A Borrajongó

Sauska – Új világ Villányban

2011. november 08. 06:00 - akov

Vizit a Sauska Pincészetnél - 2011. szeptember

1_sauska-pont.jpgA Sauska Pincészet villányi traktusát meg sem kíséreljük mélységében bemutatni, hiszen mára az egyik legjobban ismert hazai borászattá avanzsált. A szinte minden valamire való borszaküzletben kapható Sauska borok komoly rajongótábort alakítottak ki az elmúlt években. Kereskedelmi forrásunk szerint a „véregyszerű”, de igen jól kitalált címkével ellátott palackokat még a legeldugottabb borszaküzleti zugokban is megtalálja a kedves vásárló. Megint csak forrásunk szerint a Sauska ma már jobban keresett, mint a korábban megkérdőjelezhetetlen sztárnak számító Gere vagy Bock prémium kategóriás borai. Vajon tényleg megtörtént a trónfosztás Villányban? Ennek próbáltam meg utána járni, amikor idén szeptember végén egy mélységi látogatásra kerestem fel a Villány és Nagyharsány között elhelyezkedő pincészetet.

2_kekfrankos.jpgA milliárdos beruházással felépített Sauska-főhadiszállást 2007-ben adták át. A feldolgozó kapacitását összesen 90 hektár termőterületre tervezték. Jelenleg 56 hektárról szüretelnek, de természetesen nem kevés új telepítés várja a maga idejét. A területek a villányi részen az Ördögárok, a Kopár, a Konkoly és a Várerdő dűlőkben, továbbá közvetlenül a pince körül, a siklósi részen pedig a Makár és Zuhánya dűlőkben helyezkednek el. A fajták között dominál a három megszokott bordaux-i, amelyeket kiegészít némi syrah, kékfrankos, pinot noir, kadarka, portugieser és persze chardonnay.

A feldolgozó – annak ellenére, hogy éppen a szüret közepén vagyunk – rendkívül tiszta, egyetlen muslicát vagy nedvességfoltot sem látunk. A csírátlanítást a Sauska-gyárakban készülő speciális UV-C fényt kibocsátó lámpák segítik, amelyek roncsolják a gombák, baktériumok és egyéb élő szervezetek sejtjeit. Éjszaka elszórtan elhelyezett un. ózon fénycsöveket kapcsolnak be, amelyek szintén UV-C fény segítségével hozzák létre a rendkívül agresszív oxidáló hatású ózont.

3_erjeszto.jpgA szőlő feldolgozása kíméletes, tisztán és gondosan zajlik. A bogyózást követően a lehulló szőlőszemek függönyén egy kompresszor levegőt fúj át, amely kisöpri az oda nem való kocsánydarabokat, leveleket és töppedt szemeket. Ez pontosan az a „szelelés”, amivel nagyanyáink a fejtett mákot tisztították. Ezt követően a szőlő kézi válogatáson is átesik, ahol a légfüggönyön átjutott nehezebb daraboktól szabadulnak meg. Ezután jönne a darálás. Csakhogy a Sauskánál nem darálnak, hanem roppantanak. Ezt egy ügyes kis eszköz végzi, a szembe fordított amorf fogaskerekek tengelytávolsága a szemek nagyságának megfelelően hangolható. Ezt követően még a tannintartalom alakulásában szerepet játszó magok nagyobb részét is eltávolítják.

Ismeretes, hogy a pincészet hosszú évek óta nemzetközileg elismert szőlészeti és borászati tanácsadókat alkalmaz. Latorczai László főborász munkáját 2010 óta egy toszkán páros, Stefano Dini és Stefano Chioccioli segítik. A néhány havonta Villányba látogató konzultánsok a kártevő-populáció felmérése, a szőlészeti beavatkozások megtervezése és a fejlődő tételek elemzése mellett mindig időt szakítanak a helyi rivális termelők borainak kóstolgatására.

