A Borrajongó

Három Szepsy hétből

2012. szeptember 03. 06:00 - akov

Az elmúlt hetek során különböző baráti társaságokban előkerült pár 2007-es Szepsy bor, ezeket gyűjtöttem most össze. Idézzük fel röviden a 2007-es évet. A borászok szinte egyöntetű véleménye alapján kiváló évjáratról beszélhetünk, amely – ennek ellenére – nem szűkölködött meglepetésekben. A meleg és száraz télre korai fakadás, esős május majd egy hosszabb csapadékmentes, hőségrekordokat döntögető nyári időszak következett. Augusztusban aztán volt némi eső, majd egy szép, meleg ősz következett. A botrytisz kevésbé volt jellemző, az évjárat inkább a száraz boroknak kedvezett. Természetesen kritikusnak bizonyult a szüreti időpont jó megválasztása, hiszen aki alacsonyabb alkoholt és szép savakat vizionált, nem ártott odafigyelni. Nézzük, miképpen tükröződik ez a fura évjárat Szepsy István boraiban.

szepsy.jpg

Király Hárslevelű 2007

Illatában méz, őszibarack, aszalt fehér húsú gyümölcsök, virág és hordóból származó vanília. Ebben a borban is érezhető a Szepsy-kézjegynek számító, a redukció és a zöldes csavar határán billegő valami, amit én többnyire érdekesnek találok a birtok boraiban. Szellőzik és úgy lesz kisimultabb, gazdagabb az illat, szépen díszítik a túlérett gyümölcsökre jellemző jegyek, már-már fehér húsú lekvárokra asszociálhatnánk. Kóstolásra szép telt és sűrű, itt is erőteljesen érezhető a mézes és túlérett gyümölcsös karakter. A savak izgalmasak, igaz – a bor beltartalmához képest – nincsenek túl sokan (5,8g/l).  A már említett édes fehér húsúakat szépen kísérik az érett citrusos jegyek. A hordó érezhető, nagyon kellemesen simul az anyagba, ez is egy vakon felismerhető Szepsy-védjegy. Van magja, de a meleg évjárat hatása felismerhető, a korty nem túl feszes, az alkohol pedig sok. Így is kellemes élmény, erős 6 pont. 4.000Ft. 14,5%

Úrágya Furmint 2007

Füst, trópusi gyümölcsök, alma, őszibarack, virágok és finom hordó-vanília alkotják az illat gerincét. Az előző borhoz hasonlóan túlérett fehér húsú gyümölcsök, méz és egy kevés cukorkás édesség lengi át az illatot. Kóstolásra abszolút furmintos, le sem tagadhatná, jön a körte, az alma és más fehér húsú gyümölcsök. Itt is van túlérett hatás, ez nagyon meleg hangulatot kölcsönöz a bornak, de mindenért kárpótol a szép ívű, zamatos korty. A hordóhatás ismét kiváló, szülőatyját le sem tagadhatná. Az utóíz hosszú, gazdag és felbukkan benne egy picike maradékcukor (3,2g/l). Az alkohol jól érezhető és kissé elkülönülten dolgozik. Valamivel több sav nem ártana neki (4,8g/l), de így is egy remek borral volt dolgunk. Stabil 7 pont. 6.500Ft. 14,0%

Nyúlászó Furmint 2007

Nagyon finom illat, kiemelendő a minőségi fahatás köré épülő virágos, édesre érett fehér húsú gyümölcsösség. Ennél a bornál is érezhető a redukciós, kissé gumimatracos, itt-ott zöldességnek is érezhető hatás. Egyébként nem zavaró, de kétségtelenül jelen van. Telt ez a bor is, de kevésbé hömpölyög, mint az Úrágya, arányosabb és elegánsabb. Aromáit illetően érett citrusok, fehér húsú gyümölcsök, őszibarack és trópusi gyümölcsök jellemzik. Rettentően szép fahatás, nincs mese, ilyet csak Szepsy István tud.  A kortyközép fókuszált, szépen illeszkednek az alkotók. A lenyelést követően van egy kisebb szünet, majd a közepes-hosszú utóízben szépen visszatérnek a zamatok. Ez sem egy feszes bor (5,5g/l savhoz 6,3g/l cukor), de a sima 7 pont nem kérdés itt sem. 13,5%

A borokon jól érezhető a 2007-es év melege és szárazsága. Az alkoholok magasak, mindhárom borban – talán a Nyúlászó kivételével – igen jól érezhetők. Ugyanakkor a savak terén volt egy kis hiányérzetem, egy hűvösebb karakterrel találkozó feszesség igen jót tett volna a boroknak. Érettség szempontjából a borok előrehaladott állapotban vannak, nyilván kibírnak még néhány évet, de érzésem szerint a csodaszép pillangó nem a 2007-es palackokból fog előbukkanni. Ettől függetlenül minden benne volt a borokban, amiért a Szepsy birtokot szeretjük: gazdagság, profi borkészítés, remek hordóhasználat, egyedi karakter. És igaz, mi igaz, ahol más borok csak cincogtak, Szepsy István borai hangosan énekeltek és megmentették az este és a furmint becsületét.

(A 2007-es évjárat leírásakor felhasználtam Táncoló Medve kollégánk évjárt leírásait.)

27 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr584747338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2012.09.03. 17:05:28

mennyit szellőztettétek a palackokat?

európai 2012.09.03. 17:40:58

"Úrágya Furmint 2007...Stabil 7 pont"

Ebben az árfekvésben stabil 7 pontról szó sem lehet. Kényelmesen megállt az a bor a 6 pontnál. Nem venném meg mégegyszer.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.09.03. 22:52:08

@szenvedély S.: nagyon sokat nem, de 1-2 óra múlva a visszakóstolásnál már szellőzött.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2012.09.04. 00:07:32

@akov: pedig asszem itt mondtátok, hogy akár 24 órát is lehet szellőztetni...

loading 2012.09.04. 13:08:43

@szenvedély S.: Ne haragudj, de annak mi értelme van egy nem egészen 5 éves bor esetében?

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.09.04. 13:33:11

@loading: Nem csak öreg bornál lehet szükség szellőztetésre. Szepsy István borai az utóbbi években - sokak által kénesnek nevezett - illatokat mutatnak, nyilván erre gondol Sz.

loading 2012.09.04. 15:57:11

@akov: Nem a szellőztetésről általában, hanem a 24 órára reagáltam. Az sok. Sőt, szerintem, értelmetlen.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.09.04. 16:07:46

@loading: Ki kell kísérletezni. Ha valaki úgy tapasztalja, hogy ez segít a Szepsy borokon, akkor hajrá... :)

Egyébként áprilisban Istvántól megkérdeztem, hogy mi lehet az, amire sokan kénességként hivatkoznak (szerintem nem kén). Azt mondta, hogy minimális a kénhasználat, így az ki van zárva. István az almasavbomlás valamilyen melléktermékét gondolja ludasnak. Nekem redukciónak tűnik, de csak enyhén.

Egyébként a pincében kóstolva ez a "kénesség" nincsen a borokban, mindig kristálytiszták és jók.

demisec · http://thepit.blog.hu 2012.09.04. 16:53:50

@akov: ez különben érdekes dolog. Pincében kóstolva egész másak voltak a borok, a Király különösen!!
Szerintem (az ásványosság mellett) kén is megjelenik az illatokban. Nekem tavaly januárban Szepsy azt mondta (pont a 9-eseknél), hogy még a friss borokat nem kóstoltatja, mert azok kénesek még (csak 2008-ig bezárólag kóstoltunk).

loading 2012.09.04. 17:50:20

@akov: Én azt gondolom, hogy ebben az esetben maga a termék nem jó, hibás. A hosszú idejű szellőztetés ennek a hibának egyik lehetséges eltüntetési módja (lehet). Olyan, mint az elsózott étel: tehetsz bele krumplit, cukrot vagy bármit, amit ismersz, ajánlanak. Az már nem lesz ugyanaz.

Az általatok leírtakból azt szűröm le, hogy a palackozás során van gixer. De ez csak logikai következtetés.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.09.04. 18:48:50

@loading: Ezt nem osztom, marmint nem hibasak emiatt a Szepsy borok, kozel sem. 24 ora tulzas, 1-2 oraval mi lenne a gond? Engem eddig egyszer sem erintett ez a dolog erzekenyen...

Octopus 2012.09.05. 08:27:13

szerintem az határozottan kén. 07-eskben nem rémlik ilyesmi, a 09-esekben változó mértékben, de ott van (talán a "Szepsy" dűlősben nincs), a 08-asokban csúnya tud lenni

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.09.05. 09:55:40

@Octopus: legyunk pontosak! Biztos nem so2, ez az, ami kennek hivunk, nem. Redukcios korulmenyek kozott keletkezett, ken tartalmu vegyuletre inkabb tudnek gondolni... Szepsy elmondta - ott voltal -, hogy mennyire minimalis kent hasznal.

Octopus 2012.09.05. 14:22:44

@akov: sztem ez nem merkaptán/redukció. Igen, emlékszem, hogy mondta Szepsy, hogy nem használnak sok ként, nem is értem a dolgot - de ez nekem akkor is annak tűnik. (és emlékeim szerint mikor a furmint februáron @shiraz orra alá nyomtam egy 2008-ast, ő is rávágta, hogy kénes)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.09.05. 14:25:39

@Octopus: ja, de redukció következtében vagy 10 féle kéntartalmú vegyület keletkezhet. a redukció egyik - durva - mellékterméke a merkaptán, ami ráadásul többszörös áttétellel jön létre. mind1, csak azt mondom, hogy ez jóval bonyolultabb, mint, hogy azt mondjuk: "kén". szvsz.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2012.09.05. 16:22:53

@akov: @Octopus: @loading:

hadd fordítsam le a beszélgetéseteket a magamfajta "érdeklődő fogyasztó" nyelvére:

vettem 3 Szepsy 09-es birtok furmintot, amiből egy ajándékba ment egyik főnökömnek (nemtom itta-e, de már nem dolgozom ott:D) a másik kettőt megittuk. nemtom, hogy a kén volt-e vele a baj, ám a bor kinyitva (pihentetés, ill. szállítás után is) szétesett és egyáltalán nem azt az arcát mutatta, amit a pincénél kóstolva. lehet, ezen a problémán a szellőztetés segít, de lehet nem.

az igazi kérdés, hogy ezek után kiszórjak-e cca 100 €-t 3 db Szt Tamásra, hiszen elképzelhető, hogy:
- csak rosszul szellőztettem (keveset);
- ez csak a birtok furmintnál jelentkezik;
- a szállítást, más körülményeket viselt nehezen a bor;
- a palackozásban van a hiba és (urambocsá!) Szepsy minden bora ilyen!

és kicsit sem tudom, mit tegyek!

Octopus 2012.09.05. 16:50:34

@szenvedély S.: mennyit pihentetted őket szállítás után? Nem lehetséges, hogy megfőttek útközben esetleg (pl nyáron kocsi csomagtartójában szállítva stb)?

Én szétesett Szepsyt még sosem láttam, talán csak egyet, ami közelítette ezt az állapotot, de az a palack durva dolgokat kapott panelban egy gonosz embertől.

Kérdésedre:
- hacsak nem régi évjárat, érdemes hosszabban szellőztetni őket (pl dekantálóban, azt gondolom tudod, hogy pusztán a dugó kihúzása az égvilágon semmit nem csinál).
- a Szepsyk elég egységes stílusúak, ha valamelyik egyáltalán nem tetszik, nem valószínű, hogy a többi képes lesz lenyűgözni.
- ha teheted, kóstold meg valamelyik borfesztiválon a Szt. Tamást, mielőtt költekezel ;) (Budavár jövő héten?)

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2012.09.05. 18:46:15

@Octopus: köszi a segítséget, tavaly októberben sokat kóstoltunk Szepsynél a sor fele tetszett a magam számításában (0-3 csillagból az ár függvényében 1,5-tól vásárolok) a sor fele megvásárolható volt.

sajnos a borfeszt idén is kimarad, külföldön élek, de kémeim majd jelentenek.:-)

az egyik sokat pihent őszi szállítás után (kb. 2 hét) a másik csak egy napot, de nem volt észrevehető különbség köztük. megpróbálom majd idén októberben megint kóstolni őket, hátha velem volt a baj...

loading 2012.09.06. 10:09:18

@szenvedély S.: Nem nagyon vásárolok Szepsy borokat. A szárazak általában nem "tetszenek", nem az "én stílusom" és szerintem árban más termelőknek is van ilyen minőségű bora. És pont a száraz borainál találkoztam, illetve ismerősi beszélgetések során is elhangzott, szétesett borokkal.
Ennek okát nem tudom, találgatni tudnék, de felesleges.
Számomra fontos, hogy ilyen presztizsű borok néhány év alatt ne essenek szét, ne kelljen különféle kunsztokat elkövetni, hogy igazán élvezhetőek legyenek.
Sajnos az édes borait viszont kedvelem, de még nincs tele a malacpersely, hogy vegyek megint. :)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.09.06. 10:12:33

@loading: Nekem nincs ilyen tapasztalatom. Természetesen vannak hasonló minőségű borok, de a Szepsy szárazak szerintem egyedi karakterek, senki más nem csinálja ezt a stílust, ennyire finom fahasználattal. Ha vki ezt kedveli, meg kell venni, nincs mese.

shiraz 2012.09.06. 12:31:09

@akov:
én a bort szeretném érezni nem a fát :) a fahordós érlelés nem azért van, hogy a környezet ízeket adjon a borhoz. ezért én sem veszek száraz Szepsy bort már jó ideje.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.09.06. 12:57:51

@shiraz: Jó kereskedőként Te tudod a legjobban, hogy mindenki másra vágyik... :D Én speciel a Szepsy-féle fakezelést jónak tartom, jó minőségű a fa stb. Egy stílus a sokféle tokajiból, van létjogosultsága...

shiraz 2012.09.07. 10:43:57

@akov:
természetesen mindenki azt szeret, amit ő jónak tart :)
ha jó kereskedő lennék, mindenki vágyát kielégíteném :) így csak etikus maradok.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.09.07. 10:52:18

@shiraz: Nem hiszem, hogy ne lennél etikus, ha Szepsy száraz borokat forgalmaznál. :D

shiraz 2012.09.07. 11:29:53

@akov:
érdekes következtetésre jutottál :) bár nem tudom ez hogyan következett abból amit írtam. szerintem sehogy.
csak azt adom a vevőimnek, amit én otthon megiszom.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.09.07. 11:34:52

@shiraz: Ezért a smiley, csak vicceltem. Köszi a véleményed/kommentjeid.
süti beállítások módosítása