A Borrajongó

Ünnepi egyveleg 2024/2

2024. december 31. 20:05 - furmintfan

A második ünnepi egyveleg gerincét szintén egy nagy ünnepek előtti, születésnapi borozás során előkerült palackok adják, kiegészítve még néhány, az ünnepek alatt/között elfogyasztott borral.

2024unnepi2.jpg

Ebben a válogatásban a külföldi pincészeteken lesz a hangsúly, főleg a vörösborok terén. Ismét sok spanyol tétel került a csokorba, amelyben helyet kapott egy ad hoc syrah és chardonnay négyesfogat,  három remek tokaji édes tétel is, valamint egy legendás szupertoszkán, kerek 10 évvel a szüret után.

Minden kedves olvasónknak boldog új évet kívánok!

kreinbacherrosebrut.jpgKreinbacher Rosé Brut
51% chardonnay, 34% furmint, 8% pinot blanc, 7% kékfrankos, 22-24 hónapig érlelve, a dosage 8 g/l. Szamóca, mandula, péksütemények tűnnek fel illatban. Dinamikus, csiszolt savak, picinyke, hosszan tartó buborékok, egy kis krémesség a kortyban. Szamóca, cseresznye, meggy, egy kevés fehér húsú gyümölcs és briós jellemzi az ízprofil. 6p+

umesularuscavabrutnaturereserva.jpgU Mesu Larus Cava Brut Nature
Pinot noir és xarel-lo. Neutrális fehér húsú gyümölcsös illatát után ízét érettebb gyümölcsök határozzák meg, egy kis citrusossággal. Nagyon finom textúra, picinyke, tartós buborékok jellemzik, a korty selymesen siklik, csiszolt savakkal, jó beltartalom mellett. 6p+

konyarisauvignonblanc2023.jpgKonyári Sauvignon Blanc 2023
Illatában citrusok, érett egres, pici citromfű, majd második nap ezek mellett sárga húsú gyümölcsök jelentkeznek. Penge savak cikáznak és húzzák feszesre a bort, egy kis krémesség kerekít a kortyot, a finisben pici kesernye érezhető. Citrusokkal nyit a bor, majd a citrom és lime mellett egy kevés egres, végül egyre több sárga húsú gyümölcs, nektarin lép be. 6p

holdvolgyintuitionno2nyulaszosargamuskotaly2022.jpgHoldvölgy Intuition No. 2 Nyulászó Sárgamuskotály 2022
Kis fülledtséggel nyit az illat, majd fehér húsú őszibarack, szőlő, szőlővirág, licsi, keleti fűszerek éreznek, egy csepp mézzel és viasszal a háttérben. A lendületes savakon picike maradékcukor kerekíti, de így száraz, legfeljebb off-dry érzetű a bor (6,9 g/l a sav, 11,9 g/l a maradékcukor). Fehér húsú őszibarack, citrusok, szőlő, alma, egy kevés keleti fűszer érezhető ízében is, a lecsengés közepesnél hosszabb. Könnyen csúszik, jó az intenzitása, hozza a fajtajelleget is, de nem tolakodó vagy pacsuli. 6p+

sabarkeknyelu2022.jpgSabar Kéknyelű 2022
Spontán, fahordóban erjedt és érlelődött. Fehér húsú gyümölcsök, főleg kemény húsú őszibarack dominál illatában. Kóstolva feszes, de csiszolt savak vezetik, a test legfeljebb közepes, a hordó szépen integrált. Alma, körte, őszibarack, némi citrusosság díszítik a bort, halványan egy kevés trópusi gyümölcs, banán is megjelenik, a lecsengés kellemesen fanyar. 6p+

standreaorokkeegricuveesuperior2022.jpgSt. Andrea Örökké Egri Cuvée Superior 2022
Hárslevelű, olaszrizling, sauvignon blanc és furmint házasítása, hordóban és tartályban erjesztve, majd 5 hónapig hordóban érlelve. Kicsit zárkózott első nap, de  fokozatosan. második, harmadik napra teljesen kinyílik az illata és sokféle gyümölcsöt idéz: körte, őszibarack, mangó, alma, némi édes citrus, a háttérben szegfűszeg, szegfűbors, gyógynövények. Szájban közepes test és tágas korty fogad,a hordó visszafogott, az alkohol moderált, a savak észrevétlenül teszik a dolgukat. Körte, alma, őszibarack, sárga húsú barackfélék, egy is citrus, egy kis trópusi gyümölcs, a háttérben édesfűszerek. 7p-

villasandahlbirdienumnumriesling2019.jpgVilla Sandahl Birdie Num Num 2019
Fejlett illatát sárga húsú gyümölcsök uralják, sárgabarack, sárga húsú őszibarack, minimális viaszosság. A korty tartalmas, telt, olajos konzisztencia, széles sav, pici maradékcukor, kissé emelkedett alkoholtartalom jellemzi. Ízben is a sárga húsú gyümölcsök, barackfélék vezetnek, a finisben egy kis kesernye és az alkohol melegsége. A pincére jellemző, telt, gazdag riesling. 7p-

bottpinceexczellenczias2017.jpgBott Pince Exczellencziás 2017
Határi furmint. Megállapodott, kicsit fedett az illat, végig ül rajta egy viaszos-gyurmás "felhő", alatta azért jönnek az érett gyümölcsök - sárga húsú őszibarack, birsalma és narancs - és némi virágosság is. Kóstolva telt, széles bort kapunk, tömör, szikár maggal, kellően élénk savakkal, enyhe cserességgel. Érett gyömölcsök, őszibarack, birsalma, narancs, a lecsengésnél enyhe kesernye is érezhető. 6p+

southernrightsauvignonblanc2023.jpgSouthern Right Sauvignon Blanc 2023 Hemel-en-Aarde Valley, Walker Bay
A legendás Hamilton-Russell testvérpincészete. 100% sauvignon blanc, 92%-a tartályban, 8% használt hordókban erjedt.  Némi redukcióval, fülledtséggel nyit az illat, majd zöldpaprika, citrusok, ananász és egy kis seprős-krémes jegy keveredik benne. Nem harsány vagy hivalkodó bor, szép szerkezete van, precíz savakra épít, a kevés hordós rész finomít a textúrán, a korty rendezett és hosszú. Citrusok, pici zöldpaprika, ananász, grillezett zöldségek és minimális trópusi gyümölcs a fő díszítőjegyek, enyhe sós-krétás aláfestéssel. 7p-

angellorenzocachazoelperroverdeverdejo2022.jpgAngel Lorenzo Cachazo - Uvas Felices El Perro Verde 2022 Rueda
100% verdejo. Trópusi gyümölcsök, citrusok, érett őszibarack elegyednek illatában. Kóstolva kellően lendületes, de szépen legömbölyített savakra támaszkodik, intenzív és kiegyensúlyozott. Citrusok, őszibarack, sárga húsú gyümölcsök, narancs, őszibarack, zöldalma, a háttérben érintésnyi zöld kaliforniai paprika, majd a lecsengésben egy kis grapefruit-os fanyarság. 7p-

domanewachau1000eimerbergrieslingfederspiel2021.jpgDomäne Wachau 1000-Eimer Berg Riesling Federspiel 2021 Wachau
Citrusok, lime, őszibarack, éppen kezdődő petrolosság színezi az illatot. Karcsú, kisportolt testét vibráló savak kapják szárnyra, minimális maradékcukor kerekíti egy picit. Fókuszált és tartalmas, van egy kis olajossága is a bornak. Citrom, lime, őszibarack, vezet ízben is, kezdődő palackbukéval a háttérben. 7p-

fxpichlerloibenberggrunerveltlinersmaragd2020.jpgF.X. Pichler Loibenberg Grüner Veltliner 2020 Wachau
Az illat aránylag visszafogott, leginkább érett barackféléket idéz és talán egy kevés botrytis is felsejlik. Kóstolva elég tartalmas, széles savak támogatják a bort, ízében érett fehér és sárga húsú gyümölcsök, barackfélék dominálnak, a korty vége viszont kesernyésbe fordul, a lecsengés közepes hosszúságú. 6p

granbazanalbarinoetiquetaambar2020.jpgGranbazán Etiqueta Ámbar Albariño 2020 Rias Baixas
Első nap picit zártabb, második nap nyitottabb az illata, fehér húsú gyümölcsök, őszibarack viszik a prímet, némi édes citrus, pici vanília és mandula teszi teljessé a képet. Közepes testű bor, a korty tágas, jó koncentrációt mutat, lendületes savak találkoznak egy kis krémességgel. Őszibarack, citrusok, citromtorta, egy kevés trópusi gyümölcs adják a díszítést. 7p

esterhazysanktmargarethenleithabergchardonnay2021.jpgEsterházy Sankt Margarethen Leithaberg Chardonnay 2021 Burgenland
Az illatban a hordó fűszeressége véteti magát észre elsőként, de nem maradnak el a gyümölcsök sem: őszibarack, sárgadinnye és ananász. A korty tömör, szikár magra épít, a sav élénk, de enyhe krémesség is kerekít a boron. A hordó eléggé bőkezűen adagolt, de jó minőségű, bár még nem teljesen épült be. Citrusok, bergamot, ananász, őszibarack, sárgadinnye, erőteljes fűszeresség, vanília jellemzi, utóbbi dominál a lecsengésben is. 7p-

salenteinnuminachardonnay2021.jpgSalentein Numina Spirit Vineyard Chardonnay 2021 Uco Valley, Mendoza
Az érett trópusi és sárga húsú gyümölcsök uralják az illatot, egy kevés tejszínnel, vajas keksszel, édesfűszerrel és mandulával a háttérben. A telt, finoman krémes korty szépen beépített a hordót, a sav inkább széles, mint magas, de kellő lendületet ad a bornak. Ananász, mangó, nektarin, citrusok, pici vanília, édesfűszer, banán, gyömbér és tejszín a vezető ízjegyek, pici vajas keksszel. Nem tagadhatja le, hogy újvilági, de egyáltalán nem közhelyes bor. 7p

domainedemontilleleclosduchateaubourgogneblanc2020.jpgDomaine de Montille Clos du Chateau Bourgogne Blanc 2020 Bourgogne
Az illat krisztálytiszta és nagyon mértéktartó, egy kevés fehér virág, őszibarack, alma és citrus vezeti, a háttérben gyömbéres, kardamomos fűszeresség, árnyalatnyi vajas keksz és mogyoró. Kóstolva magától értetődő elegancia, tökéletes egyensúly és visszafogottság jellemzi. A korty fókuszált, varratmentes és gördülékeny, a hordó végig a háttérben marad, a sav precíz és dinamikus. A fehér húsú gyümölcsöket és citrusokat diszkrét, de zseniális fűszeresség, minimális mogyorós aroma egészíti ki. 7p+

dogpointvineyardchardonnay2018.jpgDog Point Vineyard Chardonnay 2018 Marlborough
Az illat a szokásos tűzköves, gyufafüstös redukcióval és pörkölt magvakkal nyit, valamennyi végig benne is marad a borban, mellettük fűszerek, fehér bors, vajas keksz és citrusok vonulnak fel. A savak élénksége megmaradt, de mostanra szépen lekerektek, a korty fókuszált és bőven van még benne frissesség. Érett citrusok, citromtorta, fűszerek, pici mogyoró és vajas keksz dominál ízben, a hordó elég határozott, de már nagyrészt bedolgozta a bor. 7p

nemethjanosdeviantsyrah2022.jpgNémeth János Deviant Syrah 2022
A Görögszó és Alsónána dűlők termése saját élesztőkkel, nyitott fakádban erjedt, majd tartályban érlelődött .Élénk, fiatalos illata csupa erdei gyümölcs, mellettük fűszerek és virágok is feltűnnek. A szerkezet a dinamikus savakra épít, a korty tartalmas és gurulós, sima érzetű, az alkoholt is elnyeli. Erdei gyümölcsök, áfonya, finom borsós fűszeresség viszik a főszólamot ízben is. 6p

telmorodriguezalmuvedre2022.jpgTelmo Rodríguez Al-muvedre Tinto Monastrell 2022 Alicante
Monastrell acéltartályban és cementtartályban erjesztve és érlelve. Fiatalos, kellemes illatában sötét bogyós erdei gyümölcsök, leheletnyi gyógynövény, enyhe pikáns fűszeresség érezhető. Meleg hangulatot keltő, intenzív és zamatos bor, nagyon itatja magát, finoman zizegő sav és kevés tannin keretezi a lédús kortyo. Csupa sötét bogyós gyümölcs, halványan pikáns fűszeresség, gyógynövények és étcsokoládé is megjelenik. 6p

feltonroadbannockburnpinotnoir2018.jpgFelton Road Bannockburn Pinot Noir 2018 Central Otago
Az illata kezdetben visszafogott, lassan nyílik, szárított virágok, avar, potpourri és egy kevés érett bogyós gyümölcs érezhető. Kóstolva sokkal intenzívebb és rétegzettebb, nagyon zamatos és hosszan is tartanak az ízek. A karcsú testhez finom, varratmentes textúra, remek egyensúly párosul, simára polírozott tannin és szép savak dolgoznak a húsos korty alá. Érett szilva, erdei gyümölcsök, keleti fűszerek, csillagánizs, narancshéj, leheletnyi édesség érezhető szájban. 8p-

bodegasantidotoantidoto2019.jpgBodegas Antidoto Antidoto 2019 Ribera del Duero
100% tinto fino (tempranillo) 8 hónapig francia hordókban érlelve (15% új). Feketecseresznye, édesfűszerek, pici ánizs és csokoládé díszíti az illatot és ízben is hasonló spektrumon mozog az aromakészlet. A közepes testhez élénk sav, határozott, de bársonyos tapintású tannin párosul. Intenzív és jó egyensúlya van, pici palackérés már nyomokban érződik rajta. 6p+

istinevignacavarchionechianticlassico2019.jpgIstine Vigna Cavarchione Chianti Classico 2019 Toscana
Meggy, cseresznye, cseppnyi balzsamecet, dohány, egy pici bőr és vadhús  keveredik illatában, de a gyümölcsök viszik a főszólamot. Szikár, lendületes sav és kicsit fogós, finomszemcsés tannin fogja a közre a közepes testet, a lecsengésben érezhető minimális szárítás. Meggy, cseresznye, szilva, finom fűszeresség, árnyalatnyi vadhús érkezik ízben is, a lecsengésben van egy kis poros száraz érzet. 7p

juangilbluegray2020.jpgJuan Gil Bluegray 2020 Priorat
40% garnacha, 30% carinena, 20% syrah és 10% merlot házasítása, 6 hónapig új francia hordókban érlelve. Meleg érzetet keltő illatában érett erdei gyümölcsök, málna, vörös áfonya, meggy és meggylikőr, enyhe fűszeres, vasas fuvallatok, majd idővel egy kevés étcsoki tűnik fel. Erős közepes test, széles sav, finomszemcsés tannin és csak enyhén melengető alkohol fogad szájban, a korty jól kitöltött, tartalmas. Különféle érett gyümölcsök vezetnek ízben is: meggy, áfonya, málna, josta, a háttérben enyhe sósság, fűszerek. 7p

blankcanvaselementsyrah2017.jpgBlank Canvas Element Syrah 2017 Hawkes Bay
Intenzív, buja illatában keleti fűszerek, egzotikus virágok, szecsuáni bors, erdei gyümölcsök, pici zöldbors. Legfeljebb közepes testéhez lendületes sav és jól integrált, bársonyos tannin csatlakozik, simán csúszik a korty. Szájban is nagyon intenzív, temérdek rengeteg fűszert és egzotikus aromát vonultat fel, sötét bogyós gyümölcsökkel, különböző borsfélékkel, hűvös gyógynövényes aláfestéssel. 7p+

ogiersaintjosephlepassage2017.jpgOgier St. Joseph Le Passage 2017 Rhone
Első nap érett sötét bogyós gyümölcsök, fűszerek, étcsokoládé érkeznek illatban, második nap gyógynövényes, medvecukros aromák csatlakoznak. Sűrű szövésű bor, közepesnél vaskosabb, kissé krémes textúrával, érett, omlós tanninnal és jó tartású savakkal. Az érett fekete bogyósok viszik a prímet ízben is, némi étcsokoládé, gyógynövény és fűszer teszi teljessé a képet. 7p+

vallegarciasyrah2017.jpgPago de Vallegarcia Syrah 2017 Montes de Toledo
Napégette és szárított fekete bogyós gyümölcsök, fekete olíva és pici fűszer érezhető illatában. Eleinte van az illatában egy kis istállós, liliomos vonal, másnapra ez eltűnik. Vastag, testes bor, masszív felépítéssel, délies hangulattal. Lágy, kerek sav és sok, érett tannin foglalja keretbe a nagy testet, a magas alkoholt jórészt felveszi a bor, csak kis melegséget érezni. Krémes, omlós a korty, ízében érett és porrá aszalt fekete bogyós gyümölcsök, fekete olíva, sós karamell, némi pörkölési aroma. 7p

chateaulestagesimonhautmedoc2018.jpgChateau Lestage-Simon Cru Bourgeois Haut-Médoc 2018 Bordeaux
65% merlot és 35% cabernet sauvignon házasítása, 12 hónapig hordóban érlelve. Keleti fűszerekkel, cédrussal, szantállal, füstölővel nyit az illat, majd meggy és erdei gyümölcsök csatlakoznak. Kóstolva jó koncentrációt mutat, a dinamikus sav és a határozott tannin szépen illeszkedik az erős közepes testhez, a szerkezet egységes, egyensúlyos. Különféle erdei gyümölcsök, meggy, jól eltalált fűszeresség adják az aromákat. 7p

antinoritignanello2014.jpgAntinori Tignanello 2014 Toscana
Az illat már mutat egy kis fejlettséget, de bőven tartogat még gyümölcsöket is, összetett, rétegzett. Érett cseresznye, majd sötét bogyós erdei gyümölcsök követik egymást, vonzó fűszeresség és enyhe virágos jegyek kísérnek, rózsa, keleti fűszerek, pici pipadohány. Tökéletesen egybeforrt a szerkezet, a test közepesnél nagyobb, de arányos felépítésű a bor, remek egyensúllyal, a kortyba simuló lendületes savakkal és érett tanninnal. Cseresznye, erdei gyümölcsök, málna, édesfűszerek, egy kevés étcsokoládé, cseppnyi balzsamecet alkotja a komplex ízprofilt, a végén hűvös, gyógynövényes lecsengéssel. 8p

gizellapinceszamorodni2018.jpgGizella Szamorodni 2018
54% furmint, 37% hárslevelű, 9% sárgamuskotály, 173 g/l maradékcukor, 7,2 g/l sav, 11% alkohol. Nagyon vonzó, gazdag illatában sárgabaracklekvár, mangó, trópusi gyümölcsök, vanília, édesfűszerek. Koncentrált és tartalmas, a meleg évből a magas cukor mellett aránylag lágyabb savakkal, sűrűn hömpölygő korttyal. Íze visszaidézi az illatból megismert sárgabarackos, mangós, trópusi gyümölcsös, vaníliás aromaprofilt, a lecsengés nagyon hosszú. 8p-

erzsebetpince6puttonyosaszu2013.jpgErzsébet Pince 6 Puttonyos Aszú 2013
225 g/l maradékcukor, 8,2 g/l sav, 9% alkohol. Komplex illatában sárgabaracklekvár, kandírozott narancs, mangó, trópusi gyümölcsök, némi édesfűszer és egy csipet dohány. Kóstolva is koncentrált és nagyon intenzív, a sav szépen lépést tart a magas cukortartalommal, a bor hozza az évjáratra jellemző magas egyensúlyt és komoly beltartalmat. Ízében sárga húsú és trópusi gyümölcsök, baracklekvár, narancslekvár, mangó, kandírozott narancs, édesfűszerek adják egymásnak a kilincset. 8p+

oremus6puttonyosaszu2013.jpgOremus 6 Puttonyos Aszú 2013
Furmint, hárslevelű, zéta és sárgamuskotály, 174 g/l maradékcukor, 8,4 g/l sav, 11% alkohol. Borostyánba hajló szín és már fejlettséget mutató, nagyon gazdag illat fogad. Sárgabaracklekvár, csipkebogyószörp, mézeskalács, édesfűszerek, kandírozott gyümölcsök, pici illó. Koncentrált és lendületes, a remek savak szépen ellenpontozzák a maradékcukrot és frissességet kölcsönöznek a bornak. Sárgabaracklekvár mellett már egy kevés szilvalekvár, aszalt kajszi, csipkebogyószirup, kandírozott gyümölcsök és méz díszítik. 8p

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr6718761048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása