A Borrajongó

Néhány bor Rioja-ból

2012. május 17. 06:00 - pardi norbi

Eredetileg egész Spanyolország területéről szerettem volna egy komolyabb vörösboros merítést a napokban tartott kóstolón, végül mindössze négy bort néztünk meg, kizárólag Rioja-ból, kezdésnek pedig egy fehérbort ízleltünk, szóval a kezdeti terv teljesen felborult. Nem vagyok mélyrehatóan tájékozott a rioja-i borokat illetően, gyakorlati ismereteim a főbb bortípusokra és fajtákra korlátozódnak. Az amerikai borboltokban (legalábbis azokban amelyeket látogatok) egész gazdag a választék, így könnyűszerrel össze lehet szedni egy kóstolóra való bort szinte bármelyik lényegesebb, vagy ismertebb spanyol borvidékről. Ezúttal az alábbi sort ízleltük megelégedésünkre:

Bodegas Marqués de Cáceres: Viura 2010.: Klasszikus rioja-i kispince, kizárólag az itt jellemző fajtákból készített borokkal. Így például ez a borocska Rioja Alta agyagos talajú vidékéről származik. A viura fehérszőlő fajta kifejezetten elterjedt ezen a vidéken. Világos citromszínű bor. Tiszta, üde, kifejezetten kellemes illat alma, éretlen citrusfélék aromáival. Üdítő, könnyed korty vonzó gyümölcsösséggel, frissességet biztosító savakkal. Kellemes nyári bor minden komplikáció, vagy komolyabb összetettség nélkül. Minden alkotórész szépen a helyén van, nagyon kellemes ital. Erős 4 pont. $12

 

Sierra Cantabria: Crianza 2007.: Viszonylag nagy és elismert pincészet (>100 ha), szinte kizárólag tempranillo-val foglalkoznak, úgyhogy gyaníthatóan ez a Crianza is abból készült. Közepes rubinszínű. Visszafogott, lassan nyíló illat elsősorban meggy, vörös áfonya és finom kávé aromáival. Érdemes 18-19 ºC-on fogyasztani, mert ennél hűvösebben nem sokat mutat. Közepesen telt korty, szépen érett, talán picit túlontúl élénk savakkal (zsírosabb étel mellett kifejezetten jól jöhet). Gyümölcsös ízek, finom hordós jegyekkel (vanília, kávé), nem érezni még tercier aromákat (mondjuk a kötelező minimum 1+1 éves érlelés nem is feltétlen indokolja ezt). Közepes mennyiségű, érett bársonyos tannin, közepesen hosszú finis. Nagyon jó bor, eléri a 6 pontot. $21

Viña Equía: Tempranillo reserva 2007.: Közepes rubinszín. Közepesen intenzív illat, elsősorban pirosbogyósok aromáival, jelentős, hordós érlelésből származó jegyekkel. Közepesen telt korty, kifejezetten fűszeres (szegfűszeg, fahéj, vanília), mellette diszkréten vannak csak jelen a gyümölcsös (meggy, feketeszeder) jegyek. Élénk, érett, jó tartást adó savak, szépen érett bársonyos tanninok. Nagyjából az előző borral egy minőségi szinten van, amaz gyümölcsösebb, ez a hordós aromák kedvelőinek tetszhet jobban. Tehát becsúszós 6 pont. $17

Bodegas y Viñedos del Contino Rioja: Contino Reserva 2005.: Fiatal, de jól ismert pince, Rioja Alavesa-ban, kizárólag dűlős borokat készítenek. Ez a reserva is egyetlen dűlő terméséből készült, 100% tempranillo. Közepesen intenzív illat jelentős hordós jegyekkel, a hosszú érlelésből származó avaros, gombás, vadhúsos aromákkal, friss gyümölcs nemigen észlelhető már, inkább csak kompótosság. Közepesnél kissé teltebb korty, eperlekvár, aszalt pirosbogyósok, gomba, grillázs aromáival. Nagyon szépen érett, élvezetes bor, megfelelő gazdagság, mélység, rétegzettség. Sima, érett tanninok, jó tartást adó savkészlet. Példás alkohol-sav-tannin egyensúly, hosszú lecsengés. 7 pont. $55

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr604515629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása