A Borrajongó

Kényelmetlen alkoholok

2011. november 04. 06:00 - akov

megyfel.jpgSzámtalanszor hallhattuk már szőlészektől és borászoktól, hogy egyre inkább problémát jelent a globális felmelegedés által okozott időjárás-változás a szőlő és persze ezáltal a bor számára. Számos kutatási projekt fókuszál a témára, napvilágot láttak már olyan tanulmányok, amelyek a világ bortérképének teljes átrajzolódásával fenyegetnek a következő évtizedekben. Állítólag Bordeaux-ban 40 év múlva már kifejezetten kedvezőtlen lesz az éghajlat a cabernet és merlot fajtáknak. Ugyanekkor a skandinávok már szemezgethetnek is a legjobb kitettségű fjordok sziklafalaival. A történelmi borvidékeken teljes fajtaváltásra lehet szükség, mondják.

Egy érdekes kutatásról számol be az angol Decanter magazin, amely talán részben más megvilágításba helyezi a szőlészek-borászok globális felmelegedéssel kapcsolatos aggodalmait.

Az American Association of Wine Economists szervezet kutatási projektje összesen 129123 bor alkoholtartalmát hasonlította össze az időjárás globális változásával az 1992 és 2009 közötti időszakban. A közel két évtized alatt az átlagos alkoholtartalom növekedés 1.12%-ra rúgott, miközben az elméleti számítások szerint a globális hőmérséklet növekedése 0.05% körüli alkoholtartalom változást indokolt volna. A különbség óriási. A borok alkoholtartalmának 1%-os növekedéséhez – elméletben – 6.67°C globális hőmérsékletemelkedés lett volna szükséges.

A változásért talán inkább az okolható, hogy az utóbbi húsz évben teljesen megváltozott, vagy megváltoztatták az érettségről alkotott fogalmunkat. A túlérett karakterű, valószerűtlenül gyümölcsös, hatalmas testű és bársonyos tannintartalmú blockbusterek még mindig tartják magukat és óriási összegekért adhatók el. Így aztán nem kell meglepődni azon, hogy az alkoholtartalom csökkentése nem a metszőollóval kezdődik a szőlőben, hanem a pince hátsó sarkában végződik holmi sátáni gépezetekkel.

(forrás: Decanter magazin, 2011. augusztus)

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr333339729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

európai 2011.11.04. 11:29:46

Igen, igen. A Cape Mentelle egyik (egyébként nagyon finom!) zinfandele 16.5-re rúgott. Reklamáltam, visszajeleztek, hogy ne izguljak, ez már a csökkentett alkoholtartalom!

akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.11.04. 11:38:17

@európai: A primitivo/zinfandel eléggé nagy alkoholokra képes, annak ellenére, hogy augusztus végén már le is szedik Dél-Olaszországban. Az ottani Primitivo di Manduria DOC szabályozás min. 14%-ot ír elő! Minimum! Ezek szerint innen képes a jó minőségre.
süti beállítások módosítása