A Borrajongó

Szegedi borfeszt IV.

2011. május 20. 13:41 - drbarta

Kedd esti kóstolások jegyzetei következnek. A végére itt is elfáradtam, nem igazán tudtam az utolsó tételekre koncentrálni.

Tovább
4 komment

Szegedi borfeszt III.

2011. május 20. 05:30 - drbarta

Folytatás következik ismét Szegedről. 

A mostani adag még ugyanazon nap (vasárnap) termése, mint a legutóbbi rész, csak a jegyzetekkel kissé el vagyok maradva. Mivel láthatóan az aznapi kóstólás igen sűrű lett, így kérem elnézni, hogy az utolsó tételeknél nagyon leegyszerűsödtek a jegyzetek, illetve már pontot se volt energiám írni.

Íme:

Tovább
12 komment

Orsolya pince: Kadarka 2009.

2011. május 19. 11:59 - pardi norbi

 

A nagysikerű 2007-es előd után 2008-ban nem palackozott önálló kadarka bort az ostorosi pince, a 2009-es évből viszont lehet tőlük ismét kóstolni kadart. Kifejezetten halvány rubinszín, gyakorlatilag sillerre emlékeztet. Visszafogott, de viszonylag komplex illat: hecsedli, kevéske fűszerpaprika és masszív mineralitás. A korty (még kadarkához képest is) meglepően könnyed, elegáns hecsedlis-édesfűszeres-ásványos jegyekkel. Szépen érett virgonc savak, nagyon kevés tannin, közepesen hosszú lecsengés. Nagyon csúszik. Távolról sem a nagytestű kadarkák a kedvenceim, de ebben az esetben kicsivel nagyobb koncentrációt és mélyebb zamatokat hiányolok, számomra a 2007-es évjáratú kadar meggyőzőbb volt. Jelenleg erős 5 pont.
3 komment

Felemelő furmint-sor

2011. május 16. 19:00 - drbarta

A tokaji furmint olyan téma, amihez újra és újra vissza kell térni. Időszerű volt már idén is tartanunk egy nagyszabású kóstolót.

 Igyekeztünk impozáns sort összerakni. Alapvetően 07-es és 08-as évjáratból válogatva, hogy lehetőleg ne legyenek nagyon nagy érettség-beli különbségek. Ez mellett szerettem volna, hogy legyenek a sorban kicsik is, nagyok is, nagy presztizzsel bíró termelők is, illetve igényes, de még inkább feltörekvő pincék is.
A kóstolás vakon történt, kivételesen a második kör is, tehát a leleplezés csak a végén került sorra.
Előljáróban annyit, hogy a gondos válogatás mellett is meglepett, hogy mennyire erős lett a sor. Nem is azért, mert egy-két kiemelkedő tétel elvitte volna show-t, hanem a nyolc bor együttesen képviselt magas színvonala volt mellbevágó. Találkozhattunk különböző stílusokkal, egyes tételek között sok közös ponttal, a minőségi különbségek viszont nüansznyiak voltak. Felemelő az ilyen kóstoló, ahol lényegében mindegyik bor kiemelkedően jónak mondható.

Íme:

Tovább
11 komment
süti beállítások módosítása