Számtalanszor hallhattuk már szőlészektől és borászoktól, hogy egyre inkább problémát jelent a globális felmelegedés által okozott időjárás-változás a szőlő és persze ezáltal a bor számára. Számos kutatási projekt fókuszál a témára, napvilágot láttak már olyan tanulmányok, amelyek a világ bortérképének teljes átrajzolódásával fenyegetnek a következő évtizedekben. Állítólag Bordeaux-ban 40 év múlva már kifejezetten kedvezőtlen lesz az éghajlat a cabernet és merlot fajtáknak. Ugyanekkor a skandinávok már szemezgethetnek is a legjobb kitettségű fjordok sziklafalaival. A történelmi borvidékeken teljes fajtaváltásra lehet szükség, mondják.
Egy érdekes kutatásról számol be az angol Decanter magazin, amely talán részben más megvilágításba helyezi a szőlészek-borászok globális felmelegedéssel kapcsolatos aggodalmait.
Az American Association of Wine Economists szervezet kutatási projektje összesen 129123 bor alkoholtartalmát hasonlította össze az időjárás globális változásával az 1992 és 2009 közötti időszakban. A közel két évtized alatt az átlagos alkoholtartalom növekedés 1.12%-ra rúgott, miközben az elméleti számítások szerint a globális hőmérséklet növekedése 0.05% körüli alkoholtartalom változást indokolt volna. A különbség óriási. A borok alkoholtartalmának 1%-os növekedéséhez – elméletben – 6.67°C globális hőmérsékletemelkedés lett volna szükséges.
A változásért talán inkább az okolható, hogy az utóbbi húsz évben teljesen megváltozott, vagy megváltoztatták az érettségről alkotott fogalmunkat. A túlérett karakterű, valószerűtlenül gyümölcsös, hatalmas testű és bársonyos tannintartalmú blockbusterek még mindig tartják magukat és óriási összegekért adhatók el. Így aztán nem kell meglepődni azon, hogy az alkoholtartalom csökkentése nem a metszőollóval kezdődik a szőlőben, hanem a pince hátsó sarkában végződik holmi sátáni gépezetekkel.
(forrás: Decanter magazin, 2011. augusztus)