Ahogy tavaly, úgy idén is rászántam egy délutánt-estét, hogy megnézzem, mit lehet kóstolni a Gourmet Fesztiválon. Az esemény történetében gyakorlatilag kötelező elem évi legalább egy esőnap, amikor elázik az egész Millenáris, ez idén sem maradhatott el. Történetesen én éppen az özönvízt hozó pénteket választottam ki portyázásra, vendég kevés volt, de nyugodt kóstolgatásra nekem éppen ideálisak voltak a feltételek. A beszámoló terjedelmi okokból most is két részes lesz.
Az első részben a Bortársaságnál kóstolt tételek következnek, magyar és külföldi borok vegyesen. Régi ismerősök és ritkán látott nagyágyúk egyaránt szerepelnek az ad hoc válogatásban, pezsgőtől a komoly vörösborokig.
Sauska Blanc de Noirs Extra Brut
100% pinot noir, 48 hónapos érlelés, 3 g/l dosage. Visszafogott, enyhén citrusos illat és ízvilág, fehér húsú gyümölcsökkel kísérve a kortyban. Feszes sav, intenzív, pici buborékok jellemzik, jelenlegi formájában még erőteljes, kicsit rakoncátlan, érdemes lehet még pihentetni. 6p+ (14900 Ft - Bortársaság)Kreinbacher Rosé Brut Nature 2019 Magnum
32% furmint, 31% chardonnay, 23% pinot noir, 9% pinot blanc, 5% vörösbor (kékfrankos), az alapbor 4%-át 8 hónapon keresztül érlelték hordóban, és a házasítás során 6% réserve bort használtak, 50 hónapon át érlelték finomseprőn. Az illatban diszkréten piros gyümölcsök, eper, picike mandula. Kóstolva parányi, finoman eloszló buborékok, selymes, kellemesen krémes textúra fogad, remek savval, eper, cseresznye ízével. 7p (25900 Ft - Bortársaság)Dhondt-Grellet Les Terres Fines Blanc de Blancs Premier Cru Extra Brut
Az alapbor használt hordókban erjedt, 30% a réserve bor aránya, 1 g/l a dosage. Érett illat, oxidatív karakter, alma, dió, halványan mintha egy kis animalitás is felsejlene. Kóstolva is érett benyomást kelt, krémes, finom buborékok és széles sav jellemzi, érett almával, brióssal, kekszes aromákkal. 6p (35000 Ft - Bortársaság)Billecart-Salmon Le Réserve Extra Brut
43% pinot meunier, 29% chardonnay, 28% pinot noir, 3 g/l dosage, 50 hónap seprőn tartás. Fehér húsú gyümölcsök, citrusok, alma, kekszes jegyek érkeznek illatban. Remek egyensúlyt mutat, lendületes, selymes, finom textúrával, aprócska buborékokkal. Ízében citrusok, alma, őszibarack, kekszes aromák. 7p (26500 Ft - Bortársaság)Billecart-Salmon Cuvée Nicolas Francois Brut 2008
Az alapanyag 83%-ban grand cru és 17%-ban premier cru területekről származik, 60% pinot noir és 40% chardonnay, az alapbor 5%-a érett fahordókban, a dosage 3 g/l dosage. 10 évet töltött palackban degorzsálás előtt. Szépen érett illat, alma, őszibarack, pirítós. Kóstolva légies, tökéletesen sima, csiszolt sav, selymesség jellemzi, érett citrusok, őszibarack, alma, mandula, keksz ízével. 8p- (82500 Ft - Bortársaság)Légli Lugas 2024
Sauvignon blanc, furmint és chardonnay házasítása, tartályban erjedt és érlelődött. Fehér húsú gyümölcsök, körte, citrusok, pici egres sorakozik fel illatban. Kerek savak dolgoznak a korty alá, de a lecsengés legfeljebb közepes, a vártnál hamarabb véget ér a bor, Ízében citrusok, fehér húsú gyümölcsök, birsalma. 5p (3900 Ft - Bortársaság)Szijjártó Előd Sauvignon Blanc 2024
