A Borrajongó

Burgundia a Bortársaságban II.

2012. május 14. 14:00 - drbarta

 

Dom.Thibault Liger-Belair: Bourgogne Rouge les Grand Chaillots 2009

Ismét érkeztek burgundi tételek a Bortársaságba. A Liger-Belair jól hangzó név arrafelé, tényleg hosszú történelemmel. A kiválasztott bor az impresszívnek tűnő szortiment bevezető tétele. Helyileg a Chaillots Nuits St. Georges-ban található, érdekesség, hogy épp az appelláció egyik legtöbbre tartott területének a Les Saint-Georges premier cru szomszédságában. 1986-ban telepített ültetvény, a termelő javasol egy jó 3 éves palackérlelést ennek a bornak is.

Érett pirosbogyósok, avar, gomba, pici föld, bőr, vadnak ható zöldnövényi karakter. Nem túl mély, de elég komplex egy alapbortól. Közepes test. Korrekt teltségű ízek, majdnem túlérett karaktert is mutató, de mégis frissítő piros gyümölcsök, cseresznye, meggy. Kevés tannin, lendületes savak. Túl sok dimenziót nem mozgat meg,  a középre már jelentősen csökkenő ízintenzitás után a savaké a főszerep, nincsennek fókuszálódó denzitások, kibomló rétegek,  de senki nem is várta. Korrekt alapbor, mégis jellegzetes burgundi pinot. Erős 5 pont.

 

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr994505282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ungert (törölt) · http://borrajongo.blog.hu 2012.05.14. 14:10:53

az alaptételek nem ostromolják a magas pontszámokat, úgy látszik. ebből nekem is van egy palackom, közeljövőben megkóstolom. tanulni tökéletes lesz, bár persze kicsit csalódott az ember mikor relatíve sok ezrest tesz le az asztalra aztán nincsen nagy hűha :)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.05.14. 14:49:52

@ungert: Szerintem tetszeni fog neked, ne keseredj el előre :)
Abszolút jellegzetes és szeretnivaló burgundi pinot alapszinten.Kb. az Etyeki Kúria 09 szintje, attól komplexebb, lendületesebb, azt lehet mondani izgalmasabb világú, viszont kevésbé koncentrált, illetve kevésbé gömbölyű.

Sokszor mondom, nem csak a pont számít.
Ha azért vetted a bort, mert szeretnél inni /kóstolni/ egy tényleg burgundi pinot-t, be akarsz pillanatani ebbe a stílusba, akkor ezt teljesíteni fogja.
Ha azért vetted, mert mély, koncentrált, hosszú,lehengerlő vörösre vágysz, akkor lehet csalódni fogsz.

ungert (törölt) · http://borrajongo.blog.hu 2012.05.14. 14:53:41

@drbarta: tökéletesen egyetértek! tanulópinónak vettem. viszont nem tudom, mit rakjak mellé a hazai mezőnyből. egyenlőre. talán egy 2005-ös Weninger? :) így visszagondolva a Kúria szuper lett volna mellé...na mindegy(nem mintha így nem tetszett volna az a bor).

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.05.14. 16:30:18

@ungert: Én mindenképp valami 09-es pinot-val nézném meg párban..
A 05-ös Weningered mellé meg mondjuk szerezz a Terroir Club limitált tételei közül egy 05-ös de Villaine Digoine-t...Nem sokkal drágább, mint a fenti alap-burgundi, de szerintem az már elég komoly dolog...
süti beállítások módosítása