A Borrajongó

Szilveszteri vigasságok

2012. január 02. 06:00 - akov

malackacsoki.jpgAz Óév búcsúztatása már Karácsonykor megkezdődik, de valójában csak a kiadós Szilveszterrel és a másnapi fejfájásos kínlódással kerülhet pont az elmúlt év végére. Kis társaságunk tengernyi borral, tűzijátékkal, tintahallal és sült malaccal próbálta elfeledni a múló év fáradságait és viszontagságait. Legérdekesebb szilveszteri boraink megérdemlik, hogy e hasábokon is megemlékezzünk róluk. Csak így egyszerűen.

 

Pezsgők

Légli Ottó Rajnai Rizling Sec 2009

legli.jpgSzentesi József által készített kézműves pezsgő, ld. korábbi posztunkat a témában itt. Világos citrom szín, viszonylag zárkózott illat, nem túl bonyolult, citrus és alma érezhető. Kóstolásra fiatalos anyaggal van dolgunk, magas és virgonc savval, elég vad és szúrós szénsavval. Aromáit tekintve közepesen intenzív, grapefruit, alma, citrus és lime vezetik, rendkívül frissítő és felpezsdítő. Az utóíze közepes, főként fanyar nyári almával búcsúzik. Jó szerkezet, frissítően tiszta, remek fogyasztani. Kiválóan megy a chilis-lime-os grillezett tintahalhoz és a salátához. Mindenkinek tetszik. 5/6 pont határa.

Törley Chardonnay Nyerspezsgő 2006

A borértők körében elég népszerű nyerspezsgő, vagy egy évig érlelve házi körülmények között. A közepesnél valamivel sötétebb citrom szín. Illata tiszta, fehér virágos, almás és citrusos, eléggé gazdag, a közepesnél valamivel intenzívebb. Magán hordoz érettebb és teltebb jegyeket is, eléggé izgalmas. A szájban krémes, sok és egyenletesen elosztott buborékkal, érett/túlérett citrussal, almával, fehér húsú gyümölcsökkel. A kekszes és kalácshéjas jegyek jelzik a kort, remekül kiegészítik a frissebb aromákat. Nem a fiatalos és virgonc vonal, inkább gazdagsággal és teltséggel operált, de profin elkészített, izgalmas ital, szép lecsengéssel. 6 pont.

Szent Tamás Tokaji Furmint Mád Kishegy 2009

sztamas.jpgSzintén egy Szentesi pezsgő, 1.1 hektár és 750 palack mondja a címke. Szent Tamás furmint alapbor Mádról. A pezsgőmester szerint az eddigi legjobban sikerült pezsgő, ennek ellenére az egyik nagy és népszerű hazai bormagazin pezsgőtesztjéről kizárták. Közepes citrom szín. Illata élesztős, friss kelt tésztás, mangós, fehér virágos, őszibarackos, kandírozott fehér húsú gyümölcsökkel tűzdelve. Abszolút dominál benne a mangó, azzal a kis enyhe zöldes vegetálissággal, ami az otthon utóérett gyümölcsben megtalálható. Hogy ez utóbbit találták-e borhibának a magazin bírálói, nem tudni, nálunk inkább izgalmat okoz. A test közepes, a szénsav sok, de talán itt a legjobban integrált a Szentesi pezsgők közül, kis szellőzés után egészen zabolált képet mutat. Az illatban felismert jegyeket érezhetjük szájban is, a mangó abszolút kiszúrható, de mellette ott a furmint szép körtéje és némi citrus, alma és még talán grapefruit is. Frissen kelt tésztára emlékeztetnek az élesztős aromák, hosszan megmaradnak a szájban és szépen változnak. Az egész asztaltársaság egyetért abban, hogy egyedi arcú, izgalmas pezsgőről van szó. Erős 6 pont.


Szent István Muskotály Édes Pezsgő

Talán december elején telt meg az ország a Szent István pezsgő óriásplakátjaival, amely büszkén hirdette, hogy beválasztották a világ tíz legjobb pezsgőjébe. Muskotályos, édes és vagy 700Ft. No, gondoltam ezt meg kell nézni, ki nem hagyhatom. Az izsáki pezsgőüzemet 2009-ben átvevő Royalsekt Zrt. terméke, sajnos honlapjukon a készítési technológiáról sokat nem lehet megtudni. A franciaországi dijonban 2011. november 16-18. között megrendezett Effervescents du Monde pezsgő és habzóbor versenyre 24 ország összesen 554 tételét nevezték. Pezsgőnk aranyérmet nyert, majd egy szakmai zsűri beválasztotta a verseny 10 legjobb itala közé. Innen a „világ 10 legjobb pezsgője” kitétel. A teljesség kedvéért érdemes azért megjegyezni, hogy finoman szólva sem ez a verseny ereszti össze a világ legjobb pezsgő és habzóbor termelőit. A versenyzők listáját elnézve azonban még így is szívderítő az alföldi buborékok kiváló eredménye, sőt a Royalsekt Zrt. által nevezett másik két tétel ezüstéremmel végzett. És mindez vagy 700Ft-ért... itt valami bűzlik, nemde?

Szemre világos citrom. Illata intenzív, édeskés, elsősorban fehér virágos, szőlős, őszibarackos, amelyet enyhe, kellemes sajtszag színez. Ettől függetlenül nagyon tiszta az illat, természetesen nem túl összetett, de hozza, amit ebben a műfajban nyújtani kell. Kóstolásra közepes testtel van dolgunk, komoly intenzitású az anyag, fehér húsú őszibarackkal és más lédús, érett fehér húsú gyümölcsökkel és szőlővel. A buborék sok, de szépen besimul, a sav jellege és minősége kiváló, a cukorral és aromákkal jó arányban van. A fehér virágos és szappanos jelleg természetesen kis geilséget hagy a borban, de ez semmiképpen nem túlharsogó. Az egész ital rendkívül tiszta, légies, jól összerakott és rendkívül jól árazott, nyoma sincsen semmiféle olcsóboros allűrnek. A műfajban ez 5 pontot is ér, meglepődünk. Természetesen nagy mélységeket és komplexitást nem kell keresni benne, funkcióját maradéktalanul betölti.

A szőlős és őszibarackos aromák miatt számomra egyértelmű, hogy sárgamuskotályból készült az anyag, de a termék honlapján a cserszegi fűszeres fajtát jelölték meg. Akkor miért muskotályos? Többször is meglepett ma bennünket ez az ital, mindenesetre gratulálunk a termelőnek, az irány kiváló az Alföld pedig szépen meg fogja találni a helyét és funkcióját a bortérképen. Persze addig még sokat kell dolgozni, de az életjelek bíztatóak.

Borok

A legemlékezetesebb szilveszteri borokat teszem csak ide. A másnapi fejfájás biztos jele annak, hogy ezeken túl nem kevés üveg nyílhatott meg és adhatta át magát az Óév búcsúztatásának.

malacka.jpg

Kaló Imre Cabernet Sauvignon-Cabernet Franc 2002

Színe közép és mély rubin között valahol, öregedésnek, gránátnak nyoma sincs. Illata tiszta, közepesen intenzív, borsos, fűszeres, némi aszalt gyümölcsös és túlérett hatással, elsősorban fekete bogyósokkal, de mellettük kakaót, fekete földet, lekvárt, szörpöt és kevés zöldfűszert is találunk. Szájban szép testes, de semmiképpen nem túlextrahált. A korty elején jelentős édességet, édesre érett gyümölcsöket érezhetünk, vélhetően az extrakt és az alkohol dolgozik ebbe az irányba. Friss és lekváros állapotú fekete és piros bogyós gyümölcsök dominálnak, kiegészülnek fűszerekkel és kakaóval. A sav közepes csak, talán több belőle frissítőbben hatna. A jelentős beltartalom és gazdagság mellé maximum közepes mennyiségű, bársonyos textúrájú és szépen integrálódott tannin adja a szerkezetet. Kissé lágy talán és túlérett jellegű is, de 9 éves frissessége meglep bennünket. 7 pont éppen.

Domaine Jean Foillard Beaujolais Cru Morgon Cote de Py 2009

morgon.jpgOctopus barátunknak köszönhető ez az igen komoly, egyedi Morgon, talán a legtöbbre tartott termelőtől és legjobb termőterületről. Isabelle Legeron borsorában lehetett vele találkozni a Terra Hungarica-án. Erősen naturalista bor, semmi fajélesztő, semmi új fahordó, minimális kén. Mély rubin szín, fiatalos. Illata közepesnél valamivel intenzívebb, kék virágos, violás, benne kosárnyi piros és fekete bogyós gyümölccsel, elsősorban ribizlivel és szederrel. Ezeket kiegészítve földesség, minimális animalitás, fűszerek és a gamay-ra jellemző kis cefrésség is észlelhető. Rendkívül vonzó illat, szépen mutatja, hogy nem csak az újfa képes komplexitást adni egy bornak. A szájban eléggé telt, számolatlan piros és fekete bogyós gyümölccsel, de semmi beaujolais-s komolytalanság: koncentrált, kiválóan iskolázott és jól strukturált. Közepes mennyiségű, szépen érett, aprószemcsés tannin foglalja keretbe a sok kékszőlős, szedres, ribizlis, málnás és ki tudja még milyen gyümölcsös aromákat. Semmi túlérett hatás, minden szép friss és tisztán definiált. Mindez természetesen, semmi klisével, remek koncentrációval és hosszú utóízzel. Innám bármikor, lecsúszna egy üveg is akár. Bivalyerős 7 pont. A termelő szerint 20 évig is érlelhető, akár több izgalmat is magára szedhet.

Soha rosszabb borokat és évjáratot, mint a 2011-es évben. Hogy jó lesz-e az Új Év, természetesen rajtunk is múlik. Legyünk tehát jók és legyen szerencsénk! Minden kedves barátunknak és olvasónknak boldog és egészséges Új Évet kívánunk!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr643511662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása