A Sauska Pincészet villányi traktusát meg sem kíséreljük mélységében bemutatni, hiszen mára az egyik legjobban ismert hazai borászattá avanzsált. A szinte minden valamire való borszaküzletben kapható Sauska borok komoly rajongótábort alakítottak ki az elmúlt években. Kereskedelmi forrásunk szerint a „véregyszerű”, de igen jól kitalált címkével ellátott palackokat még a legeldugottabb borszaküzleti zugokban is megtalálja a kedves vásárló. Megint csak forrásunk szerint a Sauska ma már jobban keresett, mint a korábban megkérdőjelezhetetlen sztárnak számító Gere vagy Bock prémium kategóriás borai. Vajon tényleg megtörtént a trónfosztás Villányban? Ennek próbáltam meg utána járni, amikor idén szeptember végén egy mélységi látogatásra kerestem fel a Villány és Nagyharsány között elhelyezkedő pincészetet.
A milliárdos beruházással felépített Sauska-főhadiszállást 2007-ben adták át. A feldolgozó kapacitását összesen 90 hektár termőterületre tervezték. Jelenleg 56 hektárról szüretelnek, de természetesen nem kevés új telepítés várja a maga idejét. A területek a villányi részen az Ördögárok, a Kopár, a Konkoly és a Várerdő dűlőkben, továbbá közvetlenül a pince körül, a siklósi részen pedig a Makár és Zuhánya dűlőkben helyezkednek el. A fajták között dominál a három megszokott bordaux-i, amelyeket kiegészít némi syrah, kékfrankos, pinot noir, kadarka, portugieser és persze chardonnay.
A feldolgozó – annak ellenére, hogy éppen a szüret közepén vagyunk – rendkívül tiszta, egyetlen muslicát vagy nedvességfoltot sem látunk. A csírátlanítást a Sauska-gyárakban készülő speciális UV-C fényt kibocsátó lámpák segítik, amelyek roncsolják a gombák, baktériumok és egyéb élő szervezetek sejtjeit. Éjszaka elszórtan elhelyezett un. ózon fénycsöveket kapcsolnak be, amelyek szintén UV-C fény segítségével hozzák létre a rendkívül agresszív oxidáló hatású ózont.
A szőlő feldolgozása kíméletes, tisztán és gondosan zajlik. A bogyózást követően a lehulló szőlőszemek függönyén egy kompresszor levegőt fúj át, amely kisöpri az oda nem való kocsánydarabokat, leveleket és töppedt szemeket. Ez pontosan az a „szelelés”, amivel nagyanyáink a fejtett mákot tisztították. Ezt követően a szőlő kézi válogatáson is átesik, ahol a légfüggönyön átjutott nehezebb daraboktól szabadulnak meg. Ezután jönne a darálás. Csakhogy a Sauskánál nem darálnak, hanem roppantanak. Ezt egy ügyes kis eszköz végzi, a szembe fordított amorf fogaskerekek tengelytávolsága a szemek nagyságának megfelelően hangolható. Ezt követően még a tannintartalom alakulásában szerepet játszó magok nagyobb részét is eltávolítják.
Ismeretes, hogy a pincészet hosszú évek óta nemzetközileg elismert szőlészeti és borászati tanácsadókat alkalmaz. Latorczai László főborász munkáját 2010 óta egy toszkán páros, Stefano Dini és Stefano Chioccioli segítik. A néhány havonta Villányba látogató konzultánsok a kártevő-populáció felmérése, a szőlészeti beavatkozások megtervezése és a fejlődő tételek elemzése mellett mindig időt szakítanak a helyi rivális termelők borainak kóstolgatására.
A borok legnagyobb részben irányítottan erjednek acéltartályban, hordós erjesztést – részben vagy egészben – csak a chardonnay és a rosé+ tételeknél alkalmaznak. A pince elméletben 1500db 225l-es fahordónak biztosíthat helyet, azonban a gyalázatos 2010-es évjárat miatt viszonylag keveset láthatunk belőlük. Az idei chardonnay már erjed, az új barrique-ok zöme azonban még lefóliázva várja a 2011-es évjárat áldását. A hordók legnagyobb részt 3 éves szárítású francia tölgyből készülnek, de amerikai fát is használ a pincészet. A magyar égre magyar csillagot, azaz magyar pincébe magyar barrikkot alapelv szerint hazai hordót illene használni, de itt más a felállás. Sauskáék szerint a közel egy évtizede elkezdett hordóteszt azt mutatja, hogy a magyar hordók ugyan nem rosszak, de óriási eltérések vannak a közöttük. Még egyetlen kádár hordóit nézve is egyikben ilyen lesz a bor, a másikban meg olyan. Ez pedig – mondják – a Sauskánál nem megengedhető…
A kóstolt borok:
Rosé+ 2010
A rosé a pincészet igazi sikerterméke lett, az óriási kereslet miatt kénytelenek voltak jelentősen növelni a termelést. A rosé+ ezen belül is egy speciális tétel, amelynek egy része hordóban erjedt és finomseprőn érett. Cabernet franc és némi kékfrankos leve. Az intenzív pirosas szín mellett intenzív, nagyon tiszta illattal találkozunk. A szokványos friss cseresznye és málna mellett finom vaníliás hordós jegyeket figyelhetünk meg, ami kiemeli a bort a rosé-k elcsépelt tutti-fruttis világából. A közepesnél nagyobb test mellé szép sav és jó arányok társulnak, az illatban is fellelt friss gyümölcsök jól egészülnek ki az igényes fás jegyekkel. Egyszerre friss és izgalmas is. Talán az első 2010-es bor, aminél nem érzem az évjárat éles, savanyítós jegyeit. Nálam biztosan az évjárat rosé-ja! 5/6p. 2.500Ft
Portugieser 2009
A tételből rendkívül kevés készült. Az alapanyag egy jó részét elvitte a jégverés, összesen pár karton maradt belőle. 20 éves tőkék gyümölcse, a siklósi Baranyai dűlőből. Mély szín, szinte bíbor még. Az illat tiszta, közepesen intenzív, szép fűszeres jegyekkel, a fajta jelenbeli manifesztációitól idegen mély illat, cseresznyével, meggyel és feketebogyós gyümölcsökkel. Jól érezhető a minőségi fahatás, amelyhez némi szörpösség és túlérett gyümölcsös jegyek társulnak. A test nagy, egy portugiesertől nem várt koncentráció, meggy és fekete bogyósok. A savak közepesek, talán kissé kevesen vannak. Az utóíz így is hosszú, a magas alkohol viszont tagadhatatlan. Komolykodó portugieser, végre felidézi bennem a 10 évvel ezelőtti villányiakat, amelyek miatt bizony érdemes volt a sört borra cserélni. Nem mondom, hogy ez maga a portugieser-archeotípus, de jól mutatja, hogy a fajta bizony többre képes a ma megszokottnál. Valahol 6/7p határán, talán a 7p sem rendszeridegen. 15,0%. 2.200 Ft.
Kékfrankos 2009
Spontán erjedt acélban, finom tanninkinyeréssel, 36g/l extrakt, mondja az adatlap. Mély rubin szín, bíbor beütésekkel. Illata tiszta, kék virágos, fekete bogyós gyümölcsökkel, meggy, málna és fűszer társaságában. Szájban elég sűrű, a szokványos kékfrankos karakternél nagyobb extrakt és koncentráció. A tannin közepesnél több, szemcsés szerkezetű, a savak szelídek, nincsenek sokan, de jól megtartják a szerkezetet. Ismét remek fakezeléssel és minőségi fával találkozunk. Szeder, egyéb feketebogyós gyümölcsök és kakaó. Jó arányok, jó ihatóság. Kékfrankos, amolyan cabernet-ruhában. Erős 6p, igen jó vétel. 13,5%. 3.500Ft.
Kadarka Ördög-árok 2009
A pincészet egy nagyobb szemű kadarka klónnal dolgozik. A kis hozam mellett a koncentrációt az érés közben eltávolított fürt-részekkel fokozzák. Spontán erjedt acélban, majd kétharmad részt francia újfában, egyharmad részt pedig másod és harmadtöltésű hordókban érett. Közép-sötét rubin szín, elég élénk. Illata intenzív, hordós-fűszeres, epres, málnás, parfümös és kék virágos. A test közepesnél nagyobb, a tannin szemcsés, valamivel szintén több a közepesnél. Kóstolásra érett piros bogyós gyümölcsök, meggy, málna és megint a szép fás jegyek jönnek. Az utóíz hosszú, az alkohol sok, a koncentráció a kadarkától nem megszokott. Jó struktúra és fogyaszthatóság, a fajtától szokatlan módon tisztán hagyja a szájat. Ilyen kadarkáról álmodik az, aki napközben bordeaux-i fajtákkal dolgozik. Masszív 6p, talán több is, de műfajon kívüli. 6.000Ft.
Pinot Noir 2009
Acélban erjedt, majd 75%-ban új, 25%-ban használt hordókban érett. Mély rubin. Illatában tiszta, intenzív fás jegyek, kakaó, vanília, érett és túlérett gyümölcsök, virág, málna és eper. A test valahol a nagy körül jár, az alkohol nagyon magas, a tannin a közepesnél valamivel több, érett, szemcsés szerkezetű. Érett piros bogyós gyümölcsök, cseresznye és meggy, jó adag fa. A sav közepes, a magas alkohollal együtt csak egy lágy struktúrát ad. Ékesen mutatja, hogy ez a fajta a többségében meleg villányi klímában nem találja a helyét. Ezen túl azonban érezhetően tiszta és profi munka. 6p. 14,5%. 4.000 Ft.
Syrah 2008
15 hónap hordós érlelés, kétharmad részt újfa. Mély szín, bíbor beütéssel a széleken, rengeteg üledék. Ez a pincészet legkevésbé szűrt és derített tétele. Az illata mély, szuperérett karakter, kék virágokkal, fekete bogyós gyümölcsökkel, borssal, zöldfűszerrel, a hordós érlelésből származó füstölt sonkával, édesfűszerekkel, bőrrel, vaníliával és fekete csokoládéval. A gyümölcsösség visszafogott, enyhe petrolosság is színezi a bort. Rendkívül összetett illat. Vastag, sűrű anyag, magas tannintartalommal, amely érett és bársonyos, de van még hova simulnia. A fa jelentős mennyiségű, kiemelkedő minőségű és hozzáértéssel alkalmazott. A sav syrah-san magas, enyhén narancsos jellegű, de kell a sűrű anyaghoz. Az illathoz hasonlóan a gyümölcsösség jelen állapotban közepesen intenzív, főként meggyben és fekete bogyósokban jelentkezik, kevés túlérett gyümölcs is tetten érhető. A struktúra jó, az alkohol ismét magas, az utóíz hosszú, amelyben enyhe kesernyével kávé és kakaó jelenik meg. Kissé valószerűtlen bor, tömegeket tudna levenni a lábáról. Sima 7p. 14,5%. 6.900 Ft.
Cuveé 7 Siklós 2008
15 hónapos érlelés, zömében új hordóban. A francia és amerikai fa mellett feltűnik némi magyar is. 45% cabernet sauvignon, 34% merlot, 21% cabernet franc. Szemre mély rubin, majdnem fekete, lusta folyású. Az illat eléggé zárt, azonban így is érezhető a tisztaság, a fekete bogyósok, a kék virágok, a szappan, a füst és a meggy. Intenzív, sűrű bor, érett fekete bogyósok vezetik, eléggé friss, nem nagyon vannak túlérett gyümölcsös jegyek. A tannin magas, szemcsés és bársonyos, kissé harapós még. Hosszú lecsengés és magas alkohol. Ennek még pihennie kell, de a 7p-ot éppen kiérdemli. 15%. 6400Ft.
Cuveé 7 Siklós 2007
Irányított erjesztés, majd 17 hónapos érlelés nagyrészt francia, kisebb részben amerikai újhordókban. 37% merlot, 38% cabernet franc, 26% cabernet sauvignon. Mély rubin, majdnem fekete szín. A közepesnél intenzívebb illat, tiszta, kék virág, rózsa, fekete bogyós gyümölcsök, édesfűszerek, füst, drága fa. Nagy test, nagy koncentráció, magas és bársonyos tannin, szemcsés szerkezettel. Jelentős édességet érezhetünk, amely sajnos kissé populárissá teszi a bort. Az aromáknál ismét a drága, kiváló minőségű fás jegyeket érezhetjük fekete bogyós gyümölcsökkel. Valószerűtlen sűrűség ismét, meleg karakter, hosszú utóíz, jó struktúra. Az alkoholos- és extrakt-édesség ront az elegancián. A 7p azonban nem kérdés. 15,5%. 8.200Ft.
Cuveé 7 Villány 2007
Ezt a bort baráti társaságban kóstoltam augusztusban, ide teszem, színezi a képet. Decanter régiós trófea tulajdonosa, ami mindenképpen elárul valamit. 42% merlot, 26% cabernet sauvignon, 21% cabernet franc, 11% syrah. 17 hónapos hordós érlelés, hasonlóan a Cuveé 7 Siklóshoz. Mély rubin szín. Szuperérett, édeskés, violás, cassisos illat, fahéjjal, édesfűszerekkel, áfonyával, ánizsal, füsttel és vaníliával. Ha nem vigyázunk, függőséget okoz. Természetesen szájban sűrű, koncentrált és magas tannintartalommal bír. Elképesztően intenzív és gyümölcsös, főként fekete ribizlit és áfonyát érezhetünk. Lekvárosság vagy túlérettség egy pillanatra sem merülhet fel. Az utóíz hosszú, az alkohol magas, a struktúra kiváló, a fás jegyek lehengerlőek. Inkább újvilági stílus, mint magyar, de a Decanter nem véletlenül kattant be a bortól: „Readers may wonder if the world needs another Bordeaux blend, though this answer is clearly yes when it’s as thrilling as this.”. A valószerűtlenség ellenére 8p. 15,0%. 8.200 Ft.
Konkoly Merlot 2007
Az egyik legkiemelkedőbbnek tartott tétel, a Konkoly dűlő termése egy igen jó évjáratból. Nagyon kevés készült belőle. Mély rubin szín, szinte fekete. Az illat természetesen tiszta, közepesen intenzív, izgalmas mélységekkel. Elsősorban a virágos, meggyes, kékszőlős és fekete bogyós gyümölcsösség dominál, amit az igen igényes fás-fűszeres jegyek és egy enyhe túlérett hatás is kiegészít. A test igen nagy, csakúgy, mint a mindent elsöprő koncentráció. Elsősorban friss gyümölcsöket érezhetünk, meggy, szilva, cassis és egyéb feketebogyós gyümölcsök, amelyek a korty lenyelése után is a szánkhoz tapadnak. A tannin magas, de szuperérett, szemcsés szerkezetű. A hordó biztosan jó drága volt, fantasztikus édesfűszeres és kakaós hatással operál. Az utóíz hosszú, a struktúra remek, az alkohol igen sok, perzsel is, ahogy kell. Újvilági mestermunka, már-már valószerűtlen koncentráció. Biztos 8p. 15,5%. Borsos ár, de nincs okunk vitatni a 15.000Ft-ot.
Antik Cuveé 2003
A korai Sauska borok kísérleti jelleggel készültek, de nem olyan régen forgalomba kerültek. Egy jó összefoglalót a pincészet blogjában olvashatunk, de kontrollként Albert Gazda jegyzeteit is érdemes átnézni. A bor még Gere Attila bábáskodása mellett készült el a kaliforniai konzultáns, Paul Hobbs közreműködésével. Egyharmados házasítás, azaz a három bordeaux-i fajta egyenlő arányban képviselteti magát. Mély szín, kis gránát szél mutatja a kort. Illata intenzív, bőrős, medvecukros, gyógynövényes, virágos, komoly mélységekkel, továbbá érett gyümölcsökkel, fahéjjal és egyéb édesfűszerekkel, vaníliával, kakaóval, kávéval. Nagyon összetett. Érett bordaux-i kiegészítve likőrös melegséggel. Kóstolásra enyhén édeskés, sűrű, nagyon szépen érett bor, magas és szemcsés tanninnal, meggyel, érett és még friss fekete bogyós gyümölcsökkel, keleti fűszerekkel, római köménnyel. Az egyensúly szép, az utóíz nagyon hosszú, picit fűt benne az alkohol, de a remek struktúra mindent feledtet. Igazi nagy bor, erős 8 pontos klasszis és még van hova előre. 31.250Ft-os áron még meg is vásárolható.
Mit mondhatnék? Három 8 és három 7 pontos tétel egyetlen sorban. Igen erős a Sauska szortiment. Az elmúlt években magánbeszélgetések alkalmával sok kritikát hallottam a pincészettel kapcsolatban. Mondják, hogy „túlfáznak”, túl sok a beavatkozás, úgy vannak „össszerakva” a borok. A fenti sornál nem éreztem ezeket az állításokat 100%-ig megalapozottnak. A fa valóban sok, de minőségi és éppen akkor kapják ki a hordóból a tételeket, amikor azt kell. A túlzó hordóhasználat biztos jele, az utóízre rámászó kellemetlen keserűség, túlzó kávésság egyik bornál sem fedezhető fel. Az alkoholok magasak, ez nem vitás, sőt némelyik bor erősen túlkoncentrált, ami valóban kölcsönöz egyik-másik tételnek valamiféle valószerűtlenséget.
Részemről igyekeztem a borokból kikóstolható szőlészeti és borászati munkát objektíven pontozni. A profizmus, a borok tisztasága és tisztán definiáltsága az, ami irigylésre méltó. Aki egyébként a stílust magáénak mondja, imádni fogja ezeket a borokat, aki nem, az hiába keresi az isteni megvilágosodást a Sauska palackokban. És hogy ez az egész vajon magyar és villányi volna vagy netalántán valami újvilági jelenség? Személy szerint engem ez a kérdés most kevésbé foglalkoztat. Szeretném inkább hinni, hogy a Sauskánál tapasztalt hozzáállás, tisztaság és profizmus valóban magyar és valóban villányi.