A Borrajongó

Érettebb somlói borok I.

2011. február 24. 06:50 - drbarta

Borrajongói pályafutásom elején igyekeztem válaszokat szerezni arra a kérdésre, hogy mikor legcélszerűbb az egyes borokat fogyasztani. Akkor még nem gondoltam, hogy ez milyen nehéz kérdés is tud lenni.

Mindenestre már akkor elhatároztam, hogy a 2011-es évben meg fogok vizsgálni jónéhány olyan tételt, melyekhez a kezdetekben is volt szerencsém.

A most induló kis sorozatban 4-6 éves somlói borok fognak terítékre kerülni. Ahol találok jegyzetet, ott igyekszem megosztani a több évvel ezelőtti élményt is.

Kreinbacher: Öreg tőkék bora 2006
2011.február
Nagyon vonzó illat. A szépen érett somlaiakra jellemző mézesség, fehér virágok, keserűmandula. Szájban is remek. Közepesen telt. Krémes, porhanyós konzisztencia, sima, eldolgozott felszínek. Összetettebb lefutású, cizellált,  élénk, de maximálisan lekerekedett savak. Palackbukés, virágos, mézes-mandulás, finoman sós-ásványos ízek. Az érettség nem társul öregbor-érzettel, a bor inkább nemességet áraszt. Mentes mindenféle túlkapástól, egyszerűen nagyszerű, de némi komplexitást sem nélkülöz. 6 és 7 pont között, utóbbihoz közelebb.

2009 februárjában történt kezdetleges jegyzetem: 

Illatában somlói ásványok. Szájban koncentrált, nagyon férfias, semmi kerekség, utóízében nincs vibrálás, határozottan,nagyon hosszan kísérnek szikár savai, karöltve igen sós, „sziklaszerű” mineralitással. Nem mondhatni sokoldalúnak, nincs tűzijáték, de nagyon szépen megmutatja a mineralitásnak fenti formáját( ez most nem Fekete Bélásan „fülledt, hanem nagyon szikár és sós) 6 pont

 
6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr332686677

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fiatalborivo 2011.02.24. 09:57:24

Nagyon jó kezdeményezés és valóban hasznos is. Kellene ilyen időbeni, érettségbeni összehasonlítást csinálni más szakavatott kóstolónak is, remélem egy mozgalmat indítasz el. Ezzel igazán választ lehetne adni a nagy magyar borok érlelhetőségét firtató kérdésekre. Itt most nekem elsősorban Villány ugrik be és Szekszárd, de nyílván Somló is érdekes. Tokajban az aszukról tudjuk hogy bírják az időt de az új stílusú száraz fehérek és a kései szüretek amiket sokan szeretnek, na azokról még nem egyértelmű hogy miként bírják az időt. De mint minden vizsgálat, ez is akkor értelmezhető igazán ha ceteris paribus csak az idő változik, a kóstoló és a tárolás is ugyanaz. Igazán kiváncsian várom a folytatást!!!

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.02.24. 11:40:52

@fiatalborivo: Köszönöm a pozitív reakciót! Én is kíváncsian várom a folytatást, de azért csalódások elkerülése végett, le kell szögeznem, nem lesz annyira hosszú ez a sorozat.

Tokajból volt már szerencsém kóstolni néhány palackérettebb, "új tipusú" száraz bort. Úgy általában azt mondanám, hogy míg abszolút talpon van jónéhány, én nem tudom igazán szeretni, a tokaji szárazak "tercier-jellegét". Legalábbis sokkal vonzóbbak nekem fiatalon.

A fenti somlói példához: ez a bor nagyon szép formában volt, azt lehet mondani, hogy jobban tetszett, mint frissebben. Ugyanakkor nem hiszem, hogy ettől jobb már nagyon lehet. Ezt a formát még biztos őrizgeti 1-2 évig, de nem jutna eszembe, hogy kíváncsi lennék rá 10-15 éves korában.

beragadt 2011.02.24. 13:51:16

Én is csatlakozom a bátorítók közé.

Remek kezdeményezés. Esetleg a "kedvenc" pincéknél is lehetne kezdeményezni, hogy tároljanak egy-egy palackot ilyen célra.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.02.24. 18:39:07

@beragadt: Neked is köszönöm a bátorítást!
Valóban szimpatikus lenne, ha kedvenc pincéim őriznének minden évjáratból 1-2 palackot a részemre :))

Daeril 2011.02.24. 20:59:20

Huh, végre egy kellemesen befogadható méretű poszt, és a téma is kíváló.
Nagyon jó munkát végeznek a blog írói, de a monstruóz tizensok tételes kóstolósoroknál szerény személyem elveszti néha a fonalat.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.02.24. 21:21:00

@Daeril: Köszönjük az elismerést!
Általában hosszú eseményről hosszú poszt születik, rövidebb eseményről pedig rövidebb. :)
Belátom, hogy olykor sok lehet az információ, az előző posztban ráadásul olyan borokról, melyek itthon nem kaphatóak.
Saját magam felé, az élmények elraktározása végett, viszont fontos, hogy a kimerítőbb kóstolókról is minél "hívebb lenyomatot" őrízzek meg.
süti beállítások módosítása