A mai írásban három chardonnay játssza a főszerepet, Új-Zélandról, Marlborough régióból. Marlborough a sauvignon blanc második hazájává és a fajtához kötődő új borstílus szinonímájává vált, de más szőlőfajtákkal is szép sikereket értek el. A borvidék ültetvényeinek több, mint 80%-át a sauvignon blanc uralja, a második legelterjedtebb fajta, a pinot noir már csak mintegy 8%-ot foglal el, a harmadik és a negyedik helyen a pinot gris és a chardonnay áll. A Marlborough-ban palackba zárt chardonnay-kra a papírforma szerint inkább a lendületes sav és a citrusos aromatika jellemző, persze általában hordóval kiegészítve.
Három neves borászattól válogattam borokat a 2019-es évjáratból, így már fejlettebb, a palackérés során további rétegekkel gazdagított, szépen összesimult tételekre számítottam.
Blank Canvas Reed Chardonnay 2019
A Reed dűlő válogatott termése egész fürtös préselés után 500 literes új és használt francia hordókban, spontán erjedt. A bor seprőfelkeverés és kén hozzáadása nélkül érlelődött hordókban kb. 11 hónapig.
Az illat gyufafüstös redukcióval nyit, ami nem is távozik teljesen, de sok réteg feltárul még mellette. Először inkább citrusok, nektarin, egy kis füst, zabpehely, halványan mogyoró érezhető, majd másnap a sárga húsú trópusi gyümölcsök felé mozdul el a képlet. A korty puha tapintású, kerek, enyhén olajos érzetű, a három bor közül ebben a leglágyabb a savérzet, de ez nem jelenti azt, hogy ellustulna a bor. Kóstolva gazdag és összetett, először inkább az érett citrusok, fűszerek dominálnak, egy kis kétszersült, gyömbér, mogyoró, sóban eltett citrom. Idővel felzárkóznak az érett mérsékelt égövi és trópusi gyümölcsök: körte, alma, ananász, mangó. A hordó finoman keretezi a bort, nem ül rá a gyümölcsökre, a lecsengésben icipici kesernye érezhető. 7p/7p+
Cloudy Bay Chardonnay 2019
A bor egész fürtös préselés után hordókban, spontán erjedt, majd érlelődött 11 hónapon keresztül, az almasav részben került lebontásra.
Az illat visszafogott és nagyon tiszta, ebben a borban redukciónak semmi nyoma. Első nap abszolút a gyümölcsök dominálnak, az eleinte csak a háttérben meghúzódó fűszeresség második nap lép kicsivel előrébb. Fehér húsú őszibarack viszi a prímet, mögötte citromtorta, vajas keksz, gyömbér, némi édesfűszer. A közepes testet jó sav és szépen adagolt hordó keretezi, a korty második fele még lendületesebb is, krémességet alig érezni. Őszibarack, édes citrusok, egy pici mangó és más trópusi gyümölcs, diszkrét fűszeresség, vajas kekszes aromák alkotják az ízképet. 7p/7p+
Greywacke Chardonnay 2019
A bor spontán erjedt francia hordókban, amelyek 16%-a volt új. Az almasavat lebontották, és a finomseprőt bizonyos időközönként felkeverték a 11 hónapon át tartó hordós érlelés alatt.
Illatban is megkapjuk a gyufafüstös redukciót, mellé fehér húsú gyümölcsöket, almát, citromtortát, őszibarackot, visszafogott hordójelenlétet, érintésnyi vaníliát és zabpelyhet. A korty kerek, jól kitöltött, eleinte lágyabb, majd markánsabb, élénkebb, fedetlen savérzettel operál és hosszan is tart. Ízben érett citrusok, sárga húsú őszibarack, némi trópusi gyümölcs, sóban eltett citrom, gazdag fűszeresség, pici bors, vanília. A Blank Canvas-nál valamivel szikárabb, feszesebb, aromatikában hasonló bor. 7p/7p+
A három bor közül a Blank Canvas és a Greywacke közelebb állt egymáshoz stílusban: pici redukció, viszonylag határozottabb hordóhasználat, érett citrusos, sárga húsú gyümölcsös ízvilág. A Cloudy Bay volt kicsit különutas, nem negatív értelemben, ez kicsivel frissebb, könnyedebbre hangolt tétel, inkább fehér húsú gyümölcsös aromatika, karcsúbb test, visszafogottabb hordó és krémes érzet.
Ami a pontozást illeti, nem igazán tudtam végső sorrendet kialakítani. A Blank Canvas volt a leggazdagabb, legfinomabb szövésű bor, de harmadik nap egyedül ebben éreztem egészen minimális formahanyatlást. A Greywacke - talán még fiatal? - kicsit élesebb savérzet kevésbé volt barátságos, de ebben lehet a legtöbb tartalék. A Cloudy Bay komplexitásban talán egy lépésnyivel lemarad a másik két bor mögött, de ez a legelegánsabb, és a sokakat megosztó redukciós sem terheli.