A Borrajongó

Vince Gála 2025

2025. november 26. 06:00 - furmintfan

A sok portfólió bemutatós írás után valószínűleg az idei utolsó nagy sétáló kóstolós élménybeszámoló következik, a 2025-ös Vince Gáláról. A rendezvénynek ismét a Szépművészeti Múzeum adott helyet, az impozáns helyszínre sok borász személyesen hozta el borait, volt miből meríteni. Sok régi jó ismerőssel találkoztam, mindenkivel sikerült kicsit beszélgetni is, tömegjelenetből pedig szerencsére kevés jutott.

vincegala2025_01.jpg
Sajnos kármentők ismét csak kevés asztalnál álltak rendelkezésre, ami az én kóstolási kapacitásomat bizony alaposan korlátozta. Amikor éreztem, hogy kezdek telítődni, inkább nem erőltettem tovább a dolgot és szépen hazamentem. Utólag visszatekintve a meglátogatott standokra, eléggé erős a Tokaj-hangsúly, de néhány másik borvidék is szerepel a beszámolóban. A pincészetek kóstolási sorrendben érkeznek,  az egyes tételekről 1-1 mondattal, pontszámok nélkül.

Tovább
Szólj hozzá!

Spanyol albariño trió 2023-ból

2025. november 24. 05:30 - furmintfan

Tovább
Szólj hozzá!

Magyar egyveleg 2025/5

2025. november 22. 06:00 - furmintfan

Újabb magyar egyveleg következik, most a szokásosnál kevesebb borral, így az ünnepek előtt minden bizonnyal belefér még egy hasonló poszt.

egyvelegdugokm51.jpg
Sok balatoni bor jutott ebbe a válogatásba, ezúttal a déli part is erősebben képviselteti magát. Tokaj sem maradhat ki, pezsgőtől a száraz borokon át a különféle édesekig, jutott mindenből. A rosé szezon kifutóban, cserébe itt a tartalmasabb vörösborok ideje, Balaton, Szekszárd és Villány szerepel ebben a mixben.

Tovább
Szólj hozzá!

Gizella Pince villámkóstoló

2025. november 21. 06:00 - furmintfan

November elején egy kedves barátomnak segítettem egy kötetlen céges borkóstoló lebonyolításában, majd a "hivatalos" program után előkerült egy komplett 2023-as Gizella dűlős sor és egy szamorodni, a 2024-es birtokbor az eredeti tervek szerint is szerepelt az este során. Természetesen örömmel kaptam az alkalmon, hogy megtudjam, hogy állnak most a 2023-as Gizella dűlős borok, az utolsó palackjaim feláldozása nélkül. Jegyzetelni részben csak helyben kapkodva, részben emlékezetből sikerült, de a lényeg azért talán így is átjön.

gizellapince202511.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Assyrtiko duó Santorini szigetéről - Gaia Wines Thalassitis és Santo Wines Santorini Assyrtiko 2022

2025. november 19. 06:00 - furmintfan

Tovább
Szólj hozzá!

Formabontó klasszis - Györgykovács Imre Olaszrizling 2023

2025. november 17. 06:00 - furmintfan

A legszűkebb Györgykovács Imre Rajongói Klubba ugyan biztosan nem férek be, de tény, hogy én is minden évben várom a somlói borászlegenda új borainak megjelenését. A kettő, illetve - amikor nagy ritkán önállóan megjelenik a sárgamuskotály - néha három tagúra fogyott választékból általában a traminit szoktam megvásárolni, de az elmúlt pár hétben olyan sok szépet olvastam az olaszrizlingről (itt és itt), hogy idén azt is megvettem. Györgykovács Imrénél valahogy egyébként is a páratlan évjáratok szoktak jobban sikerülni (ha lehet ennyire általánosítani, bár a borász maga is így látja) és a 2023-as évjárat is remek borokat adott (azóta futólag mindkettőt kóstoltam). Nekem is be kell állnom a sorba: a 2023-as olaszrizling kiváló, ugyanakkor - legalábbis jelenlegi formájában - az én fejemben élő Györgykovács-stílustól kicsit eltérő irányvonalat képvisel.

gyorgykovacsolaszrizling2023.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Pillanatfelvétel - Sauska Cuvée 7 Siklós és Villány 2021

2025. november 15. 12:00 - furmintfan

Idén kicsivel később, november elején került a polcokra a Sauska Cuvée 7 legfrissebb, 2021-es évjárata, szokás szerint duplán: két kapszulával a Cuvée 7 Siklós, barna kapszulával a Cuvée 7 Villány. A pincészet és a Bortársaság december elejéig különféle kedvezményes ajánlatokkal is támogatja a megjelenést, aki alaposan bevásárol, még ajándék pezsgőt is kaphat. November elején a boltokban is meg lehetett kóstolni a két bort, én is így tettem. Ahogy tavaly is, néhány perc és kb. fél-fél deci kóstoló jutott, majd utólag emlékezetből született pár sornyi jegyzet, ami alapján mélyreható elemzésekbe nem bocsátkoznék, de egy gyors bejegyzésben rögzítem a benyomásokat.

sauskacuvee7siklosvillany2021.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Garnacha kvartett négy spanyol borvidékről

2025. november 14. 06:00 - furmintfan

Az év vége felé haladva lassan sikerül a legtöbb betervezett kóstolót kipipálni, ez a spanyol garnacha sor is hónapok óta vár a sorára. A négyesfogat legtöbb, itthon is kapható tagját külön-külön már kóstoltam, de adta magát a kérdés: mit mutatnak a különböző borvidékek borai egymás mellett? Papíron erős sort raktunk össze, lássuk, hogy vizsgázott a négy garnacha.

garnacha2021_1.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Bortársaság Borősz 2025

2025. november 12. 06:00 - furmintfan

Tovább
Szólj hozzá!

Újbor klasszikusok - Pannonhalmi St. Martinus és Vylyan Bogyólé 2025

2025. november 10. 06:00 - furmintfan

Tovább
Szólj hozzá!

Külföldi egyveleg 2025/5

2025. november 08. 06:00 - furmintfan

Meghoztam az idei ötödik külföldi borválogatást, még a nyár végén és az ősz első felében kóstolt tételekből. Mivel még mindig erős lemaradásban vagyok, egy, vagy akár két külföldi egyveleg még várható az év végéig.

egyvelegdugokk54.jpg
A szokásosnál kicsit több újvilági, amerikai bor szerepel ebben az egyvelegben, de sok spanyol vörös is helyet kap. A ritkán szereplő országok között Grúzia/Georgia is képviselteti magát egy tétellel.

Tovább
Szólj hozzá!

Svájci precitizás és toszkán életöröm - Brancaia a házban

2025. november 07. 06:00 - furmintfan

A Bortársaság Borsuliban mindig sűrű az őszi program, idén is több külföldi borászatot láttak vendégül a "Borász a házban" eseménysorozat keretében. A svájci tulajdonban álló, toszkán Casa Brancaia talán 2 éve jelent meg a Bortársaság kínálatában, én még korábban, a Drop Shop választékában találkoztam velük először és örültem, hogy ismét jelen vannak Magyarországon. Október végén a borászat nemzetközi kereskedelmi vezetője Andrea Alassio érkezett a Bortársaság Lánchíd utcai üzletébe, hogy bevezesse a hallgatóságot a Brancaia történetébe és bemutassa a pince borait.

brancaiabortarsasag1.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Etyeki pinot noir kvartett - Etyeki Kúria, Haraszthy, Rókusfalvy, Szijjártó Előd Pinot Noir 2021

2025. november 05. 06:00 - furmintfan

Burgundia és Marlborough után következzen néhány hazai pinot noir arról a borvidékről, amelyik a legjobban fókuszál a fajtára. Ez pedig Etyek-Buda, ahol az Etyeki körzetben szinte minden a pinot noir-ról, a chardonnay-ról, a sauvignon blanc-ról és a palackos erjesztésű pezsgőről szól, amelyben persze az első két fajtának is kulcsszerepe van. Szinte minden etyeki pincénél megtaláljuk az említett három fajtát a választékban. Ennek fényében meglepő lehet, hogy az etyeki pinot noir-sztori alig 25 éves múltra tekinthet vissza, az Etyeki Kúria 2001-ben telepítette be az első etyeki ültetvényt.

etyekpinotnoir2021_1.jpg

Az októberi hosszú hétvégén megnéztem, mit hozott ki a fajtából 2021-ben négy vezető etyeki pincészet.

Tovább
Szólj hozzá!

Eger és Balatonfüred - Bukolyi Marcell és Zelna Borászat kóstoló a Grand Radovinben

2025. november 03. 06:00 - furmintfan

A Radovin ősszel is folytatja kóstolósorozatát, amelynek keretében egy este alatt általában két borászat mutatja be borait a közönségnek. Márciusban én is jártam a Grand Radovinben, amikor a Jakab Badacsonyt és a Váli Pincét látták vendégül. Október elején két különböző borvidékről érkeztek a vendégek: Egerből Bukolyi Marcell, Balatonfüredről a Zelna Borászat képviseletében Wolkensdorfer Rita. A két borászat között első látásra nem sok közös van, de a méret, a szemlélet, a tudatos építkezés is összeköti őket.

radovinbukolyizelna.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Magyar egyveleg 2025/4

2025. november 01. 06:00 - furmintfan

Tovább
Szólj hozzá!

Rejtőzködő borvidékek: San Marino - Cantina San Marino

2025. október 31. 06:00 - furmintfan

Októberben egy olaszországi út során San Marino-ba is elvetődtem és a főváros bejárása közben a helyi borok megkóstolására is maradt idő. Bár San Marino ezer szállal kötődik Olaszországhoz, és ez alól a borászati hagyományok sem képeznek kivételt, úgy gondoltam, érdekességképpen a miniállam is megérdemel egy fejezetet a sorozatban.

cantinasanmarino1.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Radovin portfólió kóstoló 2025

2025. október 29. 06:00 - furmintfan

A Radovin következik a portfólió bemutatókról szóló beszámolók hosszú sorában. A korábban csak a szakmának szervezett rendezvényt idén a nagyközönség előtt is megnyitották egy szűkített kínálattal futó esti esemény formájában. Az eseménynek a MOL torony tetején található Virtu különterme adott otthont, így a kilátásban is lehetett gyönyörködni pohárral a kézben. Több hazai és külföldi borászat is személyes jelenlétével emelte a rendezvény fényét, ezen túl pedig válogatott magyar és nemzetközi szortimentből lehetett csemegézni.

radovin202509_01.jpg
A saját standon kiállító borászatok nagyobb részét meglátogattam, velük kezdem a beszámolót, utána a magyar, majd a nemzetközi "vegyesfelvágott" következik. Ahogy az előző portfólió beszámolók esetében a legtöbbször, úgy itt is csak pár szavas jegyzetek születtek, pontok nélkül.

Tovább
Szólj hozzá!

Marlborough-i pinot noir-ok 2019-ből

2025. október 27. 06:00 - furmintfan

Tavaly és három éve is tartottunk új-zélandi pinot noir kóstolót, 2018-as, illetve 2016-os tételekkel, idén pedig az ősz beköszöntével ismét előkerült a téma. Ezúttal egy szűkebb sor gyűlt össze Marlborough-ból, a 2019-es évjáratból, öt pincétől. Melléjük bontottuk ki a két, nemrég megénekelt Joblot Premier Cru-t is referenciának, a dúsabb, déliesebb stílusú burgundik jól működtek viszonyítási pontként. Összességében erős mezőny alakult ki, stílusban voltak különbségek, de az öt új-zélandi borból három tétel egyértelműen nagy tetszést aratott a társaságban.

marlboroughpinotnoir2019_1.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Burgundi vörös a hiperből - Colin Barollet Bourgogne Pinot Noir 2023

2025. október 26. 06:00 - furmintfan

Tovább
Szólj hozzá!

KisBécs portfólió bemutató 2025 ősz - Bründlmayer, Tement és Ciringa

2025. október 24. 06:00 - furmintfan

A KisBécs már hagyományosan két portfólió bemutatót tart évente, egyet tavasszal, egyet ősszel. Mindig érkeznek külföldi és hazai borászok is, hogy személyesen mutassák be a borokat, de rajtuk kívül is nagyon széles választékból lehet szemezgetni. A tavaszi portfólió bemutatón végig ott voltam, de így sem értem oda időben minden standhoz (beszámoló két részletben: 1., 2.). Az őszi eseményen pedig csak egy bő órát tudtam eltölteni, ez arra volt elég, hogy a két nagy nevű osztrák borászat, a Weingut Bründlmayer és a Weingut Tement borait végigkóstoljam, a Tement esetében ez a szlovén testvérpincészet, a Domaine Ciringa borait is magában foglalta. 

kisbecs202509_1.jpg

 

Tovább
Szólj hozzá!

Dűlőpárok XXII. - Domaine Joblot Les Bois Chevaux 1er Cru és Servoisine 1er Cru 2019

2025. október 22. 06:00 - furmintfan

A dűlőpáros sorozatban három éve szerepelt Burgundia és a Domaine Joblot, akkor az egymással szomszédos Les Bois Chevaux és Clos Marole dűlők 2017-es borai "mérkőztek meg". Egy hete új-zélandi pinot noir-okat kóstoltunk (beszámoló hamarosan) és referenciaként két Joblot bor is kinyílt melléjük. A Joblot pinot noir-okra jellemző dús idomok és tömény gyümölcsösség jól passzolt a kiwi borokhoz. A Les Bois Chevaux mellett ezúttal a Servoisine szerepel, velük folytatom a sorozatot.

domainejoblotservoisinelesboischevauxgivrypremiercru2019.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Mindszentkálla vörösben - SAZÜ bortrió

2025. október 20. 06:00 - furmintfan

A legutóbbi badacsonyi beszámolóban ígértem, hogy egy külön írást szentelek majd egy számomra új borászatnak. A SAZÜ Balatonról van szó, akiknek a boraival egy szerencsés véletlennek köszönhetően ismerkedtem meg, Blaskó Dávid tulajdonos-borász éppen a badacsonyi Pláne borbárban járt, amikor én is ott borozgattam. Három bort kóstoltam és természetesen a birtokról is kaptam egy kis háttérinformációt.

sazu1.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Görög minimix

2025. október 18. 08:00 - furmintfan

Bő két éve már hoztam a blogra egy görög válogatást, de azóta görög bor alig-alig jutott el hozzám. Idén eltöltöttem egy hosszú hétvégét Korfun és otthon is nyílt egy palack madárlátta rodoszi palack, úgyhogy ismét összejött egy csokor, a témába vágó jegyzet. Próbáltam görög fajtákból készült borokra vadászni, többnyire fehér borok akadtak csőrvégre.

korfu.jpg

Korfu

Első próbálkozásom a korfui borokkal nem vezetett örök barátsághoz, és most már elmondhatom, hogy a második sem. Talán csak én fogok ki gyengébb tételeket vagy rossz formában lévő palackokat. Szerencsére a többi kóstolt borral már inkább elégedett voltam.

Tovább
Szólj hozzá!

Marlborough-i pinot gris trió 2023-ból

2025. október 16. 06:00 - furmintfan

Új-Zélandi bortrió következik, ezúttal Marlborough-i pinot gris-k formájában. Talán meglepő lehet, hogy a pinot gris a szigetország harmadik legelterjedtebb fehér szőlőfajtája, szorosan a chardonnay mögött. Főleg az 1990-es években vált népszerűvé és azóta is őrzi státuszát. Bár az exportált bormennyiségnek így is csak 3%-át teszi ki, ezzel is második helyen áll a pinot noir-ral együtt, természetesen a sauvignon blanc mögött.
Gyakorlatilag minden borvidéken megtaláljuk, mintegy 2800 hektáron termesztik, de ebből 1260 hektár Marlborough-ban, 660 hektár pedig Hawkes Bay-ben található. A borok általában fiatalon élvezetesek, többféle stílusban készülnek. A hűvösebb borvidékekre, így  Marlborough-ra a feszes, gyümölcsös, fókuszált tételek jellemzőek, a melegebb régiók, így Hawkes Bay pinot gris-ből készült borai koncentráltabbak, teltebbek, gazdagabbak.

mistycovewinesestateserieswhitehavenkumeuruverkumeuvillagepinotgris2023.jpg
Három pinot gris-t kóstoltam Marlborough három pincészetétől, a stílusok változatossága ilyen kicsi merítésben is megmutatkozott.

Tovább
Szólj hozzá!

Badacsonyi mini válogatás 2025 szeptemberéről

2025. október 14. 06:00 - furmintfan

Két héttel a Szent György-hegy Matiné után egy hirtelen ötlettől vezérelve ismét a Badacsonyi borvidék felé vettem az irányt. Egy kellemes szombatot töltöttem a napsütésben fürdőző Badacsony lejtőin. A hegyoldalban tett séta után beültem a Félúton Bisztró árnyas lugasába egy hidegtállal kísért 4 tételes borkóstolóra, majd miután legyalogoltam a késői ebédet, a Mede by Adam Mede krokettjét és tejbegríz desszertjét is leteszteltem. A délután hátralevő részét a Pláne Borbár teraszán töltöttem el, ahol többnyire Tóth Ádámra bíztam magam és az ő ajánlásai alapján megkóstoltam még néhány bort, köztük több, a blogon ritkábban szereplő pincétől is. Végül, de nem utolsósorban ugyanitt megismerkedtem egy új borászattal is, de ez már egy következő írás témája lesz.

badacsony202509.jpg

Sajnos időközben a fitoplazma-vész a Badacsonyi borvidéken is egyre nagyobb pusztítást végez, Málik Zoltánról éppen egy hete jelentek meg fotók, ahogy a betegség miatt kivágott kéknyelű tőkékből rak máglyát a hegyen. Dr. Laposa József szintén a múlt héten megjelent, "Akarunk-e még szőlőt Badacsonyban?" című cikkében kongatta meg a vészharangot és hívta fel a figyelmet, hogy a helyi szőlő- és borkultúra megőrzése aktív cselekvést is igényel. Több szempontból is vészterhes időket él a borágazat, én pedig csak reménykedni tudok, hogy az elkövetkező években is tudok még ennyi pincétől bort kóstolni Badacsonyban.

Tovább
Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása