A Borrajongó

(Nem csak) Wachau-rovat

2011. december 13. 06:00 - drbarta

Nemrégiben sikerült Bécsből szereznem egy csomog borocskát. Kivételesen nem csak az egyesek számára már unalomig emlegetett wachaui borok lapultak a dobozban, hanem egy-két érdekesség a környező régiókból is.

Például a Jurtschisch-testvérektől, akikről valamikor régen volt már itt szó. Pl. itt és itt.

Kamptal vezető borászatai (legjobb 5-ben mindenképp) között emlegetik. Bio-organikus szemlélet. A Kaferberg déli kitettségű dűlő, amfibolitos-agyagos talajú terroir. Mint szeles dombtető, a szőlő késő őszig a tőkén maradhat, botritisz "veszélye" nélkül. Az innen származó borok a pince portfóliójának egyik csúcsát jelentik. A bor öreg tőkék gyümölcse, 2 nap héjon tartás után az ülepített must nagy fahordókban erjedt saját flórával, majd érlelődött hosszan seprőn tartva. Viszonylag későn, augusztusban palackozták.

Jurtschitsch: Grüner Veltliner Kamptal Reserve Kaferberg Erste Lage 2010
Tipikus grüner veltliner jegyeket kínál az illat, de különösen letisztult és élénk formában. Citrusok, maracuya, vilmoskörte, sárgadinnye, édes fűszerek, bódító tavaszi virágok. Pillanatnyi hangulatomnak most az is tetszik, hogy nincs tele kövekkel és ásványokkal, mint a wachauiak. Nem akar túl sok lenni, de mégis tele van finesszel. Alig közepesen telt, tényleg könnyed hatású korty. Nagyon tiszta, finom zamatok. A fajtajelleg legszebb arcát mutató ízek, intenzívek, de véletlenül se lehengerlőek. Semmi komolykodás, csupa báj és kifinomultság. Kitöltött kortyközép, közepestől hosszabb lecsengés. A savak kellően élénkek és magasak, bárminemű túlzott feszesség nélkül játékosan cizellálják a kortyot. Hálistennek a 2010-es évet meghazudtolóan szépen struktúráltak, nincs citrompótlós utóíz. Kiváló egyensúly, finom részletgazdagság, laza elegancia. 7 pont.
 
Weingut Knoll: Riesling Kabinett Pfaffenberg 2010
Az ikonikus wachaui pince már számos tétellel képviselve van ezen a blogon. Kivételesen most nem wachaui bort kóstoltam tőlük, hanem a szomszédos Kremstal régióból valót. Igaz, nem mentünk túl messzire, a Pfaffenberg-dűlő ugyanis a legelső tagja a szomszédos vidéknek, gyakorlatilag közvetlen határolja Wachaut. Gneisz-gránit jellemezte őskövületes terroir.
Élénk, hűs  gyümölcsökkel telt illat. Lime, grapefruit, zöldalma, közepesen érett fehér húsú őszibarack. Közepesen telt korty. Tisztaság, áttetszőség, acélosság. Az illatban ígért gyümölcsös ízek itt is megjelennek, bár komolyabb mélységet nem produkálnak, a lecsengés is alig közepes. A savak vibrálóak, de nem tudják letagadni az évjáratot, az utóízben kissé diffúz, citrompótlós savanyába fordulnak. (nem olyan borzasztó mértékben, mint leírva látszik, de a korábban kóstolt Knoll-smaragdok kifinomultsága, érzékeny egyensúlya hírből nem ezzel a tétellel demonstrálható) Érezhető, hogy némi (saccra 5-10 gramm) maradékcukor is megbújik, de most sokat nem tud segíteni. A korty első felét egy picit nehézkesebbé teszi, ugyanakkor a savakat nem igazán képes kerekíteni. Persze azért nem rossz, de egy szűk 5 pontnál többet nem adnék rá.
 
Prager: Grüner Veltliner Smaragd Stockkultur Achleiten 2009
Pragerék csúcs veltelinije. Az Achleiten-dűlőből származik, 1937-ben telepített ültetvényről, javarészt ritka, régebbi klónok. A 2007-esről már volt szó itt, nagyot szólt. Ez se hiszem, hogy elmaradna attól, legfeljebb a pontok inflálódtak. :)
Tipikus grüner veltliner illattal nyit, de attól mégis több. Mélyebb, hosszabban szálazható. Érett sárgahúsú gyümölcsök, mangó, sárgadinnye, keleti fűszerek, tejszín, méz, felnőtt adag kőporosság és egyáltalán a kraft ígérete. Szájban közepesnél teltebb, tiszta, krémesen sűrű korty. Nagyon nagy mélység van a borban, intenzív, rétegzett zamatok, hihetetlen denzitású mag,  hosszú lecsengés. Ideális érettségű gyümölcs és fűszer kavalkád, mélyről jövő, masszív ásványosság, letisztult ízek, zavaró kesernyék nélkül. Buja, egzotikus világ, de mégis előbb asszociálunk tekintélyre és erőre, mint hivalkodásra. Savai érettek, kellően feszesek, a kortyba remekül integráltak, mintegy észrevétlenül kísérik és emlelik ki az ízeket, és teszik részletgazdaggá a szerkezetet. Nagy bor, nincs mese. 8 pont.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr993454702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása