A Borrajongó

Napa Valley cabernet sauvignon-ok

2011. június 28. 03:27 - pardi norbi

Az alább ismertetett két bort hétvégén kóstoltam, pontosabban szombattól hétfőig. Ha a Napa Valley-ről hallott valaki és netán még néhány ott gyakori szőlőfajtát is meg tud említeni, akkor a cabernet sauvignon bizonyára nem marad ki a felsorolásból. A magyarországi szűkös beszerzési lehetőségek végett nincs tapasztalatom a californiai cabernet-ket illetően. Most már parányival okosabb vagyok. Korábban 4-5 dolláros borokat kóstoltam a régióból. Ezek is fogyaszthatóak voltak, de abszolút illetek rájuk az Európában sokszor az összes újvilági borra ráragasztott jelzők: kissé műízű, egyszerű, teljesen egyforma egyenborok. Bár a két most bemutatásra kerülő bor sem a terroir-ról szólt, de nagyon finomak voltak.

Sterling Vineyards: Cabernet sauvignon, Napa Valley 2007. Kétszáz hektár körüli birtok California különböző részein fekvő birtoktestekkel, természetesen számos borcsaláddal. Az általam kóstolt bor 25 dollárt kóstált. A címkén nem volt feltüntetve, de a honlap alapján úgy fest, némi merlot és c. franc is került a borba. 16 hónapig érett felerészt amerikai felerészt pedig Európából származó kis fahordóban. Sötét bíborszín. Gazdag, intenzív elegáns illat, jelentős hordóból származó aromákkal (kókusz, pörkölési jegyek, kevéske füst), vörös és fekete bogyós gyümölcsökkel (vörös áfonya, cassis). Szájban közepesnél teltebb kortyot kapunk, az illatban már felsorolt aromakészlettel. Gazdag bor megfelelő mélységgel. Alapvetően szerkezetileg is rendben van, elegendő érett sav, jelentős mennyiségű érett, de nem elég finom tannin. Hosszú, elegáns lecsengés. Nagyszerű bor, de nem találtam benne elegendő izgalmat. Minden a helyén, de valahogy nem elég fineszes. Erős 6 pont, de biztos vagyok benne, hogy sokan többre értékelnék nálam.

 

Louis M. Martini: Cabernet Sauvignon Reserve, Napa Valley 2007. Ezen birtok is több helyen termeszt szőlőt, többek között Napában is. 35 dolláros bor. Sötét bíborszín. Gazdag, kifejezetten intenzív egyre nyíló illat, kezdetben hordós jegyekkel (kókusz, vanília), majd felzárkózik melléjük a gazdag vörös és fekete bogyós gyümölcsösség (vörös áfonya, cassis), illetve eukaliptusz és cédrus. Sűrű szövésű, izmos korty, szépen kitölti a száj szegleteit. Nagyfokú aromagazdagság és mélység, előtérben a gyümölcsösség, a hordó csak gazdagít. Szép szerkezet érett savakkal, jelentős mennyiségű érett, bársonyos tanninal. Annak ellenére, hogy kedvemre való bor 2-3 pohárral nem szívesen ittam volna belőle többet egyszerre. Két nappal a bontás után a hordós jegyek háttérbe szorulnak, a gyümölcsösség pedig még intenzívebbé válik. Kiváló bor. Stabil 7 pont.

    

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr323020643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Octopus 2011.06.30. 10:10:15

Norbi, tervezel majd pincéket is felkeresni? Tudósíthatnál Chateau Montelena, Ridge, és hasonló ikonokról :)

shiraz 2011.07.01. 11:46:09

ha érdekelnek borászkapcsolatok, szívesen segítek... úgy azért érdekesebb borokat is kóstolhatsz.

shiraz 2011.07.01. 11:46:49

ha lehet emailt írj :)
süti beállítások módosítása