4_hordok.jpgA borok legnagyobb részben irányítottan erjednek acéltartályban, hordós erjesztést – részben vagy egészben – csak a chardonnay és a rosé+ tételeknél alkalmaznak. A pince elméletben 1500db 225l-es fahordónak biztosíthat helyet, azonban a gyalázatos 2010-es évjárat miatt viszonylag keveset láthatunk belőlük. Az idei chardonnay már erjed, az új barrique-ok zöme azonban még lefóliázva várja a 2011-es évjárat áldását. A hordók legnagyobb részt 3 éves szárítású francia tölgyből készülnek, de amerikai fát is használ a pincészet. A magyar égre magyar csillagot, azaz magyar pincébe magyar barrikkot alapelv szerint hazai hordót illene használni, de itt más a felállás. Sauskáék szerint a közel egy évtizede elkezdett hordóteszt azt mutatja, hogy a magyar hordók ugyan nem rosszak, de óriási eltérések vannak a közöttük. Még egyetlen kádár hordóit nézve is egyikben ilyen lesz a bor, a másikban meg olyan. Ez pedig – mondják – a Sauskánál nem megengedhető…

A kóstolt borok:

Rosé+ 2010

5_rose-pop.jpgA rosé a pincészet igazi sikerterméke lett, az óriási kereslet miatt kénytelenek voltak jelentősen növelni a termelést. A rosé+ ezen belül is egy speciális tétel, amelynek egy része hordóban erjedt és finomseprőn érett. Cabernet franc és némi kékfrankos leve. Az intenzív pirosas szín mellett intenzív, nagyon tiszta illattal találkozunk. A szokványos friss cseresznye és málna mellett finom vaníliás hordós jegyeket figyelhetünk meg, ami kiemeli a bort a rosé-k elcsépelt tutti-fruttis világából. A közepesnél nagyobb test mellé szép sav és jó arányok társulnak, az illatban is fellelt friss gyümölcsök jól egészülnek ki az igényes fás jegyekkel. Egyszerre friss és izgalmas is. Talán az első 2010-es bor, aminél nem érzem az évjárat éles, savanyítós jegyeit. Nálam biztosan az évjárat rosé-ja! 5/6p. 2.500Ft

Portugieser 2009

A tételből rendkívül kevés készült. Az alapanyag egy jó részét elvitte a jégverés, összesen pár karton maradt belőle. 20 éves tőkék gyümölcse, a siklósi Baranyai dűlőből. Mély szín, szinte bíbor még. Az illat tiszta, közepesen intenzív, szép fűszeres jegyekkel, a fajta jelenbeli manifesztációitól idegen mély illat, cseresznyével, meggyel és feketebogyós gyümölcsökkel. Jól érezhető a minőségi fahatás, amelyhez némi szörpösség és túlérett gyümölcsös jegyek társulnak. A test nagy, egy portugiesertől nem várt koncentráció, meggy és fekete bogyósok. A savak közepesek, talán kissé kevesen vannak. Az utóíz így is hosszú, a magas alkohol viszont tagadhatatlan. Komolykodó portugieser, végre felidézi bennem a 10 évvel ezelőtti villányiakat, amelyek miatt bizony érdemes volt a sört borra cserélni. Nem mondom, hogy ez maga a portugieser-archeotípus, de jól mutatja, hogy a fajta bizony többre képes a ma megszokottnál. Valahol 6/7p határán, talán a 7p sem rendszeridegen. 15,0%. 2.200 Ft.

Kékfrankos 2009

Spontán erjedt acélban, finom tanninkinyeréssel, 36g/l extrakt, mondja az adatlap. Mély rubin szín, bíbor beütésekkel. Illata tiszta, kék virágos, fekete bogyós gyümölcsökkel, meggy, málna és fűszer társaságában. Szájban elég sűrű, a szokványos kékfrankos karakternél nagyobb extrakt és koncentráció. A tannin közepesnél több, szemcsés szerkezetű, a savak szelídek, nincsenek sokan, de jól megtartják a szerkezetet. Ismét remek fakezeléssel és minőségi fával találkozunk. Szeder, egyéb feketebogyós gyümölcsök és kakaó. Jó arányok, jó ihatóság. Kékfrankos, amolyan cabernet-ruhában. Erős 6p, igen jó vétel. 13,5%. 3.500Ft.

Kadarka Ördög-árok 2009

A pincészet egy nagyobb szemű kadarka klónnal dolgozik. A kis hozam mellett a koncentrációt az érés közben eltávolított fürt-részekkel fokozzák. Spontán erjedt acélban, majd kétharmad részt francia újfában, egyharmad részt pedig másod és harmadtöltésű hordókban érett. Közép-sötét rubin szín, elég élénk. Illata intenzív, hordós-fűszeres, epres, málnás, parfümös és kék virágos. A test közepesnél nagyobb, a tannin szemcsés, valamivel szintén több a közepesnél. Kóstolásra érett piros bogyós gyümölcsök, meggy, málna és megint a szép fás jegyek jönnek. Az utóíz hosszú, az alkohol sok, a koncentráció a kadarkától nem megszokott. Jó struktúra és fogyaszthatóság, a fajtától szokatlan módon tisztán hagyja a szájat. Ilyen kadarkáról álmodik az, aki napközben bordeaux-i fajtákkal dolgozik. Masszív 6p, talán több is, de műfajon kívüli. 6.000Ft.

Pinot Noir 2009

Acélban erjedt, majd 75%-ban új, 25%-ban használt hordókban érett. Mély rubin. Illatában tiszta, intenzív fás jegyek, kakaó, vanília, érett és túlérett gyümölcsök, virág, málna és eper. A test valahol a nagy körül jár, az alkohol nagyon magas, a tannin a közepesnél valamivel több, érett, szemcsés szerkezetű. Érett piros bogyós gyümölcsök, cseresznye és meggy, jó adag fa. A sav közepes, a magas alkohollal együtt csak egy lágy struktúrát ad. Ékesen mutatja, hogy ez a fajta a többségében meleg villányi klímában nem találja a helyét. Ezen túl azonban érezhetően tiszta és profi munka. 6p. 14,5%. 4.000 Ft.

Syrah 2008

15 hónap hordós érlelés, kétharmad részt újfa. Mély szín, bíbor beütéssel a széleken, rengeteg üledék. Ez a pincészet legkevésbé szűrt és derített tétele. Az illata mély, szuperérett karakter, kék virágokkal, fekete bogyós gyümölcsökkel, borssal, zöldfűszerrel, a hordós érlelésből származó füstölt sonkával, édesfűszerekkel, bőrrel, vaníliával és fekete csokoládéval. A gyümölcsösség visszafogott, enyhe petrolosság is színezi a bort. Rendkívül összetett illat. Vastag, sűrű anyag, magas tannintartalommal, amely érett és bársonyos, de van még hova simulnia. A fa jelentős mennyiségű, kiemelkedő minőségű és hozzáértéssel alkalmazott. A sav syrah-san magas, enyhén narancsos jellegű, de kell a sűrű anyaghoz. Az illathoz hasonlóan a gyümölcsösség jelen állapotban közepesen intenzív, főként meggyben és fekete bogyósokban jelentkezik, kevés túlérett gyümölcs is tetten érhető. A struktúra jó, az alkohol ismét magas, az utóíz hosszú, amelyben enyhe kesernyével kávé és kakaó jelenik meg. Kissé valószerűtlen bor, tömegeket tudna levenni a lábáról. Sima 7p. 14,5%. 6.900 Ft.

Cuveé 7 Siklós 2008

15 hónapos érlelés, zömében új hordóban. A francia és amerikai fa mellett feltűnik némi magyar is. 45% cabernet sauvignon, 34% merlot, 21% cabernet franc. Szemre mély rubin, majdnem fekete, lusta folyású. Az illat eléggé zárt, azonban így is érezhető a tisztaság, a fekete bogyósok, a kék virágok, a szappan, a füst és a meggy. Intenzív, sűrű bor, érett fekete bogyósok vezetik, eléggé friss, nem nagyon vannak túlérett gyümölcsös jegyek. A tannin magas, szemcsés és bársonyos, kissé harapós még. Hosszú lecsengés és magas alkohol. Ennek még pihennie kell, de a 7p-ot éppen kiérdemli. 15%. 6400Ft.

Cuveé 7 Siklós 2007

6_cuvee7_siklos.jpgIrányított erjesztés, majd 17 hónapos érlelés nagyrészt francia, kisebb részben amerikai újhordókban. 37% merlot, 38% cabernet franc, 26% cabernet sauvignon. Mély rubin, majdnem fekete szín. A közepesnél intenzívebb illat, tiszta, kék virág, rózsa, fekete bogyós gyümölcsök, édesfűszerek, füst, drága fa. Nagy test, nagy koncentráció, magas és bársonyos tannin, szemcsés szerkezettel. Jelentős édességet érezhetünk, amely sajnos kissé populárissá teszi a bort. Az aromáknál ismét a drága, kiváló minőségű fás jegyeket érezhetjük fekete bogyós gyümölcsökkel. Valószerűtlen sűrűség ismét, meleg karakter, hosszú utóíz, jó struktúra. Az alkoholos- és extrakt-édesség ront az elegancián. A 7p azonban nem kérdés. 15,5%. 8.200Ft.

Cuveé 7 Villány 2007

Ezt a bort baráti társaságban kóstoltam augusztusban, ide teszem, színezi a képet. Decanter régiós trófea tulajdonosa, ami mindenképpen elárul valamit. 42% merlot, 26% cabernet sauvignon, 21% cabernet franc, 11% syrah. 17 hónapos hordós érlelés, hasonlóan a Cuveé 7 Siklóshoz. Mély rubin szín. Szuperérett, édeskés, violás, cassisos illat, fahéjjal, édesfűszerekkel, áfonyával, ánizsal, füsttel és vaníliával. Ha nem vigyázunk, függőséget okoz. Természetesen szájban sűrű, koncentrált és magas tannintartalommal bír. Elképesztően intenzív és gyümölcsös, főként fekete ribizlit és áfonyát érezhetünk. Lekvárosság vagy túlérettség egy pillanatra sem merülhet fel. Az utóíz hosszú, az alkohol magas, a struktúra kiváló, a fás jegyek lehengerlőek. Inkább újvilági stílus, mint magyar, de a Decanter nem véletlenül kattant be a bortól: „Readers may wonder if the world needs another Bordeaux blend, though this answer is clearly yes when it’s as thrilling as this.”. A valószerűtlenség ellenére 8p. 15,0%. 8.200 Ft.

Konkoly Merlot 2007

Az egyik legkiemelkedőbbnek tartott tétel, a Konkoly dűlő termése egy igen jó évjáratból. Nagyon kevés készült belőle. Mély rubin szín, szinte fekete. Az illat természetesen tiszta, közepesen intenzív, izgalmas mélységekkel. Elsősorban a virágos, meggyes, kékszőlős és fekete bogyós gyümölcsösség dominál, amit az igen igényes fás-fűszeres jegyek és egy enyhe túlérett hatás is kiegészít. A test igen nagy, csakúgy, mint a mindent elsöprő koncentráció. Elsősorban friss gyümölcsöket érezhetünk, meggy, szilva, cassis és egyéb feketebogyós gyümölcsök, amelyek a korty lenyelése után is a szánkhoz tapadnak. A tannin magas, de szuperérett, szemcsés szerkezetű. A hordó biztosan jó drága volt, fantasztikus édesfűszeres és kakaós hatással operál. Az utóíz hosszú, a struktúra remek, az alkohol igen sok, perzsel is, ahogy kell. Újvilági mestermunka, már-már valószerűtlen koncentráció. Biztos 8p. 15,5%. Borsos ár, de nincs okunk vitatni a 15.000Ft-ot.

