A Borrajongó

Bősz Adrián Csóka-hegy Riesling 2008

2012. október 22. 12:13 - akov

Bősz Adrián borai eddig inkább elkerültek, pedig minden egyes kóstolt tételnél éreztem, hogy nem ártana ismerkedi velük. Adrián valahogy nem a fősodort követi, borai okosak, intelligensek és ezzel kiemelkednek Szekszárd mai divatirányzataiból. Külön megér egy megváltást, hogy a borvidéken szinte páratlanul non-cashflow módon képes fehér fajtákhoz is hozzányúlni. Pedig anno Szekszárd nem csak nagytestű vöröseiről és gyenge fehérborairól volt híres. Vizsgálódásunk tárgya éppen egy rajnai rizling, amely már nem az alap szortiment, hanem egy magasabbra pozícionált termékvonal része. A palack tartalmáról nem áll rendelkezésre sok információ, csak annyit tudunk, hogy a gyümölcs a Bátán található Csóka-hegy dűlőben termett.

ba_riesling.jpg

Szemre elég mély tónusú, mondjuk meglett citromnak. Illata intenzív, virágos, egyértelműen fajtajelleges, mézzel, fehér húsú őszibarackkal, fehér húsú gyümölcsösséggel és finom petrolossággal. Friss és túlérett gyümölcsök egyaránt megtalálhatók benne, nagyon gazdag, amelyet még a hordós érlelésből származó fűszerek is tovább mélyítenek. Kóstolásra vastag, sűrű, érett almával és citrusokkal, virággal, mézzel, töppedt szőlővel és fehér húsú őszibarackkal. A sav egyértelműen magas, picit túlontúl is markáns és citromos érzetű, a nagy beltartalom sem képes teljes mértékben megregulázni. A lecsengés a közepesnél valamivel hosszabb, a bor enyhe cserességgel és héjas kesernyével távozik. Ízlés szerint értékeljük. Aki szereti az ebben a stílusban elkészített enyhén túlérett és cseres borokat, annak talán jóval több, én a saját rajnais horizontomba beillesztve bivalyerős 5 pontra teszem (85). A beltartalomhoz és stílushoz viszonyított árazása vitán felül baráti. 2.700Ft 13,0% (Borfalu)

Érdemes a címkének is szentelni egy rövid gondolatot. Szerény véleményem szerint ugyanis a palackra bámulva Magyarország egyik legszebb, legarányosabban megtervezett boroscímkéjével nézünk farkasszemet. Merített papíros hatás, kis dombornyomás, pasztellszínek, cirkalmas karakterek. Semmi szükségtelen hívalkodás, csak rendkívüli egység és elegancia. Bárki munkája is, gratulálunk hozzá! Egyértelmű 8 pont.

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr164862385

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner.Bor blogajánló 2012.10.23. 09:21:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner.Bor blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

117 2012.10.23. 01:27:16

Az általam kóstolt Bősz Adrián-borok egytől egyig ár-érték arányosak voltak. Sajnos, mostanában nem kerültek elém. A korábbi címkék is egyediek voltak, de ez sokkal szebb.

Szegediszomelijé 2012.10.23. 20:22:16

Jaja, bár kevés tétellel találkoztam, nekem is teljesen +. Én is azt éreztem, h nem a fősodorba tartozóak a tételek, jó értelemben. Egyedibbek voltak, mint az elém kerülő egyéb szekszárdi borok.

Fiskális 2012.10.23. 23:56:18

A madár a cimkén nem csóka, hanem valami gázló, ugye? nem tidod mi az s miért az? azért kérdem, mert tényleg szép, a kaligrafikus riesling külön gyönyörű. Gyanítom van a környéken tipográfus-grafikus, szerintem a szintén szép szekszárdi Campus cuveé cimkét is ö tervezhette...

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.10.23. 23:57:42

@Fiskális: Talán a Duna közelsége miatt egy gém lehet, nem tudom, meg kellene kérdezni a termelőt. Meg is teszem...

zoli 2012.10.24. 06:13:49

fekete gólya, azt nem tudom, hogy Báta környékén költ-e, a horvát Baranyában, a Kopácsi-réten igen, arrafelé is készül címke róla:
www.josic.hr/vina/cuvee/

zoranka · http://www.pecsiborozo.hu 2012.10.24. 09:24:37

Fekete gólya bizony, a rizling a gólyás rizling néven is fut. Csak mivel többen jelezték, hogy nem könnyű hozzájutni, ezért bátorkodom egy kis reklámot idetenni (www.pannonborbolt.hu/szekszardi-borok/bosz-adrian), most jönnek az új borok is, hamarosan már azok is kóstolhatóak lesznek, magam is várom a tételeket...

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.10.24. 09:30:15

@zoranka: köszi. A szürkés árnyalat miatt én gémnek néztem, de igazatok van, gólya.

117 2012.10.24. 19:43:53

Megfigyeltem, hogy mostanában egyre több palackon szerepel egyszerűen a "riesling" kifejezés a "rajnai rizling" helyett. Gyakorlatilag ez egy frappáns rövidítése a szőlőfajtának. Ezt a ki nem mondott megállapodást mindenki betartja, vagy van, aki az olaszrizlinget is ezzel a névvel jelöli? (Én - emlékeim szerint - még nem találkoztam ezzel.

Fiskális 2012.10.28. 17:15:25

@117: nyilván az írásmód a nemzetközi marketing miatt is lehet, szerintem emblémában vagy logóban ez rendben is van, de magyar szövegben helyesírásilag nem korrekt, már mint az az eljárás, ha valaki a kialakult, lexikográfiailag szervesült magyar szakkifejezést "visszaidegenesít". Magyarán én nem tartanám helyesnek, ha a rizling helyett elkezdenénk affektálva riesling-et irkálni magyar szövegben... az olaszriesling írásmód meg egyenesen szörnyű lenne :-) Nem??!!

Fiskális 2012.10.28. 17:41:55

Gólyát köszönöm, hozzá olvasnivaló :-)

http://hu.wikipedia.org/wiki/Fekete_gólya
süti beállítások módosítása