A Borrajongó

Orsolya pince: Kadarka 2009.

2011. május 19. 11:59 - pardi norbi

 

A nagysikerű 2007-es előd után 2008-ban nem palackozott önálló kadarka bort az ostorosi pince, a 2009-es évből viszont lehet tőlük ismét kóstolni kadart. Kifejezetten halvány rubinszín, gyakorlatilag sillerre emlékeztet. Visszafogott, de viszonylag komplex illat: hecsedli, kevéske fűszerpaprika és masszív mineralitás. A korty (még kadarkához képest is) meglepően könnyed, elegáns hecsedlis-édesfűszeres-ásványos jegyekkel. Szépen érett virgonc savak, nagyon kevés tannin, közepesen hosszú lecsengés. Nagyon csúszik. Távolról sem a nagytestű kadarkák a kedvenceim, de ebben az esetben kicsivel nagyobb koncentrációt és mélyebb zamatokat hiányolok, számomra a 2007-es évjáratú kadar meggyőzőbb volt. Jelenleg erős 5 pont.
3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr602916366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bodomi 2011.05.19. 20:18:16

2009 ritka aszályos és meleg esztendő volt. Lehet, ez az oka a kicsit vékonyabb belbecsnek. "Szétégtek" a nagy testhez való anyagok.

pardi norbi · http://borrajongo.blog.hu 2011.05.20. 12:32:54

Én sem tudom, mi lehet az oka a viszonylag vékonyabbnak tűnő bornak. Egyébként ne értsd félre, nagyon finom a bor, csak a 07-esnek szerintem optimális volt minden porcikája, ez a bor pedig ahhoz képest kevésbé nyerte meg a tetszésem.

Bodomi 2011.05.20. 15:47:16

Az 5-ös az csak közepes a 10-es skálán, nem? Csak arra céloztam mindössze, (biokémikusság előnyben) hogy a klimatikus ábra erősen bejátszhatott a 2009-es esztendő boraiba. A kedvező időjárás hiánya miatt nem tudott a szőlőben minden olyasmi kialakulni, ami egy nagy évjárathoz kell. A túl nagy meleg, a túl kevés víz pont elég ahhoz, hogy a növény megálljon és csak a túlélésre dolgozzon, ami a termés beltartalmát, azaz minőségét érinti. Nem mellékesen (sőt) a mennyiséget is, főleg olyan fajtánál, mint a kadarka, ami képes megszakadni, annyit terem, ha jó a helyzete.
süti beállítások módosítása