Van egy aszú, amihez újból és újból visszatérek. Ezidáig igen rövid aszú-fogyasztói pályafutásom egyik kimagasló eseménye az volt, amikor tavaly a várban összeszedegettem kb. 10 minőségi aszút, hármas csoportokban megkóstoltam őket, a legjobban tetszőket pedig újra, egymás mellett. Már nem emlékszem a pontos sorra, volt közte magasabb kategóriás Royal, Patricius, Dereszla, Dobogó, Árvay, Balassa, Oremus, egyéb magasabbra pozicionált Degenfeld. Nos akkor és ott rögtön ez a bizonyos 2000-es évjáratú 5 puttonyos még Bárdos Sarolta által készített Degenfeld aszú lett kedvencem. Bármennyire is mindössze 6 ezer néhányszáz forintba kerül, szinte belépű szintűnek mondható az árcimkéje a minőségi aszúk között, hihetetlen nemességgel megáldott komplexitása, szenzációs arányai, eleganciája azonnal levettek a lábamról.
Az eset hatására persze újra és újra előkerült, hol magában, hol egyéb édes borok között, és mindig imádtam:
Azóta volt szerencsém néhányhoz tényleg a legnagyobbra tartott aszúk közül :Szepsy, Demeter, Királyudvar, Bott, Nobilis – elképesztő anyagok sokasága, 9 pontok tömkelege, mindegyik 5 számjegyű tartományból( némelyik 2-essel kezdődik)
Nemrégiben kinyílt egy palack a régi kedvencből, külön kíváncsi voltam, hogy az új élményekkel való feltöltődés után veszít –e valamit régi fényéből.
Gróf Degenfeld Tokaji Aszú 5 puttony 2000
Nagyon szép, komplex és kifinomult illat, kajszi, viaszosság, finom gombák, dohány és tealevél. A korty az illatnak megfelelően rendkívül gazdag és kifinomult, nehezen szétszálazható összetettsége mellett nem hivalkodás jut eszünkbe róla, hanem nemesség és magasabbrendűség. Édességével, súlyával kiválóan korrelálnak a bizsergető konzisztenciájú, tökéletesre csiszolódott savak, magasak, hosszúak, kitöltik a szerkezet zegzugait, de olyannyira nem élesek és dominánsak, hogy pengeélen egyensúlyoznak a tökéletesség és az „elbírnék belőlük egy leheletnyit többet” érzet között. Zsenialitása abból is adódik, hogy számomra folyamatosan az előbbi térfélen marad, de csak éppenhogy. Ezt hívom én briliáns egyensúlynak. A felszín olajos, simogató, bántó cserességektől mentes. Semmi nehézkesség, kilengés, lehengerelni-vágyás, az egész bort áthatja egy könnyed érzetű, gördülékeny, magától értetődő elegancia.
Minden szintjén sugározza a harmóniát. Komponenseinek egyensúlya alapján, a szerkezet és aromatika összjátéka alapján, az aromatika összetétele alapján, erő és komplexitás egyidejű és egyenlő arányú jelenléte alapján, konzisztenciája, tapintata alapján, valamint az a bizonyos X-faktor alapján, miszerint ez a bor akárhogy osztok-szorzok egyszerűen MINDENT TUD, amit egy tokaji aszúnak tudnia kell. Nem tudom, hogy ez ennyire kiválónak készült-e, vagy az idő csiszolta ilyen szerencsésen kifogástalanra. Vélhetőleg fejlődése legcsúcsán van. Eléri a 9 pontot.