A Borrajongó

Borok Szabó Zoltántól

2011. január 31. 06:00 - drbarta

A múltkori kadarkazás kommentjeiben tettem egy ígéretet, miszerint igyekszem a jövőben "déliesebb" világú borokat is inni, kiváltképp kadarkát.

A pécsi borvidékről gyakorlatilag nulla tapasztalattal rendelkezem, így örömmel vettem tudomásul, hogy a kézműves-borokra specializált szegedi Szent-György Borházban Szabó Zoltántól is lehet már kapni borokat.

A hiányosság pótlása végett beszereztem két 2009-est tételt a hosszúhetényi borász szortimentjéből.

Íme:

 
Szabó Zoltán: Pécsi Kadarka 2009
Cseresznyés-csipkebogyós és szinte buján fűszeres illat, főleg ánizs, szerecsendió. Eddig igen jó. Szájban közepesnél teltebb, de nem nehézkes, tényleg jóivású bor. Érett pirosbogyós gyümölcsös-fajtajellegesen fűszeres zamatvilág, megfelelően mélyek, meleg karakterűek, eléggé betöltik a szájüreget. Érintésnyi tannin, kicsit lágy, de mégis megfelelően cizellált és finom tapintatú savak. Egész picit melegíti az alkohol a lecsengést, de 15-ösre semmiképp nem tippeltem volna. Külön erény, hogy a legnagyobb gazdagságot nyújtó magasabb hőmérsékleten sem válik zavaróvá.  Nem túl komplex, de tartalmas bor és mindene a helyén. Tetszett, az áráért több, mint remek vétel! Eléri a 6 pontot.
 
Szabó Zoltán: Pécsi Cirfandli 2009
Illatában érett-túlérett karakterű fehérhúsú gyümölcsök, alma, körte. Némi direkt, illatos virágosság. Szájban telt korty. Túlérett gyümölcsök, alma-körtekompót, vaníliapuding, méz. Sima felszínű, krémes textúra. Széles, lágy savak, lassan komótosan hömpölyögnek a súlyos beltartalom mellett, alapvetően elegendőek a korty lefutásának nagy részét tekintve, még ha játékosságot, rétegzettséget nem is mutatnak. A végére az alkohol viszont felülkerekedik és kissé túlfűti a lecsengést. Az áráért ismét egy igen tartalmas bort kapunk, de eleganciából kevesebbet. Eléri az 5 pontot.
3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr372625670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zoli 2011.01.31. 15:33:33

Nocsak, a szájtépés milyen kifizetődő:)

A kadarka 15-ös alkoholja valójában a nyomda sara, a valós érték 13,5, probléma kiküszöbölés alatt.
Találóak a leírások, a gyengéire, hiányosságaira való utalások is, ilyen volt 2009 délen:)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.01.31. 20:36:54

@zoli: A 13.5 sokkal reálisabbnak tűnik. Én már kifejezetten morfondíroztam, miféle profizmus kell ahhoz, hogy egy jóivású, lágyabb savú, kevés tanninnal bíró bor, ilyen lazán elbírjon 15-ös szeszt, akár közel szobahőmérsékleten. :)
Mindenesetre tényleg remek bor, gratulálok hozzá!

A cirfandli cimkéjén már helytálló a szintén 15 fok?
/ott érződik is annyinak/

zoli 2011.02.08. 09:30:30

@drbarta: bocs, hogy ilyen későn válaszolok. Cirfandlinál sőt, lefelé kerekedik...
Örülök, ha ízlett a kadar.
süti beállítások módosítása