A Borrajongó

Egy kis pezsgő

2010. augusztus 16. 06:29 - drbarta

 Nem értek a pezsgőkhöz. A borokhoz se :) , de pezsgőből olyannyira nincs kóstolási tapasztalatom, hogy egyjegyű számmal lehetne leírni az eddig kóstolt méthode traditionelle útján készült habzóborok mennyiségét.

 
A champagne-ok világa már árkategóriájuk alapján sem érdekel. Az az egy-két belépő-szintű tétel, amihez szerencsém volt nem járt megvilágosodás élménnyel. Szó, ami szó, iszonyatosan drágának érzem értük az így is tízezer forint feletti vételárat. Abba bele se merek gondolni mennyibe kerülhet egy olyan tétel, amire egy pezsgő-laikus is felkapná a fejét.
 
Szerencsére, aki nem ragaszkodik Champagne-hoz, mint márkához, találhat sokkal jutányosabb áron méthode traditionelle útján készült pezsgőt olyan területekről is akár, ahol szintén nagy hagyományuk van az ilyen boroknak. Például a Loire-menti Vouvray-ban is remek pétillant és mousseux tételeket lehet kapni, olyan presztizs-termelőtől is, mint a már sokszor emlegetett és általam tényleg nagyon nagyra tartott Huet l’Échansonne, a Királyudvar testvérbirtoka.

 
A Terroir Clubban már vettem részt néhány olyan eseményen, ahol előkerültek különböző évjáratos Huet-pezsgők és nagyon tetszettek. Ezúttal a jóval kedvezőbb és így jócskán megfizethető árú nem-évjáratos változathoz volt szerencsém.
 
Huet l’Échansonne Méthode Traditionnelle Brut NV
 
Illata kifejezetten vonzó. Szokatlan egy mezei borokon nevelődött borisszának, de tényleg tetszetős. Pici élesztősség és likőrös karakter mellett is rengeteg üdeséget kínál, primernek ható gyümölcsösséggel. Szájban eleinte nehezen írhatóak le a tapasztalatok. Az aromatika egyszerre gyümölcsösen friss, és érlelt hangulatú is. Ez is szokatlan számomra, de harmóniában vannak az ellentétes pólusok. A sav-cukor?-alkohol egyensúly igazán nagyszerű, a korty nagyon arányos, száraz érzetű, de mégsem porzik.  A buborékok minőségéről illene még írni, de nem tudok. :)   Nem éreztem különösebben bonyolultnak, de nagy örömmel fogyasztott, vibráló hangulatú, finom ital. Nekem 6 pontos volt az élmény.
4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr752224724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szegediszomelijé 2010.08.16. 21:05:41

Na ja!

Én meg preferálnám a 0,2 -es kiszereléseket hétköznapi estékre, mert 1 üveggel a párommal sem iszom meg. Részemről ez a pezsgő nagy rákfenéje. Pici palackos van Hungária Extra Dry, ami egyébként teljesen kielégíti a pezsgővel támasztott igényeimet. És ennél feljebb nem is törnék, mert ez kifizethető, a Ch. meg, ahogy Te is írtad... Peersze, nem mondom, hogy megvetnék némi Cavat például:-)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.08.16. 21:25:26

@ironman: kiskanalat kell rakni az üveg szájába:)

Bodomi 2010.08.18. 09:20:59

Na ja, nekem csak egy J.Oppmann-féle Deutsche Botschaft jut, ha nagyon meg akarom kínálni magamat.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.08.19. 12:02:25

@Bodomi: Nem ismerem az említett tételt, sajnos. Mit kell róla tudni dióhéjban?
süti beállítások módosítása