A Borrajongó

Fehérbor-csokor

2010. július 19. 07:44 - drbarta

 Az elmúlt néhány hét alatt fel lett bontva néhány palack bor, melyekről még nem született bejegyzés. Tematika szempontjából egyáltalán nem passzolnak, csak annyiban, hogy mind fehérborok, nem is egyszerre nyíltak. Némelyikkel először találkoztam, némelyikről pedig készült már írás korábbi fogyasztás alkalmából. Ez utóbbiakat vegyük úgy, hogy követjük fejlődésüket, így ismét górcső alá kerülnek.

 

Laposa Rizling-négyzet 2008 

Tetszetős illat , citrusok, virágok, később ananász, kövesen ásványos karakter. Szájban telt, de nem különösebben tömör a szerkezet. Az aromák korrekt mélységet adnak, a savak tartják az egyensúlyt, de igényelnék tőlük némi vibrációt, vagy legalábbis több életet.  Alapvetően rendben van, de nem eléggé megragadó, kissé egysíkú. 5 pont.

 

Robert Weil Riesling Kabinett Trocken 2004

 A termelő már jónéhány tétellel képviselve van itt, eddig nem is fukarkodtam a pontokkal. Ezt a bort is már többször kóstoltam tavaly. 
Visszafogott illat, citrusokkal, köves ásványossággal, és petrollal. Szájban először könnyed és frissitő, de ebben jelentős szerepe van a jól érezhető co2-nek. Idővel, mikor csökken, feltűnik, hogy savai már nem nyújtják azt a rezgésszámot, mint tavaly. Aromái is fakultak, érezhetőek a rieslinges szőlős-virágos-ásványos ízek, de nem elég intenzíven, a petrolosság pedig immár nem fűszerezés, hanem uralkodó jegy. Tavaly nagyon tetszett, úgy tűnt nem fog rajta az idő. Stabil 4 pontot most is hozott. Vagy hirtelen elindult a lejtőn, vagy peches palack volt. Ez már nem fog kiderülni, mert ez volt az utolsó.

 

Szentesi József Nadapi B-cuvée 2008

Itt már írtam erről a borról, most elsősorban azt próbálom ecsetelni, hogy hogyan változott és hogyan nem.
Illata most nem túl intenzív, de tetszetősen gyümölcsös és köves egyszerre. Szájban telt, de nem különösebben tömör. Ami továbbra is legfőbb erénye, az egyrészt a kiváló sav-extrakt-alkohol-maradékcukor egyensúly. Közhelyes, de ha ez megvan akkor már nagyon finom tud lenni egy bor. Mintahogy ez is nagyon fogyasztásra ösztökélő. A másik az aromatikát egyenlő mértékben meghatározó primer gyümölcsösség és a jellegzetes ásványosság. Ez is valamiféle harmóniát fokozó tényező. Most egyébként a kövességet nem éreztem annyira markánsnak, egyedinek mint fél éve. Ami talán hátrányára változott, savai nem tűntek annyira vibrálónak és összetettnek, valamint áttetszősége is mintha zavarodott volna egy cseppet, részletei jobban elmosódnak. Mindezek mellett most is remek bor, eléri a 6 pontot.
 
Homonna Attila Édes hármas 2008
 
A nemrégiben kóstolt 07-eshez hasonló világú illat, főtt gyümölcsök, mállottan ásványos, agyagos hangulat. Szájban telt és tömör szerkezetű, a 07-eshez képest mégis kevésbé robosztus. A savak kifogástalanok, hosszúak- rétegzettek-magasak, élek nélküli dinamikát adnak. Az agyagos, zsíros konzisztenciájú testet izmossá, arányossá teszik, úgy hogy csiszoltsága, illetve a részletek illeszkedése nem szenved csorbát.  A kissé nehézkes hangulatúnak induló aszalt gyümölcsös és körtekompótós aromatikát jó ütemben bekapcsolódó citrusok frissítik, sós ásványok pedig markánsítják.
Gazdag, elegáns, egyedi, hosszú lecsengésű és nagyon jó egyensúlyú tétel. Talán komplexitásban lehetne még feljebb. 7 és 8 pont közé tenném.
Érdekes jelenség, hogy a 07-es emlékével összehasonlítva azt érzem, hogy attól profibb és arányosabb bor, de abban volt valami „szexepiles” ahogy kb. ugyanezen nagyságú élményt nem ilyen kifogástalan egyensúly mellett nyújtotta. Talán emmiatt az izgalmasabb volt.

 

Somlói Apátsági Pince Kései szüret Furmint 2007

Itt már volt szó erről a borról. Látványra is eszméletlen sűrű, nagyon lassan, olajosan hömpölyög. Illata intenzív, aszalt gyümölcsök, ásványosság, narancshéj. Szájban hihetetlen vastag és tömör, a kortynak komoly, fizikailag érzékelhető súlya van, szinte izommunkát igényel a szájban való mozgatása. Főtt, aszalt barack, intenzív sósság, kis cseresség. A maradékcukor ellenére sem tűnik túl kedvesnek, vagy nőisnek. Tekintélyes és határozott. A savak nagy lüktetéssel ellensúlyoznak, magas, széles, hosszú és megingathatatlan gerincet képeznek. A lecsengésben kis kesernye jelenik meg, de az említett savak mellett csak fűszerezés marad. Nagyságban, hosszúságban, a kiváltott érzetek intenztásában nemigen van feljebb. Ha az egyenként is igen impresszív alkatrészek jobban összecsiszolódnak, magasabb szintű csapatjátékkal harmóniába fordulnak, akkor még jócskán lehet feljebb. A következő, utolsó palackom felbontásával bőven szeretnék még várni. Egyelőre erős 7 pont.     

 
 
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr202160182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása