A Borrajongó

Egy bravúrosan jó aszú, elérhető áron

2010. július 28. 07:48 - drbarta

 

Van egy aszú, amihez újból és újból visszatérek. Ezidáig igen rövid aszú-fogyasztói pályafutásom egyik kimagasló eseménye az volt, amikor tavaly a várban összeszedegettem kb. 10 minőségi aszút, hármas csoportokban megkóstoltam őket, a legjobban tetszőket pedig újra, egymás mellett. Már nem emlékszem a pontos sorra, volt közte magasabb kategóriás Royal, Patricius, Dereszla, Dobogó, Árvay, Balassa, Oremus, egyéb magasabbra pozicionált Degenfeld. Nos akkor és ott rögtön ez a bizonyos 2000-es évjáratú 5 puttonyos még Bárdos Sarolta által készített Degenfeld aszú lett kedvencem. Bármennyire is mindössze 6 ezer néhányszáz forintba kerül, szinte belépű szintűnek mondható az árcimkéje a minőségi aszúk között, hihetetlen nemességgel megáldott komplexitása, szenzációs arányai, eleganciája azonnal levettek a lábamról.
Az eset hatására persze újra és újra előkerült, hol magában, hol egyéb édes borok között, és mindig imádtam:
 
 
Azóta volt szerencsém néhányhoz tényleg a legnagyobbra tartott aszúk közül :Szepsy, Demeter, Királyudvar, Bott, Nobilis – elképesztő anyagok sokasága, 9 pontok tömkelege, mindegyik 5 számjegyű tartományból( némelyik 2-essel kezdődik)
 
Nemrégiben kinyílt egy palack a régi kedvencből, külön kíváncsi voltam, hogy az új élményekkel való feltöltődés után veszít –e valamit régi fényéből.
 
Gróf Degenfeld Tokaji Aszú 5 puttony 2000
 
Nagyon szép, komplex és kifinomult illat, kajszi, viaszosság, finom gombák, dohány és tealevél. A korty az illatnak megfelelően rendkívül gazdag és kifinomult, nehezen szétszálazható összetettsége mellett nem hivalkodás jut eszünkbe róla, hanem nemesség és magasabbrendűség. Édességével, súlyával kiválóan korrelálnak a bizsergető konzisztenciájú, tökéletesre csiszolódott savak, magasak, hosszúak, kitöltik a szerkezet zegzugait, de olyannyira nem élesek és dominánsak, hogy pengeélen egyensúlyoznak a tökéletesség és az „elbírnék belőlük egy leheletnyit többet” érzet között. Zsenialitása abból is adódik, hogy számomra folyamatosan az előbbi térfélen marad, de csak éppenhogy. Ezt hívom én briliáns egyensúlynak. A felszín olajos, simogató, bántó cserességektől mentes. Semmi nehézkesség, kilengés, lehengerelni-vágyás, az egész bort áthatja egy könnyed érzetű, gördülékeny, magától értetődő elegancia.
Minden szintjén sugározza a harmóniát. Komponenseinek egyensúlya alapján, a szerkezet és aromatika összjátéka alapján, az aromatika összetétele alapján,  erő és komplexitás egyidejű és egyenlő arányú jelenléte alapján, konzisztenciája, tapintata alapján, valamint az a bizonyos X-faktor alapján, miszerint  ez a bor akárhogy osztok-szorzok egyszerűen MINDENT TUD, amit egy tokaji aszúnak tudnia kell. Nem tudom, hogy ez ennyire kiválónak készült-e, vagy az idő csiszolta ilyen szerencsésen kifogástalanra. Vélhetőleg fejlődése legcsúcsán van. Eléri a 9 pontot.
 
7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr512181482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fiatalborivo 2010.07.28. 12:36:04

Hát ha ez a bor mindent tud és az eddig kóstólt aszuk között a number one, akkor miért nem kapta meg a 10est?

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.07.28. 16:52:40

@fiatalborivo: Nem mondtam, hogy ez eddig a number one, csak azt, hogy ismervén a nálánál 2*, 3* annyiba kerülő aszúkat, még akkor is helytállónak érzem a magam normái szerint ezt az értékelést. Személy szerint úgy gondolom, hogy szerkezetileg a Bott 06-os, a Nobilis 07-es, a Szepsy 05, a Királyudvar Lapis 05 talán még nagyobbra hivatott alapanyagok, de aromatikájuk még nem annyira "nemesen éretten komplex" karakterű, mint ennek a bornak. Ha azokat is sikerülne elcsípni pályájuk csúcsán, amikor olyan ízjegyeket is felvennének, amelyek fiatalon még nem tudnak jelen lenni, amikor a potenciál és az érettség görbéje a legmagasabb harmóniában metszik egymást, akkor azokat tudom elképzelni 10 pontos élménynek.
p.s. El tudom képzelni, hogy sokan, akik kóstolták már ezt a bort, még kilenc pontot is vitatnák. Engem nagyon megérintett,nagy kedvencem, úgy gondolom ettől több már nem lesz, de szeretném meghagyni a lehetőséget, hogy egy-egy még nagyobb alapanyag esetleg még magasabbra viszi

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.07.28. 17:01:45

@fiatalborivo: Nem állítottam, hogy ez a number one, csak annyit, hogy nálam akkor is ennyi, ha ismerek néhány 2*, 3*, neadjisten 4* ennyibe kerülő aszút is. Szerintem lennének néhányan, akik már kóstolták ezt a bort, és sokallnák ezt az értékelést is. Engem nagyon megfogott, valóban a maga szintjén tökéletesnek érzem, nem hiszem, hogy ettől feljebb tudna kerülni. Úgy gondolom egyébként , hogy a Bott 06, Szepsy 05, Nobilis 07, Királyudvar Lapis 05 szerkezetileg még nagyobbra hivatott alapanyagok, melyek aromatikája fiatal koruk végett még nem rendelkeznek ennyire nemesen éretten komplex komponensekkel. DE! Ha szerencsésen érnek, és sikerül elcsípni azt a pillanatot, amikor a potenciál és az érett komplexitás görbéje a legharmonikusabb pontban metszik egymást, akkor fenntartanám a lehetőséget, hogy azok lesznek 10 pontosak.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.07.28. 17:03:43

@drbarta: no, megkerült a tékozló komment is:)

2010.08.04. 16:40:55

kapni lehet-e még valahol, bárhol? :)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.08.04. 16:53:49

@Parci: Bortársaságban még símán kapható.
Van 0.25-ös kiszerelésben is, úgy 3600 Ft. klubáron. Ügyelj az évjáratra és puttonyszámra!

2010.08.04. 17:52:31

@drbarta: meg sem néztem, azt hittem, már nemigen lesz mainstream helyen. köszi!
süti beállítások módosítása