusan szigorúbbnak tűntek a pontjai. A Hudácskó pincétől még semmit nem kóstoltam korábban, de ebben az írásban a szigorú fiatalember hasonló polcra tette, mint Demeter Zoltán Zene borát 2010-ből, illetve , mint a Királyudvar Ilona cuvée 2008-at.  Egyikünk ennek hatására be tudott szerezni egy palackkal ebből a borból, és nagyon kíváncsiak voltunk rá, hogy tényleg ekkora hatalmas best buy-ra bukkantak –e a külföldi a fiatalok. Előfordulhat-e, hogy egy meglehtősen kedvező árú, nem annyira közismert szamorodni tényleg besimulna-e egy komoly sorba.

Az eddigiektől sokkal kevésbé intenzív az illat. Aszalt kajszi, méz, égetett cukor, némi gyógynövényesség.  Közepesnél alig vastagabb, ízkoncentrációt tekintve is csak közepesen telt. Intenzitásban, mélységben, de tulajdonképpen a karakter letisztultságában is komolyan elmarad a sortól. Jó sav-édesség egyensúly, közepes lecsengés, kissé cseres utóíz. Kb. 5 pont körül. Félreértés ne essék, ez egy korrekt  ár-érték arányú, bevezető szintű édes tokaji, de az írás által remélt „titkos fegyvertől” mérföldekre van. Kissé peches is, hogy pont a sor végére került.

Minden kedves olvasónknak Boldog Karácsonyt kívánunk!

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr954978675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.12.24. 13:14:43

Jó sor! Ezek az oregoniak jól megekézték Demeter Zolit, érdekes.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2012.12.24. 20:36:43

kellemes karácsonyi ünnepeket nektek is!

az, hogy az oregoniak mellényúltak nem meglepetés.

ugyanakkor kicsit sem szimpatikus, hogy amiben a Szepsy bor jobb DZ-énél nem kerül be a pontok közé, de amiben gyengébb, az igen. ez, kérem, részrehajlás! és ezt másfél éve először érzem!

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.12.25. 07:40:42

@szenvedély S.: Szigorú vagy :) Én úgy érzem azok az ismérvek is beszámításra kerültek, nálam legalábbis az overall jött ki ennyire. Én Főbor egyensúly és harmónia terén mutatott előnyét kicsit erősebbnek éreztem, mint hátrányát az alapanyag "nagyságát" tekintve. Voltak a társaságban, akik viszont a Szepsyt tartották többre.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2012.12.25. 10:16:48

@akov: Egyéni ízlés kérdésben nem szoktam vitatkozni, de ezek a pontok nevetségesen alacsonyak. Mivel pincénél kóstoltak, így a palackhibát kizárhatjuk. A Szerelmi hársot "lenégypontozni" azért elég kemény. :)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.12.25. 10:21:38

@rszabi: Pontosan. "Horrible midpalate" és "international style", ezek fogtak meg. Biztos a fiuk sok erős pistát ettek előtte.

európai 2012.12.25. 13:56:25

@rszabi: A négy pont szerintem sem fair, hiszen 4,5 pontos borról van szó. A Szerelmi nekem sem tetszett, egyetértek az oregoniakkal. Jól megirták a dolgot. A Zene bora viszont nekem is tetszett, nálam jó magas pontszámot kapott. Az általános, alacsony pontozás egyáltalán nem lep meg, ausztrál barátaim körében ez általános Tokajjal szemben, egyáltalán nincsenek elájulva a régió boraitól. A 2011-es Bott Telekire mégcsak kiváncsiak sem voltak, mindegy, több maradt nekem. Demeter szerintem a nagy Tokaji hullámvasút mozdonyvezetője, egyszer fent, egyszer lent. Különben többször észrevettem már, hogy Tokajt Mgyarországon 90%-os előnnyel kezelik, mig külföldön 90%-os hátránnyal indul. Érdekes az biztos.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2012.12.28. 22:18:36

@európai: miért, aaaasztráliát hogy kezelik kint és külföldön?
:)

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2012.12.29. 23:09:18

@európai: @Szomjas Gödény:

asszem az a normális, ha egy borvidék borai elsősorban országon belül fogynak. mondjuk pont a jobb tokajiaknak nincs okuk panaszra. kereskedelmi adatokról nem tudok, de többen emlegették, hogy idén látogatóik fele külföldi volt. épp ezért nem gondolom, hogy ez az amerikai írás sok mindent befolyásolna.

(arról nem beszélve, hogy DZ-ről beszélve SHE-vel kezdi a mondatot. szigorú vagyok, hadd mondjam ki: ha már valaki publikál, legalább az ALAPVETŐ nyelvtani hibákat kerülje el! - hiszen milyen hitele lehet ezek után?)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.12.30. 05:20:37

@szenvedély S.: Most nincs időm újra elolvasni, de valamiért az rémlik, hogy DZ nem volt otthon, és így felesége, Anett lehetett a vendéglátó...így esetleg értelmet nyerhet a SHE (de a Szerelmi 83 pont az semmiképpen :))
süti beállítások módosítása