Az elmúlt hetek során különböző baráti társaságokban előkerült pár 2007-es Szepsy bor, ezeket gyűjtöttem most össze. Idézzük fel röviden a 2007-es évet. A borászok szinte egyöntetű véleménye alapján kiváló évjáratról beszélhetünk, amely – ennek ellenére – nem szűkölködött meglepetésekben. A meleg és száraz télre korai fakadás, esős május majd egy hosszabb csapadékmentes, hőségrekordokat döntögető nyári időszak következett. Augusztusban aztán volt némi eső, majd egy szép, meleg ősz következett. A botrytisz kevésbé volt jellemző, az évjárat inkább a száraz boroknak kedvezett. Természetesen kritikusnak bizonyult a szüreti időpont jó megválasztása, hiszen aki alacsonyabb alkoholt és szép savakat vizionált, nem ártott odafigyelni. Nézzük, miképpen tükröződik ez a fura évjárat Szepsy István boraiban.
Illatában méz, őszibarack, aszalt fehér húsú gyümölcsök, virág és hordóból származó vanília. Ebben a borban is érezhető a Szepsy-kézjegynek számító, a redukció és a zöldes csavar határán billegő valami, amit én többnyire érdekesnek találok a birtok boraiban. Szellőzik és úgy lesz kisimultabb, gazdagabb az illat, szépen díszítik a túlérett gyümölcsökre jellemző jegyek, már-már fehér húsú lekvárokra asszociálhatnánk. Kóstolásra szép telt és sűrű, itt is erőteljesen érezhető a mézes és túlérett gyümölcsös karakter. A savak izgalmasak, igaz – a bor beltartalmához képest – nincsenek túl sokan (5,8g/l). A már említett édes fehér húsúakat szépen kísérik az érett citrusos jegyek. A hordó érezhető, nagyon kellemesen simul az anyagba, ez is egy vakon felismerhető Szepsy-védjegy. Van magja, de a meleg évjárat hatása felismerhető, a korty nem túl feszes, az alkohol pedig sok. Így is kellemes élmény, erős 6 pont. 4.000Ft. 14,5%
Úrágya Furmint 2007
Füst, trópusi gyümölcsök, alma, őszibarack, virágok és finom hordó-vanília alkotják az illat gerincét. Az előző borhoz hasonlóan túlérett fehér húsú gyümölcsök, méz és egy kevés cukorkás édesség lengi át az illatot. Kóstolásra abszolút furmintos, le sem tagadhatná, jön a körte, az alma és más fehér húsú gyümölcsök. Itt is van túlérett hatás, ez nagyon meleg hangulatot kölcsönöz a bornak, de mindenért kárpótol a szép ívű, zamatos korty. A hordóhatás ismét kiváló, szülőatyját le sem tagadhatná. Az utóíz hosszú, gazdag és felbukkan benne egy picike maradékcukor (3,2g/l). Az alkohol jól érezhető és kissé elkülönülten dolgozik. Valamivel több sav nem ártana neki (4,8g/l), de így is egy remek borral volt dolgunk. Stabil 7 pont. 6.500Ft. 14,0%
Nyúlászó Furmint 2007
Nagyon finom illat, kiemelendő a minőségi fahatás köré épülő virágos, édesre érett fehér húsú gyümölcsösség. Ennél a bornál is érezhető a redukciós, kissé gumimatracos, itt-ott zöldességnek is érezhető hatás. Egyébként nem zavaró, de kétségtelenül jelen van. Telt ez a bor is, de kevésbé hömpölyög, mint az Úrágya, arányosabb és elegánsabb. Aromáit illetően érett citrusok, fehér húsú gyümölcsök, őszibarack és trópusi gyümölcsök jellemzik. Rettentően szép fahatás, nincs mese, ilyet csak Szepsy István tud. A kortyközép fókuszált, szépen illeszkednek az alkotók. A lenyelést követően van egy kisebb szünet, majd a közepes-hosszú utóízben szépen visszatérnek a zamatok. Ez sem egy feszes bor (5,5g/l savhoz 6,3g/l cukor), de a sima 7 pont nem kérdés itt sem. 13,5%
A borokon jól érezhető a 2007-es év melege és szárazsága. Az alkoholok magasak, mindhárom borban – talán a Nyúlászó kivételével – igen jól érezhetők. Ugyanakkor a savak terén volt egy kis hiányérzetem, egy hűvösebb karakterrel találkozó feszesség igen jót tett volna a boroknak. Érettség szempontjából a borok előrehaladott állapotban vannak, nyilván kibírnak még néhány évet, de érzésem szerint a csodaszép pillangó nem a 2007-es palackokból fog előbukkanni. Ettől függetlenül minden benne volt a borokban, amiért a Szepsy birtokot szeretjük: gazdagság, profi borkészítés, remek hordóhasználat, egyedi karakter. És igaz, mi igaz, ahol más borok csak cincogtak, Szepsy István borai hangosan énekeltek és megmentették az este és a furmint becsületét.
(A 2007-es évjárat leírásakor felhasználtam Táncoló Medve kollégánk évjárt leírásait.)