Akár ünnepelni, akár feledni akarjuk az éppen múló évet, Karácsonykor illik azért egy jó vacsorával kényeztetni szeretteinket. Legyen az pulyka, nyúl vagy hal, töltve, főzve vagy rántva, nyíljanak csak hozzá a féltve őrzött palackok! Nem érdemes fukarkodni, hiszen együtt a család, a palackok mellé megerednek az ég csakrái és remélhetőleg be sem zárulnak január első napjáig. A fentieknek két remek itallal és némi étellel próbáltunk megfelelni.
Moët & Chandon Champagne Imperial Brut
Világos citrom szín. Illata alig hatol ki a pezsgőspohárból, ami van az almát és kis kalácshéjat sejtet, nagyon diszkrét összességében. A test közepes, a buborék sok, de természetesen apró és egyenletes, remek krémesség mögé bújik a magas és vibráló sav, amely tökéletes és friss érzetű. Az aromák tisztán definiáltak, almát, nyári almát és grapefruitot érezhetünk, mellettük visszafogottan megjelennek a briósos-kalácsos jegyek is. Metszően tiszta és vibráló az ital, igen jól fogyasztható, jó arányokkal, az autolízises aromák inkább csak a háttérben maradnak. Minimális cukor is dolgozik, ami kerekké és varratmentessé teszi pezsgőnket (emlékeztető: brut-nél maximum 12g/l). Nagyon jó ital, de nem túl összetett, valami mélység még hiányzik, ezért 6 pontot (88p) kap. Kb. 4000Ft a 2dl-es kiszerelés. 12%.
Kiváló választásnak bizonyult a szent-jakab kagylóhoz, a spenótos aïolihoz és a vinaigrettes salátához.
Felton Road Central Otago Pinot Noir 2006
Az Új-zélandi legenda alap pinot-ja a világ legdélebben fekvő borvidékéről, Central Otagoból. A 2006-os év mérföldkő a borászat történetében, hiszen ez tízedik évjáratuk és ebben az évben már minden pinot noir ültetvényt biodinamikus művelésbe vontak. Összességében rendkívüli gondosság, kézi művelés és minimális beavatkozással történő borkészítés jellemzik a pincét. Az évjárat meleg és száraz volt, a bor vadélesztővel erjedt és 11 hónapot töltött el burgundiai kádárok által készített hordókban. Derítés és szűrés nélkül került a csavarzáras palackba.
Szemre közép és mély rubin között valahol. Illata közepesnél valamivel intenzívebb, szép tiszta. Eleinte visszafogott, de kevés szellőztetés után szépen kinyílik, elsősorban a gyümölcsös karakter érezhető. A meggy, a ribizli és az egyéb érett piros bogyós gyümölcsök mellett rózsát, avart és földet érezhetünk, amelyeket minőségi fahatás egészít ki. Az utóbbi még csak nem is hasonlítható a szokványos újvilági vonalhoz, semmi áradó-vanília, csak némi kiegészítő fűszerességgel, fahéjjal jelentkezik. A rendkívül izgalmas illathoz még egy pici vajasság is szegődik, ami tovább fokozza a meleg illat komplexitását. A test valahol közép és telt között van, az aromák intenzívek és robbannak a szájban. Már a korty elején tobzódnak az édesre érett gyümölcsök, a cseresznye, a ribizli, a málna és egyéb társaik, kevés szárított piros bogyós, aztán hecsedli és eperlekvár is detektálható. A tercier jegyeket itt is az avar, a föld és a populár-vanília mentes hordó képviselik. A tannin a közepesnél valamivel több, részben szemcsés, részben bársonyos, jól illeszkedik az aromákhoz. Savból talán egy ici-picit lehetne több, az óriási beltartalmat és intenzitást jobban segítene megtartani. Igazából csak mondvacsinált a kritika, főként, hogy 5-6 éves borról beszélünk. A korty legeleje jelentősen édes, vélhetően a meleg évjárat gyümölcseit, a magas alkoholt és extraktot érezhetjük, a kortyközépnél hamar el is tűnik. A viszonylagos hömpölygős pinot-jelleg is biztosan a meleg és száraz évjáratnak köszönhető. A lecsengés nagyon hosszú, másodpercről-másodpercre változik. A kortyközép elég sűrű, de mintha kis lágyság lenne benne felfedezhető. Ha volna még pár palackkal, hamarosan meginnám.
Meghökkentő, hogy egy birtok ilyen alap pinot noirt céloz meg! Ez aztán a kutyafáját! Nálam biztos a 7 pont (90p). Egy évvel ezelőtt vásároltam a DropShopban, mégpedig méregdrágán: 12.900Ft. Nálunk szerencsésebb vidékeken és szerencsésebb árfolyam mellett kb. $30-$40 között beszerezhető volt. 14,5%.
Hozzá dagadóba tekert kakukkfüves és rozmaringos bárányt ettünk, grillezett édesköménnyel, cukkinivel és puy-i lencsével. A bor édeskéje és hömpölygős jellege miatt nem bizonyult tökéletes párosításnak, azonban így is megért egy misét.
Minden kedves barátunknak, olvasónknak és persze szerzőtársaimnak is békés és boldog Karácsonyt kívánok!