Egy hetünk van hátra Márton-napig, de már itt is vannak az idei első újborok. Még csak egyet kóstoltam a 2024-es évjáratból, az viszont telitalálatnak bizonyult. A Balaton déli partján tevékenykedő Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet először készített bort a rezisztens solaris fajtából 2024-ben és az eredmény még őket is meglepte. A fajta aromás, jó cukorgyűjtő képességgel rendelkezik, ugyanakkor savait is szépen megőrzi, így aztán komolyabb borok készítésére is alkalmas. Az a kevés solaris, amit eddig kóstoltam, valóban ebben a szellemben készült. Most viszont kiderült, hogy remek újbor is palackba zárható a fajtából, remélem, hogy lesz folytatása. Soha rosszabb első bort az új évjáratból!
Bujdosó Solaris Újbor 2024
Élénk, buja illatában trópusi gyümölcsös jegyek, fehér húsú őszibarack és szőlő dominálnak és van benne egy viognier-re emlékeztető zselécukorkás vonal is. Könnyed, de nem vékony vagy híg, lendületes savak vezetik és van hossza is a kortynak. Intenzív ízében visszatérnek az illatra rímelő trópusi gyümölcsös, fehér őszibarackos, zselécukorkás aromák, a gyümölcsök édességét minimális fanyarság tompítja. Zamatos és élvezetes, az átlagos újbornál tartalmasabb és összetettebb anyag. Magasra teszi a lécet a kategóriájában. 5p+ (2900 Ft - Nullahetvenöt, Radovin)