Az alapanyag négy területről, négy szüreti időpontból származik, tartályban erjedt és érlelődött. Az illat nem harsány, érett fehér húsú gyümölcsöket és citrusokat idéz. Kellően lendületes, de nem hasít a sav, a korty kerek, rendezett. Alma, őszibarack, citrusok és érett egres jelentkezik ízében. 6p (4500 Ft - Bortársaság)Antinori Tenuta Guado al Tasso Bolgheri Vermentino 2024
Acéltartályban erjedt és érlelődött. Szép, tiszta illat: citrusok, körte, zöldalma, fehér őszibarack. Szikár, feszes savak vezetik, leheletnyi krémes érzet kerekíti a bort. Friss, lendületes, ízében visszatérnek az illatból megismert citrusos, fehér húsú gyümölcsös aromák. 6p+ (9200 Ft - Bortársaság)Figula Sóskút Olaszrizling 2024
50 éves tőkék termése, tartályban spontán erjedt, majd a fele 10 hl-es hordóban érett 7 hónapig. Érett gyümölcsök, körte sárga húsú barackfélék, pici édesfűszer alakítja az illatot. Szájban széles, öblös, a háttérben még finoman ott a hordó, enyhe krémesség is érezhető. Ízében érett barack, körte, enyhe sósság, herbális jegyek, minimális trópusi gyümölcs. 6p+ (4850 Ft - Bortársaság)St. Andrea Boldogságos Egri Csillag Grand Superior 2023
Hárslevelű, furmint, olaszrizling, sauvignon blanc és szürkebarát házasítása, 5 hónapig 500 literes hordókban érlelve. Érett fehér húsú gyümölcsök viszik a prímet illatban, a hordó fűszereivel és némi fehér virággal kísérve. Közepes test, széles savak, sima textúra jellemzi a bort. Ízében érett fehér húsú gyümölcsök, körte, alma, pici egres, finom fűszeresség és finom sósság. 7p- (12500 Ft - Bortársaság)Oremus Mandolás Furmint 2022 Magnum
Egész fürtös préselés, erjedés új tölgyfahordókban és acéltartályokban erjesztették, majd hordós érlelés 6 hónapig, az almasavat részben lebontották. Finom fűszeresség, őszibarack, körte, pici mandula érezhető illatban. Kóstolva fiatalos benyomást kelt, feszes sav, leheletnyi cseresség övezi a tartalmas kortyot. Citrusok, körte, őszibarack, a háttérben fűszerek, mandula, pici só. 7p (23900 Ft - Bortársaság)Domaine Chavy-Chouet Clos des Corvées de Citeau Meursault 2022
Egy 1 hektáros agyagos-mészköves parcella kb. 70 éves tőkéinek termése, 12 hónapig érlelődött francia tölgyfahordókban, amelyeknek 20%-a volt új. Illata fehér húsú gyümölcsöket övtöz a hordó fűszereivel, a háttében pici mandula és vanília. Kóstolva szép egyensúlyt mutat, a korty jól kitöltött, arányos, lekerekített savakkal, jól adagolt hordóval. Ízében fehér húsú gyümölcsök, őszibarack, alma, kellemes fűszeresség, érintésnyi vanília és mogyoró. Nagyon fiatal még, de már most szépen összesimult. 7pChateau La Coste Rosé 2024
Cinsault, grenache és syrah, részben egész fürtösen feldolgozva, acéltartályban erjesztve és finomseprőn érlelve. Mértéktartó illatában némi szamóca, cseresznye, őszibarack sejlik fel. Finom szövésű, elegáns, selymes tapintású, kerek savakkal operál. A visszafogott piros gyümölcsös, őszibarackos aromák mellé épp csak leheletnyi kesernye társul. 6p+ (8500 Ft - Bortársaság)Sebestyén Pince Szél Rosé 2024
55% kékfrankos, 26% cabernet franc és 19% merlot házasítása, acéltartályban erjesztve és 5 hónapig finomseprőn érlelve. Érett cseresznye és eper viszi a főszólamot illatban és ízben, a háttérben a seprőn tartásnak köszönhető finom tejszínes, krémes jegyek. A korty tartalmas, sima és krémes, széles, aránylag puha savakkal. A meleg évjáratnak megfelelően idén kicsit sötétebb, kerekebb, lágyabb bor született, mint a 2023-as kiadás volt. 5p+ (6900 Ft - Bortársaság)Márkvárt János Sauli Kadarka 2023
Öreg tőkés, parcellaszelektált kadarka, nagyobbrészt bogyózva, kisebb részben egész fürtösen feldolgozva. Nyitott kádban, spontán erjedt, majd egy használt harmadéves és egy első töltésű Kádár Hungary hordóban érlelődött közel egy évig. Izgalmas illatában narancsolaj, érett piros gyümölcsök, fűszerek és érintésnyi animalitás. Kóstolva szinte vermutokra emlékeztetően pikáns, vérnarancs, piros gyümölcsök, narancshéj, fűszerek, kis fanyarság. Az átlag kadarkánál tartalmasabb, izgalmasabb. 6p+ (6900 Ft - Bortársaság)Vida Lösz 2020
70% cabernet sauvignon és cabernet franc, 25% kékfrankos, 5% carmenere, két évig 300 és 500 literes használt magyar hordókban érlelve. Visszafogott, szinte kicsit bátortalan illatát érett gyümölcsök és diszkrét fűszeresség színezi. Szájban szinte tökéletesen sima, bársonyos textúra, érett tannin, kerek sav fogad. Az ízvilágot érett piros gyümölcsök - málna, eper, meggy -, erdei gyümölcsök uralják, nagyon enyhe édesfűszeres kísérettel. 6p+ (6900 Ft - Bortársaság)Konyári Loliense 2022
Merlot, cabernet sauvignon és cabernet franc, 225 literes új és használt Trust hordókban 14 hónapig érlelve. Az illat kicsikét zárkózottnak tűnt, de leginkább érett sötét bogyós gyümölcsöket idézett, fűszeres háttérrel. Telt, közepesnél kicsivel vastagabb, sűrű bor, a tannin még picikét tapad és húz a végén. Érett sötét bogyós erdei gyümölcsök, leginkább szeder, majd fekete ribizli, áfonya, fűszerek sorakoznak fel ízében. Még fiatal. 7p- (6900 Ft - Bortársaság)Marques de Murrieta Reserva 2020
Tempranillo, mazuelo, graciano és garnacha házasítása, 21 hónapig amerikai hordókban érlelve. Érett cseresznye, szilva, erdei gyümölcsök, eper, áfonya, finom fűszeres, kék virágos aromák szövik át az illatot. A közepes testet érett, finomszemcsés tannin és pont jó sav keretezi, remek az egyensúly, minden a helyén. Ízében visszatérnek az érett gyümölcsök, vonzó fűszeres kísérettel, cseppnyi balzsamkrémmel. 7p (11300 Ft - Bortársaság)Brancaia Il Blu 2020
80% merlot, 10% cabernet sauvignon és 10% sangiovese, a fajták és a parcellák külön-külön kezelve 18 hónapig érlelődnek barrique hordókban (2/3 új), majd házasítás után 3 hónapig betontartályban. Illatát érett meggy, piros gyümölcsök uralják, némi erdei gyümölcs, édesfűszer és kék virág elegyedik a háttérben. A test közepes, a korty finom szövésű, eleganciát sugároz, remekül adagolt hordóval, kerek savakkal, szépen eloszkó tanninnal operál. Érett meggy, málna, cseresznye, vonzó fűszeresség viszi a prímet ízben is. 7p+ (39900 Ft - Bortársaság)Vega Sicilia Valbuena No. 5 2019
97% tempranillo és 3% merlot, az első évben 225 literes új és használt tölgyfahordókban (85% francia, 15% amerikai), a második évben nagy, 20.000 literes kádakban, végül palackban érlelődött. Szuperérett gyümölcsök, fekete cseresznye, szilva, meggy, egy kevés erdei gyümölcs, vonzó fűszeresség színezi illatban és ízben egyaránt. Kóstolva nagyon egyben van, intenzív, erőteljes, jó koncentrációt mutat, nehézkesség vagy erőlködés nélkül, szép egyensúllyal. Remek savak, szép hordóhasználat, erős közepes test, hosszú, gyümölcsös lecsengés. 8p (78500 Ft - Bortársaság)
Csorba Gábornak és a Bortársaságnak köszönöm szépen a kóstolót!