A Borrajongó

VieVinum III. - Kremstal, Kamptal, Wagram, valamint csipetnyi Burgenland

2010. június 02. 06:36 - drbarta

A harmadik részben Alsó-Ausztria többi része következeik: Kremstal, Kamptal, Wagram. Itt sokkal inkább ki lehetett fogni igazán jó ár-érték arányú borokat, mint Wachauban, olykor még nevesebb termelők árai sincsennek annyira elszaladva.

Burgenlandból az alakultnál szélesebb merítést terveztem, kifejezetten kinéztem néhány igen jó külföldi renoméval bíró pincét. Sajnos nem sikerült tartani a tervet.

Következzen a beszámoló:

Kremstal
 
 
Petra Unger- Kiemelkedően jó, kerek, de elegáns, összetett bor volt a gr. alte reben Oberfeld és riesling Gaisberg. 13 Euros palackonkénti áruknál jóval magasabb kategóriájú élményt nyújtanak.
 
Geyerhof –Bio-organikus termelő. Általában szikárabb, ásványosabb, különböző mértékben összetett grünerek ( Rosensteig,Hoher rain, Gaisberg, Steinleithn ez utóbbi rafinériájával, eleganciájával a sor legjobbja volt-mindössze 12-13 Euro körül), a rieslingek (Johannisberg, Kirchensteig) kedvesebb arcukat mutatták
 
Nigl- Átlagos, nem különösebben bonyolult, inkább szikárabb világú grünerek(Senftenberger, Privat) és rieslingek( Senftenberger, Privat) ez utóbbi teltsége, kereksége révén kiemelkedik a szortimentből, egyébként semmi különös. Sikerült még itt kóstolni korrekt, de többtucategy sauvignon blanc-t is.
 
 
Kamptal
 
 
Jurtschitsch Sonnhof- Bio-organikus termelő.   A grüner Stein és Loiserbeg könnyű, nem kül. Összetett, jó fogsztású borok, a Dechant Alte Reben még nem annyira, de Kaferberg már összetettebb, nem koncentrációval, hanem megkapó eleganciával hódít. A riesling Heilingenstein nem nyújtott kiemelkedőt, szikárabb világ. Vöröset is kóstoltunk, a zweigelt és pinot egyaránt jó szerkezetű, de aromáiban túlságosan barikk-jegyeket viselő borok.
 
Fred Loimer – Biodinamikus termelő. A borok 2500 literes hordóban készülnek. Összetett, koncentrált, ásványos, de szerkezetileg kerek grünerek ( Terrassen, Kaferberg, Spiegel), a rieslingek sokkal gyümölcsösebbek, még szerethetőbbek( Terrassen, Steinmassl)  Pinot noirt is kóstoltunk, halvány szín, selymes felszin, jó egyensúly, de aromáiban túl erős a fa.
 
Willi Bründlmayer. A gr. Kaferberg, és riesling Steinmassl egyaránt átlagon felüli, jó egyensúlyú, gyümölcsös, közepesen összetett borok. Vége felé kóstoltam, tetszettek, de nem tűntek kiemelkedőeknek. A 2004-es riesl. Zöbinger. Heilingenstein Lyra már jobban felhívta magára a figyelmet, komplex, elegáns, öregedés jelei nélkül.
 
Schloss Gobelsburg   Az előzőekhez(kivéve a Lyrát) nagyon hasonló stílusú, aromatikájú borok, a gr. kamptaler és a riesl. Urgenstein egyszerű, semmi különös, a gr. Renner, Lammm, valamint a riesling Trad több gazdagságot kínál, de nem tudtam olyan jegyet megragadni, ami kiemelkedővé tette volna őket.
 
 
Wagram
 
 
Bernhard Ott    Biodinamikus termelő. Szenzációsan csiszolt, mesteri egyensúlyú grünerek minden minőségi fokozatban. Az Am berg és a Fass4 egyszerűbbek, gyümölcsösek, kerekek, jó ivásúak, a Der Ott,(16 Euro) és főleg a Rosenberg hihetetlen jó volt, csupa báj, gömbölyűség, gyümölcsök-fűszerek szédítő mélysége, maga a megtestesült harmónia.(8p környéke, de mivel jobban esett fogyasztani bármi másnál, szívem szerint magasabbra raknám-25 Euro lesz majd, de tényleg egyedülállóan szenzációs) A wachau-i elit összetettebb ásványossággal bír(nem meglepő, hiszen itt löszös a talaj), de ezek a borok után még azok is szögletesek és darabos érzetűek. Demeter Z. 08-as Szerelmije ugrik be. A grüner Amphora földbe ásott hatalmas agyagedényekben készült, egyedi arcú bor, a többi gr. jobban tetszett. Kóstolható volt még nagyon remek édes riesling, sokkal jobb volt bármely más édes osztrák bornál, a német rieslingek precizitásával, kiváló egyensúlyával rendelkezik. 
 
Karl Fritsch- Biodinamikus termelő. A grüner velt.Schlossberg Gyümölcsös, kerek, nagyon jó fogyasztású, de mégis messze nem olyan bájos és megkapó, mint az előzőek.
 
 
Burgenland Neusidler See
 
 
Anita&Hans Nittnaus (biodinamikus termelő) A kóstolt blaufrankisch 08 és a prestige cuvée Commondor 07 hiába a jó arányok, egyaránt nagyon barrikkolt aromákat vonultatott fel, akárcsak Kollwentz blaufrankisch 08, Gyorsan el is ment a kedvünk a vörösektől, ezen a napon nem tudtak sok örömet nyújtani.
Édeseket a Jancis Robinson atlaszában felmagasztalt Alois Kracher-nél próbáltunk. A cuvée spatlese 08 könnyű volt és lapos, a muscat auslese 07 finom, jó egyensúlyú,de ennyi, a cuvée beerenauslese 07 krémesen édes, de lusta, a grande cuvée TBA 07 nagyon vastag, krémes, de az eddigektől arányosabb, bár nekem így is kissé lágy, a Scheurebe TBA 06 kivételesen vastag, olajos, édes, de szintén túl lágy aszúkhoz jobban szokott szájnyálkahártyámnak. Feiler-Artinger Pinot-cuvée ruster ausbruchja (07) édes is volt, kesernyés is, az előzőektől darabosabb, rusztikusabb érzetű.
 
A következő részben Németország rieslingjei következnek, valamint a magyar standoknál tapasztaltak. Ezen kívül tervezek még egy összesítőt.
 
 
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr922049829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása