A Borrajongó

Rioja Crianza sor 2018-ból

2024. december 09. 06:00 - furmintfan

Rioja-i borsort kóstolni szinte mindig kellemes élmény, szerintem kevés olyan világhírű borvidék van, ahol ár-érték arány és minőség szempontjából ennyire könnyű remek vörösborokat az asztalra pakolni. Informális kis borklubunk idei évzárójához ideális témának ígérkezett egy Rioja kóstoló. Két éve egy vegyes sorral zártuk az esztendőt, amelyek gerincét 2015-ös vörösborok képezték, míg idén 2018-as Rioja Crianza-k sorakoztak fel, stílusban és érlelési időben ide passzoló más helyi vörösborokkal kiegészítve.

riojacrianza2018_1.jpg

Csalódnunk idén sem kellett, a borok 6 évvel a szüret után remek formának örvendenek, kiegyensúlyozottan teljesítő, jól elkészített tételeket kóstoltunk.

riojacrianza2018_6.jpgPalacios Remondo Finca La Montesa 2018
A házasítása 90%-a garnacha, a maradék 10%-ot egyéb helyi kékszőlő fajták adják. Tartályos erjesztés után 12 hónapig érlelődött barrique hordókban, majd szűretlenül került palackba.
Fejlett, vonzó illatában érett eper, málna ölelkezik össze diszkrét édesfűszeres, grillázsos  kísérettel. A korty kellemesen gömbölyű, puha tapintású, meleg hangulatot áraszt, de nem hagyják magukra a savak, jól megtartják az erős közepes testet. Ízében is érett piros gyümölcsök dominálnak, édesfűszeres, grillázsos aláfestéssel. A garnacha-dominanciának köszönhetően karakterben érezhetően kilóg a sorból. Örömbor, amely valószínűleg el is érte a csúcsát. 7p-

riojacrianza2018_8.jpgTelmo Rodríguez Corriente 2018
Tempranillo, graciano és garnacha házasítása, főként idős gyalogtőkékről, spontán erjesztve, betonban és használt tölgyfahordókban érlelve.
Az illat már szépen kinyílt és egy kis komplexitást is összeszedett: piros gyümölcsök, eper, cseresznye, egy kis gyógynövény, balzsamecet, édesfűszer és dohány. A test nagyjából közepes, a sav és a tannin is jól illeszkedik, minimális szárítással a finisben. Íze az illatra rímel, de sötétebb árnyalatú gyümölcsök is megjelennek benne, második napra ez a vonal erősödik, egy kis ánizzsal és étcsokoládéval. (Kóstoltunk előtte egy 2021-es kiadást is, az zárkózottabb és kócosabb volt) 6p+

riojacrianza2018_7.jpgRemelluri Lindes de Remelluri Viñedos de Labastida 2018
Falubor, kb. 90% tempranillo, 5% garnacha és 5% egyéb fajták házasítása, 10 hónapig francia tölgyfahordókban érlelve.
Az illatában volt egy kicsi fedettség, de egyébként hozza a sötét bogyós gyümölcsös, meggyes, gyógynövényes aromákat. Széles sav és picikét tapadós, érett tannin keretezi a közepes testet, másodi nap simábbnak éreztem. Végig fennállt a gyanú, hogy lappangó TCA (vagy valami más hiba) sújtotta a palackunkat, kóstolva is lehetett érezni nagyon halvány papíros ízt, de úgy ítéltük meg, hogy még értékelhető maradt a bor. 6p+

riojacrianza2018_5.jpgBodegas Lan Crianza 2018
100% tempranillo, 12 hónapig francia és amerikai tölgyfahordókban érlelve.
Szép, összetett illat fogad, sok gyümölccsel és vonzó fűszereséggel a háttérben. Fekete cseresznye, meggy, málna, vanília, narancshéj és egy kevés kókusz. Elegáns, csiszolt, a közepes test mellett remek egyensúlya van, a hordót szépen integrálta. Ízében szépen visszaidézi az illat gyümölcsös, fűszeres aromáit. Az utolsó két bor után visszakóstolva kicsit karcsúnak tűnt - visszafogottabb a hordó és alacsonyabb az alkohol is -, bár ez nem feltétlenül válik hátrányára. 7p-

riojacrianza2018_2.jpgHacienda Grimon Leston de Real Crianza 2018
85% tempranillo és 15% graciano házasítása, 14 hónapig francia és amerikai tölgyfahordókban érlelve.
Egy kis istállószagos animalitással nyit, szellőzve fekete cseresznyés, meggyes, pörkölt kávés, fűszeres díszítőelemek lépnek előre, második nap az ánizs is megjelenik. Közepes testű, kicsit rusztikusabb érzetű bor,  kissé érdes tanninnal és jó savakkal. A gyümölcsösség a kortyban egy kicsit eltolódik a lekvárosabb állag felé, fekete cseresznye, meggy, szilva képében. Ánizs, édesfűszerek és pörkölési aromák is megjelennek, halványan érezni az animális vonalat is. 6p

riojacrianza2018_3.jpgRamón Bilbao Crianza 2018
100% tempranillo, 14 hónapig amerikai tölgyfahordókban érlelve.
Intenzív illatában határozottan érvényesül egy egzotikus keleti fűszeres vonal, emelett sötét bogyós gyümölcsök, fekete cseresznye, enyhe likőrös-balzsamecetes villanások. A test itt is közepes, a hordóhatás ebben a borban a legerőteljesebb, ami leginkább a gazdag fűszerességben, másodsorban az érett, már szinte rágható tanninban tükröződik. Az érett fekete cseresznye mellett egy kis erdei gyümölcs, sok keleti fűszer, cseppnyi balzsamecet díszítik a bort. 6p+

riojacrianza2018_4.jpgBodegas BaiGorri Crianza 2018
80% tempranillo, 15% garnacha és 5% egyéb fajták házasítása, 14 hónapig francia, amerikai és kaukázusi tölgyfahordókban érlelve.
Édesfűszerek, kókusz, vanília, meggy, fekete cseresznye, pici balzsamecet, minimális illó tűnik fel élénk illatában. Izmos testű, jó felépítésű bor, rághatóan tartalmas, a hordó is határozottan jelen van, de a Ramón Bilbao után azért  visszafogottabb a fahatás. A sűrű, koncentrált kortyban  visszatérnek azt illatból ismert gyümölcsök és fűszerek, egy kis alkoholédesség kíséretében. 7p-

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr9818742092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása