A Borrajongó

Pezsgőzés I.

2011. január 10. 06:53 - drbarta

Óriási elmaradásom van pezsgők tekintetében. Igyekszem a jövőben többet kóstolni, ezt alátámasztandó, nyitva is hagytam a témát.

A minap a CORÁ-ban sétálgatva feltűnt, hogy nagy pezsgő-leárazások vannak, feltételezem Szilveszter után könnyen bele lehet ilyesmibe futni. Ezen alkalomból volt szerencsém megfigyelni, hogy néhány champagne egészen megfizethető áron hozzáférhető, így nem tűnt akkora kockázatnak megpróbálkozni néhánnyal. Ha pedig már így témánál voltunk, melléjük raktam egy Chateau-Vincent –tételt is, melyből szégyenszemre még sosem kóstoltam korábban,  így az is időszerű volt már, hogy megismerkedjek az egyik legjobbnak mondott hazai pezsgővel is.
A két champagne-i tétel a számomra ismeretlen J.M. Gobillard et Fils-től származik. A honlapról kiderül, hogy Champagne szívében, az egyik központtól, Epernay-től, 5 km.-re lévő Hautvillers községben találhatóak, melynek apátságában élt és működött egykor maga Dom Pérignon is. A 25 hektáros birtok az említett falu környéki, jórészt premier cru besorolású területeken gazdálkodik, valamint további 75 további hektárról vásárol alapanyagot.
A jegyzetek:

 
J.M.Gobillard et Fils: Premier Cru Champagne Brut NV
50%chardonnay, 25% pinot noir, 25% pinot meunier
Élénk illat, élesztővel, kenyérhajjal, likőrösséggel, némi citrusos aléfestéssel. Kóstolva könnyed, élénk, ugyanakkor részletgazdag, finom savakkal megáldott szerkezetet tapasztalunk. Semmiféle oxidációra utaló nyom, finom, szájat betöltő ízek, a domináló élesztős, érlelt, likőrös, kenyérhajas aromák mellett még gyümölcsöket is találhatunk. Kiválóan arányos, selymes és ropogós egyidejűleg. Erős 6 pont. (2500 Ft.)
 
J.M.Gobillard et Fils: Privilége des Moines Champagne Brut NV
70% chardonnay, 30% pinot noir. Kis fahordókban érlelődött tétel.
Részben jellegzetes pezsgős illatok, de a 3 bor közül a legfinomabb kivitelben. Nem annyira nyers tészta hatású , sokkal inkább lehet asszociálni teasüteményre. Szájban könnyű, elegáns és zamatos. A másik champagne-hoz képest talán kevesebb gyümölcsöt találunk, viszont itt szerepel némi krémesség, vajasság is díszítésként. A savai is talán kevesebb dinamikával szolgálnak, de cserébe itt tapasztaljuk a legselymesebb, legcsiszoltabb textúrát. Jobb pillanataiban talán 7 pontot se sajnálnék. (4000 Ft.)
 
Chateau Vincent: Extra Brut 2001
Közel 100%chardonnay, nem kapott expedíciós likőrözést, tulajdonképpen „nyers pezsgő”
A champagne-okhoz nagyon hasonlító illat. Élesztősség, kenyérbél, citrusok. Szájban a francia vetélytársakhoz képest azonos gazdagságot tapasztalunk, de részleteiben alulmarad. Egy picikét darabosabb, kicsit élesebb, végén több a kesernye is. Ízei azt lehet mondani, hogy hasonló intenzitás mellett kevésbé színesek, mattabbak. Ennek ellenére élvezet volt fogyasztani.   5 pont. (2700 Ft.)
 
Mivel nagyon kevés tapasztalatom van pezsgő-téren, így a pontokat még annyira sem kéretik komolyan venni, mint a borok esetén.
Más. A pezsgőknél elvileg illik megfigyelni és osztályozni a buborékok minőségét. Kíváncsi vagyok, hogy egyedül vagyok –e a problémámmal. Nekem a fenti borok mindegyike eleinte olyan intenzív buborékozással rendelkezett, hogy szájba véve alaposabb kóstolás céljából, hamarosan a co2 nyomása kellemetlenül, mintegy szétfeszítette a szájképleteket. A problémára a pohár tartalmának egyszeri „megbussayzása” :) jelentett megoldást (a nyílást tenyérrel lefedni, majd egy határozott rázás után a co2 egy részét útjára engedni ).  Ezután lett számomra ideális a pezsgés mértéke.
4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr722573266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Octopus 2011.01.10. 12:56:14

Ha rögtön nyitás után kóstolod, valszeg mindegyik megpróbálja szétfeszíteni a szádat, de ha finomabbak a buborékok, talán már ekkor is kevésbé kéne felhabzaniuk. Jobb pezsgőknél érdemes először leönteni kicsit (a palackból, a torkodon :), aztán hagyni picit szellőzni, és utána kóstolni, bár ha nagy poharat használsz (javallott a burgundis), akkor talán elég abban tekergetni egy ideig. Vagy marad a bussayzás :)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.01.10. 13:54:27

@Octopus: A pohár egyszeri kirázása csodát művelt, feszülés nélkül lehetett élvezni a tényleg finom buborékokat, valamint az aromák is sokkal értékelhettőbbek lettek számomra.

Érdekes, hogy a pl. Loire-menti habzóborok (pl. Huet pétilant) úgy vannak elkészítve, hogy alacsonyabb legyen bennük a co2 nyomása. Nekem így azonnal sokkal jobban fogyaszthatóak.

Kíváncsi vagyok mit tud tenni valaki, ha ezzel a problémával küzd, és étteremben szeretne pezsgőzi? Ott ugye frissen nyitják, szellőzésre se nagyon van idő, "bussayzni" meg nem feltétlen illendő..:)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.01.10. 17:58:18

Szilveszterkor a J.M.Gobillard et Fils: Premier Cru Champagne Brut NV-t ittuk, én 4000Ft-ért vettem a miskolci Cora-ban, kb. november végén.

Az értékelés nagyjából OK, korrekt tétel volt, 2500-ért bomba ár!

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.01.10. 18:29:44

@akov: Örülök, ha te is így gondolod! Érdemes lehet benézni valamelyik Corába, mert ennyiért szerintem is nagyon megéri.
süti beállítások módosítása