A Vince Gálán természetesen a magyar borok voltak a reflektorfényben, de három tematikus mesterkurzus keretében külföldi borokkal is lehetett ismerkedni. Champagne, Új-Zéland és az amerikai kontinens szolgáltatta a témákat, én az "Új-Zéland legjobb Sauvignon Blanc nagyágyúi" című kóstolón vettem részt.
A mesterkurzus címében ugyan túlzó, de arra mindenképpen alkalmas lehetett, hogy aki még csak ismerkedik a szigetország zászlóshajójának számító borstílussal, kapjon erről egy átfogó képet. Én nem vártam mást, csak hat profin elkészített, tipikus marlborough-i sauvignon blanc-t, annak viszont örültem, hogy a tételek közé az éppen (még) aktuális 2023-as évjárat mellett egy érettebb bor és egy francia hordós tétel is bekerült.
A kóstolót vezető Tamás Gábor borakadémikus szépen levezette, hogyan is jutott el Új-Zéland és marlborough-i sauvignon blanc a semmiből a csúcsra. 30 év alatt a szigetország letarolta a nemzetközi piacot kirobbanóan intenzív és friss sauvignon blanc-jaival, de közben más fajtákkal is sikereket értek el, ebben az állam aktív szerepvállalása is fontos tényező volt. A vezető termék azért a sauvignon blanc maradt, és lényegében saját branddé nőtte ki magát. A kb. 40000 hektárnyi szőlőterület 2/3-án ez a fajta terem és az export legnagyobb részét is a sauvignon blanc teszi ki.
Volt szó a borvidék adottságairól és három alrégiójáról is. Wairau Valley-ben homokos, üledékes, köves talajokat, a tenger közelében csapadékosabb, szelesebb részeket, a sziget belseje felé haladva hűvösebb területeket találunk. A rövidebb múltra visszatekintő Awatere Valley hűvösebb és szárazabb klímájú, változatos talajú és több a magasabban fekvő ültetvény. A Southern Valleys kevésbé ismert, de szintén komoly potenciállal bír. Több kisebb völgy található itt, a talajok változatosak, de jellemzően kötöttebbek, mint Wairau Valley-ben, a klíma pedig dél felé haladva egyre szárazabb és hűvösebb.
Közben persze kóstoltunk, párosával érkeztek a borok, először a friss tételek, végül a két 2021-es bor. Pontozás szempontjából eléggé unalmas leszek, nagyon egységes színvonalat hozott a sor.
Cloudy Bay Sauvignon Blanc 2023
A bor 95%-a acéltartályban, 5%-a nagyméretű fahordókban, valamint kisebb részben spontán erjedt.
Friss, intenzív illatában trópusi gyümölcsök, lime, és halványan vágott füves aromák elegyednek. Kóstolva is nagyon üde, eleven a bor, feszes, szinte még kicsit harapós savak kapják szárnyara a jól kitöltött kortyot. Intenzív ízében citrusok, lime, trópusi gyümölcsök, halványan növényi aromák érvényesülnek, a lecsengés hosszú. Még érdemes lehet békén hagyni pár hónapig, hadd kerekedjen a palackban. 7p-
Little Beauty Sauvignon Blanc 2023
A Southern Valleys-ben szüretelt alapanyag acéltartályban erjedt és érlelődött.
Az előző bor után hűvösebb és visszafogottabb az illat, zöld paprika, füves jegyek, cukorborsó és citrusok színezik. Könnyedebb, vékonyabb, mint a Cloudy Bay, savai lendületesek, de sima tapintásúak, pici cukor kerekíti a bort. Citrusok, egres, zöld paprika, cukorborsó és növényi jegyek adják az aromákat. Az előző borhoz képest kevésbé rétegzett és rövidebb a lecsengése. 6p
Nautilus Estate Sauvignon Blanc 2023
A bor 1%-a erjedt hordóban, a többi acéltartályban és 3 hónapig tartották seprőn bort.
Közepes intenzitású illatában citrusok és fehér húsú gyümölcsök vezetnek, a trópusi gyümölcsök és a zöldpaprika megbújnak a háttérben. Kóstolva lendületes, a kortyban leheletnyi krémességet is érezni, van szélessége is a bornak az élénk savak mellett. Jól definiált ízvilágában citrusok, fehér húsú őszibarack, egy kevés trópusi gyümölcs, zöldfűszer és növényi aroma keveredik. 6p+
Two Rivers Convergence Sauvignon Blanc 2023
A nagyobb részben acéltartályban, kisebb részben betontojásban és a amfórákban erjedt, majd 3 hónapig finomseprőn érlelődött.
Picikét fülledten, majd zártan kezd az illat, szellőzve citrusok, zöldfűszerek, herbális jegyek szabadulnak fel. Tömörebb, fókuszáltabb és szikárabb, mint a Nautilus, de szép a textúrája,egy kis krémesség itt is kibéleli a korty magját. Citrusok, őszibarack, fehér húsú gyümölcsök, gyógynövények a fő díszítőjegyek. 7p-
Tohu Whenua Ava Sauvignon Blanc 2021
A bor nagyobb része acéltartályban, kisebb hányada használt francia hordókban erjedt.
Az illat érezhetően fejlett már, sok-sok sárga húsú trópusi gyümölcs kavarog benne, de még szinte epres villanásokat is tartogat. Kóstolva gömbölyű, savai szépen lekerekedtek, enyhe krémesség és pici maradékcukor jelenléte is kedvesebbé teszi a bort. Mangó, sárgabarack, sárga húsú őszibarack dominál ízében, a háttérben pici zöldfűszer, csalán, leheletnyi édesfűszer és egy kis palackbuké. 6p+
Cloudy Bay Te Koko Sauvignon Blanc 2021
Az ülepített must spontán, hosszú időn keresztül francia hordókban erjedt (8% új hordó), majd 11 hónapig finomseprőn hordóban, azt követően vegyesen nagy hordókban, acéltartályban és betontojásban érlelődött.
Az illatban egy kis fülledtség és pörkölt magvas fedettség is jelen van, szellőzve lassan jönnek a fűszerek és egy kevés gyümölcs. Tartalmas bor jó savakkal, pici krémességgel, egyelőre eléggé határozott hordóval, a korty végén enyhe szárító érzettel. Az ízprofil összetett, de még kicsit kusza: őszibarack, édes citrusok, fűszerek, vanília, vajas keksz, érett gyümölcsök. Nagyon fiatal még, mindenképpen adnék még neki időt bontás előtt. 7p-