A Borrajongó

Karácsonyi csillagok

2011. december 27. 06:00 - akov

moet.jpgAkár ünnepelni, akár feledni akarjuk az éppen múló évet, Karácsonykor illik azért egy jó vacsorával kényeztetni szeretteinket. Legyen az pulyka, nyúl vagy hal, töltve, főzve vagy rántva, nyíljanak csak hozzá a féltve őrzött palackok! Nem érdemes fukarkodni, hiszen együtt a család, a palackok mellé megerednek az ég csakrái és remélhetőleg be sem zárulnak január első napjáig. A fentieknek két remek itallal és némi étellel próbáltunk megfelelni.

Moët & Chandon Champagne Imperial Brut

Világos citrom szín. Illata alig hatol ki a pezsgőspohárból, ami van az almát és kis kalácshéjat sejtet, nagyon diszkrét összességében. A test közepes, a buborék sok, de természetesen apró és egyenletes, remek krémesség mögé bújik a magas és vibráló sav, amely tökéletes és friss érzetű. Az aromák tisztán definiáltak, almát, nyári almát és grapefruitot érezhetünk, mellettük visszafogottan megjelennek a briósos-kalácsos jegyek is. Metszően tiszta és vibráló az ital, igen jól fogyasztható, jó arányokkal, az autolízises aromák inkább csak a háttérben maradnak. Minimális cukor is dolgozik, ami kerekké és varratmentessé teszi pezsgőnket (emlékeztető: brut-nél maximum 12g/l). Nagyon jó ital, de nem túl összetett, valami mélység még hiányzik, ezért 6 pontot (88p) kap. Kb. 4000Ft a 2dl-es kiszerelés. 12%.

Kiváló választásnak bizonyult a szent-jakab kagylóhoz, a spenótos aïolihoz és a vinaigrettes salátához.

Felton Road Central Otago Pinot Noir 2006

felton.jpgAz Új-zélandi legenda alap pinot-ja a világ legdélebben fekvő borvidékéről, Central Otagoból. A 2006-os év mérföldkő a borászat történetében, hiszen ez tízedik évjáratuk és ebben az évben már minden pinot noir ültetvényt biodinamikus művelésbe vontak. Összességében rendkívüli gondosság, kézi művelés és minimális beavatkozással történő borkészítés jellemzik a pincét. Az évjárat meleg és száraz volt, a bor vadélesztővel erjedt és 11 hónapot töltött el burgundiai kádárok által készített hordókban. Derítés és szűrés nélkül került a csavarzáras palackba.

Szemre közép és mély rubin között valahol. Illata közepesnél valamivel intenzívebb, szép tiszta. Eleinte visszafogott, de kevés szellőztetés után szépen kinyílik, elsősorban a gyümölcsös karakter érezhető. A meggy, a ribizli és az egyéb érett piros bogyós gyümölcsök mellett rózsát, avart és földet érezhetünk, amelyeket minőségi fahatás egészít ki. Az utóbbi még csak nem is hasonlítható a szokványos újvilági vonalhoz, semmi áradó-vanília, csak némi kiegészítő fűszerességgel, fahéjjal jelentkezik. A rendkívül izgalmas illathoz még egy pici vajasság is szegődik, ami tovább fokozza a meleg illat komplexitását. A test valahol közép és telt között van, az aromák intenzívek és robbannak a szájban. Már a korty elején tobzódnak az édesre érett gyümölcsök, a cseresznye, a ribizli, a málna és egyéb társaik, kevés szárított piros bogyós, aztán hecsedli és eperlekvár is detektálható. A tercier jegyeket itt is az avar, a föld és a populár-vanília mentes hordó képviselik. A tannin a közepesnél valamivel több, részben szemcsés, részben bársonyos, jól illeszkedik az aromákhoz. Savból talán egy ici-picit lehetne több, az óriási beltartalmat és intenzitást jobban segítene megtartani. Igazából csak mondvacsinált a kritika, főként, hogy 5-6 éves borról beszélünk. A korty legeleje jelentősen édes, vélhetően a meleg évjárat gyümölcseit, a magas alkoholt és extraktot érezhetjük, a kortyközépnél hamar el is tűnik. A viszonylagos hömpölygős pinot-jelleg is biztosan a meleg és száraz évjáratnak köszönhető. A lecsengés nagyon hosszú, másodpercről-másodpercre változik. A kortyközép elég sűrű, de mintha kis lágyság lenne benne felfedezhető. Ha volna még pár palackkal, hamarosan meginnám.

bari.jpgMeghökkentő, hogy egy birtok ilyen alap pinot noirt céloz meg! Ez aztán a kutyafáját! Nálam biztos a 7 pont (90p). Egy évvel ezelőtt vásároltam a DropShopban, mégpedig méregdrágán: 12.900Ft. Nálunk szerencsésebb vidékeken és szerencsésebb árfolyam mellett kb. $30-$40 között beszerezhető volt. 14,5%.

Hozzá dagadóba tekert kakukkfüves és rozmaringos bárányt ettünk, grillezett édesköménnyel, cukkinivel és puy-i lencsével. A bor édeskéje és hömpölygős jellege miatt nem bizonyult tökéletes párosításnak, azonban így is megért egy misét.

Minden kedves barátunknak, olvasónknak és persze szerzőtársaimnak is békés és boldog Karácsonyt kívánok!


3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr493496709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

117 2012.01.17. 14:47:34

Most értem odáig, hogy feldolgozzam a karácsonyi eseményeket. Nálunk a hagyományos töltöttkáposzta mellé kellett találni megfelelő "kísérőt".

A nagyobb társaság miatt két tételt választottam, és mindkettő remekül egészítte ki a sós-savanyú káposztát. A pénztárca jelen esetben nem nyílt meg annyira, de a végeredmény elégedettséggel töltött el.

Az egyik a Dereszla Tokaji dry 2010-ese volt, amely szinte félédesnek hatott (gondolom, a hárslevelű miatt). Ezt egyébként nagyon korrekt alap-bornak tartom a pincészetnél.

A másik pedig a somlói St. Ilona furmint 2009-ből. Ez passzolt jobban. Nagyon szépen kiegészítették egymást a káposztával, ami egyáltalán nem volt light.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.01.17. 14:51:46

@117: szerintem sok klasszikus magyar kajához nehéz bort társítani, a töltöttkáposzta pont ilyen. A Dereszla 2010-ben nincsen kis maradékcukor? Ilyen kaják mellett 2-3g/l cukrot is ki lehet szúrni. Engem egyszer egy Györgykovács bor lepett meg, ami édes volt a kajához (hal, mediterrán módra).

117 2012.01.17. 14:59:22

@akov: Szerintem kell, hogy legyen benne némi kis cukor. A 2010-es évjárat azonban kompenzálta. Magában. Az étel mellett nem egészen, de passzolt.

A somlóival viszont semmi gond nem volt. Ajánlom.
süti beállítások módosítása