Antik Cuveé 2003

A korai Sauska borok kísérleti jelleggel készültek, de nem olyan régen forgalomba kerültek. Egy jó összefoglalót a pincészet blogjában olvashatunk, de kontrollként Albert Gazda jegyzeteit is érdemes átnézni. A bor még Gere Attila bábáskodása mellett készült el a kaliforniai konzultáns, Paul Hobbs közreműködésével. Egyharmados házasítás, azaz a három bordeaux-i fajta egyenlő arányban képviselteti magát. Mély szín, kis gránát szél mutatja a kort. Illata intenzív, bőrős, medvecukros, gyógynövényes, virágos, komoly mélységekkel, továbbá érett gyümölcsökkel, fahéjjal és egyéb édesfűszerekkel, vaníliával, kakaóval, kávéval. Nagyon összetett. Érett bordaux-i kiegészítve likőrös melegséggel. Kóstolásra enyhén édeskés, sűrű, nagyon szépen érett bor, magas és szemcsés tanninnal, meggyel, érett és még friss fekete bogyós gyümölcsökkel, keleti fűszerekkel, római köménnyel. Az egyensúly szép, az utóíz nagyon hosszú, picit fűt benne az alkohol, de a remek struktúra mindent feledtet. Igazi nagy bor, erős 8 pontos klasszis és még van hova előre. 31.250Ft-os áron még meg is vásárolható.

Mit mondhatnék? Három 8 és három 7 pontos tétel egyetlen sorban. Igen erős a Sauska szortiment. Az elmúlt években magánbeszélgetések alkalmával sok kritikát hallottam a pincészettel kapcsolatban. Mondják, hogy „túlfáznak”, túl sok a beavatkozás, úgy vannak „össszerakva” a borok. A fenti sornál nem éreztem ezeket az állításokat 100%-ig megalapozottnak. A fa valóban sok, de minőségi és éppen akkor kapják ki a hordóból a tételeket, amikor azt kell. A túlzó hordóhasználat biztos jele, az utóízre rámászó kellemetlen keserűség, túlzó kávésság egyik bornál sem fedezhető fel. Az alkoholok magasak, ez nem vitás, sőt némelyik bor erősen túlkoncentrált, ami valóban kölcsönöz egyik-másik tételnek valamiféle valószerűtlenséget.

Részemről igyekeztem a borokból kikóstolható szőlészeti és borászati munkát objektíven pontozni. A profizmus, a borok tisztasága és tisztán definiáltsága az, ami irigylésre méltó. Aki egyébként a stílust magáénak mondja, imádni fogja ezeket a borokat, aki nem, az hiába keresi az isteni megvilágosodást a Sauska palackokban. És hogy ez az egész vajon magyar és villányi volna vagy netalántán valami újvilági jelenség? Személy szerint engem ez a kérdés most kevésbé foglalkoztat. Szeretném inkább hinni, hogy a Sauskánál tapasztalt hozzáállás, tisztaság és profizmus valóban magyar és valóban villányi.

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr383361632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

európai 2011.11.08. 20:17:05

Valóban, a Pinot Noiron van mit javítani, de a Cuveé 7 Villány 2007-es küvé egyenesen kiváló. Nagyon tetszett a cikk, kivéve a végét, nekem semmiféle fenntartásom sincs a Sauskával kapcsolatban. Dinamikusan fejlődő, figyelemre méltó magyar borászat. Legyünk büszkék rájuk.

Szegediszomelijé 2011.11.08. 21:02:42

Kedves Akov, köszi az írást, jókor jött!
Korábban itt-ott így-úgy kóstolgattam Sauskát, de az óriási médiaerővel felmagasztalt 7-es küvék (nekem) egyszerűen nem voltak jók (recsegett -ropogott a szerkezet, fa, nem beépült tanninok...) , a Syrah -talán 2006?- a szépen induló zamatokon túlnövő tölgyerdő volt, és hát ami tetszett a C Franc válogatás, az bizony 13-at kóstált...
Viszont 2 hete egy baráti halászlézés közben előkerült egy 11-es, és nem voltam ellenére a próbának. Hát rendesen belőtte a gólt! Nagyon rendben volt, egyensúly, kellőre tompult hordóhasználat, végre tényleg gyümölcsösség is, stb. Ha már szóba kerültek a korábbi nagy nevek, hát abban az árkategóriában sehol sincsenek (Talán Tiffán CF-CS, hamarosan megkóstolom), bár nekik 4000 Ft magasságában még derogál "Prémium" kondíciókat asztalra tenni. Így hát kívácsi lettem, és itt ez a remek cikk! Azért az árak visszatartóak, de rajta leszek a jó lehetőségeken. Most a Rosé+ az esélyes, ha már portugieser nincs. Cabernet érzetű Kékfrankos nagyon nem érdekel, a többiből meg majd összejön néha ez-az. Szóval én még leginkább előtte vagyok az ismerkedésnek. A villányi társak viszont, úgy látom, nem veszik észre, hogy változik a világ: az egykor jónak, nagyszerűnek, kiemelkedőnek talált borok bizony a mai mezőnyben, kóstolóink alapján, úgy fest, egyszerűen kikerültek az élmezőnyből...

akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.11.08. 21:42:29

@európai: Elnézést, ha félreérthető a vége, nagyjából azt akartam mondani, amit írsz. Azaz nagyon jó az irány, a kezdeti gyermekbetegségeket kinőtték, sőt ott vannak a 2003 és előtti borok.

@Szegediszomelijé: Kösz. A korábbi boroknál én is emlékszem ilyesmikre, de szerintem sokat változott a helyzet, érdemes újra rákóstolni a borokra és a pincét is érdemes felkeresni. Hamarosan jönnek a Gere és Bock posztok.

lackó 2011.11.09. 10:40:21

Kedves akov,

"A változásért talán inkább az okolható, hogy az utóbbi húsz évben teljesen megváltozott, vagy megváltoztatták az érettségről alkotott fogalmunkat. A túlérett karakterű, valószerűtlenül gyümölcsös, hatalmas testű és bársonyos tannintartalmú blockbusterek még mindig tartják magukat és óriási összegekért adhatók el."

minden támadó szándék nélkül érdeklődnék, hogy az előző posztban írottakat nem érezted-e esetleg megjelenni az általad kóstolt tételekben?

akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.11.09. 12:17:01

Ellentmondást nem érzek, de természetesen értem, hogy mire gondolsz. Had árnyaljam a képet:

A Sauska borok inkább a blockbuster kategóriába tartoznak, ebben igazad van. A magas alkoholtartalmat sok helyen jeleztem is. A fenolos anyagok érettségét valami labor kütyüvel vizsgálják, azaz mindig akkor szüretelnek, amikor a csersavtartalom érett. Egy jobb vagy normál évjáratban ez az alkohol elszállását idézi elő. Számomra nagy pozitívum, hogy ennek ellenére a borok nem túlérett karakterűek, nem lekvárosak és szörpösek. Minimálisan fordulnak elő ezek a jegyek, ld. még a 2003-as borban is vannak friss gyümölcsök. Sok magyar blockbustertől annyira távol állnak a friss gyümölcsök, mint Makó Jeruzsálemtől.

Sauskáék tisztában vannak emellett a magas alkohol problémájával és a szőlőben dolgoznak is a cukrok csökkentésén. Nyilván, nem 5 perc alatt lesz meg a megoldás.

Az érettség és túlérettség egyébként sokfelé sokmindent jelent. Az Ausztrálok például totál éretlennek tartják az észak-rhone-i syrah-kat, a franciák meg túlérettnek az ausztrálokat. Mi meg ugye éretlennek tartjuk az ausztrál rizlingeket (ld. rizling kóstolók :) ). A kaliforniaiak ugyanezen a véleményen vannak a legtöbb bordeaux-i és sokszor burgundi borról. Ők azt mondják, hogy miért készítenének ilyen-olyan húzos tanninú és magas savtartalmú borokat, amikor ők azt ki nem álhatják. És miért is repordukálnák egyik v. másik európai borvidéket? Pont ezért alakult úgy pl. a kaliforniai blockbuster cabernet-k piaca, ahogy alakult (helyben van rajongótábora, alig exportálnak).

tunderninja 2011.11.09. 13:16:36

Arra lezsek kíváncsi,hogy a 90Ha eloszlása miképp fog alakulni.Csinálnak 120.000palack Rosét vagy 200.000palackot?és csinálnak majd 10-200palackokat a top boraikból?S akkor abból csak a kiváltságosak kapnak,vagy ezt esetleg nem firtatták?Én nem látom,hogy a belső piacon elfogyna ennyi csúcstermék.A többi pincészettel együtt.
Meg az a kérdés is mindig ott motoszkál a fejemben,hogy ezek szerint akkor a többi Villányi pince az elmúlt 20évben hazudott?Mínőségileg?Hisz a Sauska azt mondja,hogy mindennek helye van ami csúcs és semminek ami nem.A hazugságot arra értem,hogy míg a Sauska boroknál nagyon nuansznyiak az évjáratkülönbségek gondolom köszönhető a gondos szakmai hozáállásnak a gondos technológiának és a mínőség mindenek felett elvnek,addig a többi Villányi pincészetnél igencsak érezhetőek az ávjáratok különbségei.Most akkor ez hogy van?

akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.11.09. 13:21:59

@tunderninja: Ezeket tőlük kellene megkérdezni. Nem hazudik itt senki, szerintem sok minden megfér a nap alatt. Nyilván a rosé termés mennyiségét ahhoz kell igazítani, hogy mekkora igény van rá, illetve mennyi csúcsbor fogy el a belső és külső piacokon. Gondolom 4-5 év tapasztalatából ezt már jól látják.

Hogy mekkorák az évjáratkülönbségek, az megint egy jó kérdés, ehhez egy vertikális kellett volna. A 2007, 2008 és 2009 évek azért eléggé jók voltak, 2010-ben pedig kevés vörösbor készült náluk, főképpen alapárasok. Szóval nem hiszem, hogy az évjárathatást ki tudják kerülni, max. nem készítenek bort, ha nincs meg hozzá a megfelelő alapanyag.

Szegediszomelijé 2011.11.10. 21:03:32

@tunderninja: Szia, hát elég összetett dolgokat vetettél fel! A mmennyiségekről én ezt gondolom: A 7-es, 11-es azért kapható. Ugyanakkor 2010-ből meg lehet, hogy sokkal több (lesz) a Rozé, pont az évjárat hatás miatt. Ráadásul még sok terület ezután lesz termő, és még azután is kell min. 3-5 év, hogy kikristályosodjon, mi kerüljön milyen küvébe, és milyen minőségi szintre. Nyilván van nekik elképzelésük, sőt üzleti tervük is, de nem lennék meglepve, ha ezek a dolgok még nem eldöntöttek náluk.
Hogy mi fér el a csúcson, mennyi bor eladható? A beruházásuk, költségvetésük nyilván igényli a magasabb árú borok relatív nagyobb mennyiségű létrehozását és eladását. És nem törvény, hogy amit eddig megvett valaki, ezután is meg fogja venni. Lehet területet nyerni. és szerintem különösen Villányban -az utóbbi évek izgalmas komoly minőségű boraiban én itt erős lemaradást érzek, amit van lehetőség pótolni akárkinek, főleg nagy tőkével és jó marketinggel támogatva.
Aztán hogy mi lesz? Én is kíváncsi vagyok!

ASHGAE 2011.11.16. 14:27:37

egyszerű fogyasztóként azt gondolom, hogy izgalmas dolog ez az évjáratkülönbség, de annak jobban örülök, ha ugyanazért a csomagolásért és árért hozzávetőleg ugyanazt a minőséget vásárolom meg, évről évre

lackó 2011.11.18. 10:15:35

@ASHGAE: ezt a szegmenst hívjuk "Coca-cola" boroknak.
süti beállítások módosítása