Borozgatás alatt általában bele sem gondol az egyszeri fogyasztó, mennyi rizikófaktorral kell számolnia a termelőnek, amíg a tőkéről a pincébe kerül a bornak szánt alapanyag. Az időjárás, a betegségek, a kártevők mind-mind megnehezíthetik a szőlész dolgát. A nemesítők a rezisztens fajták létrehozásával a kockázati faktorok egy részét igyekeznek kiiktatni az egyenletből. Ezek a szőlőfajták ellenállnak a gombás betegségeknek, és akár a fagynak is, vegyszermentesen vagy legalább jóval kevesebb növényvédő szer alkalmazása mellett termeszthetőek, így a költségeken is lehet spórolni és az egyre inkább (legalábbis kommunikációs szinten) egészségközpontú világban a vegyszermentesség is előny lehet a fogyasztók meghódításában.
A rezisztens szőlőfajtákkal a hazai nagyközönség még alig-alig találkozik, bár több hazai borászatnál és a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetben is folynak velük kísérletek. Ezek azonban a nagy áruházak polcain még kevés nyomot hagynak, így meglepetésként ért, amikor az Aldi kínálatában feltűnt ez a két Feind bor. A pincészet 4 hektáron telepített 2022-ben rezisztens fajtákat, így alighanem a szűztermések kerültek palackba 2024-ben. A kíváncsiságtól hajtva beemeltem a két bort a kosárba és pár napon belül ki is bontottam őket.
A johannitert a Freiburgi Borászati Kutatóintézetben nemesítette 1968-ban dr. Johann Zimmerman, a fajta egyik felmenője a riesling. Kis területen Németországban, Svájcban és Lengyelországban foglalkoznak vele. Gombás fertőzésekkel szemben ellenálló, karcsú, jó savú, gyümölcsös bort ad.
A hibernált a Geisenheimi Szőlészeti Kutatóintézetben nemesítették 1944-ben, a riesling és Seibel 7053 névre hallgató hibrid keresztezésével. Fagytűrő, kártevőknek és gombás betegségeknek is ellenáll, de az erősebb lisztharmat nyomás kért tehet benne. Jó savú, közepesen testes bort ad, aránylag magasabb potenciális alkoholtartalom mellett.
Feind Hibernál 2024
Az illat közepesen intenzív, friss gyümölcsök, kemény húsú körte, fehér őszibarack, citrusok, zöldalma és egy kevés zöldfűszer jelenik meg benne.Szájban könnyű, feszes bort kapunk, alacsony alkohollal, ropogós savakkal, utóbbiak élét kevés maradékcukor tompítja és teszi kedvesebbé a bort. Ízvilágában a citrusok - citrom, lime - viszik a főszólamot, mellettük zöldalma, körte, némi őszibarack. A test elég vékony, a savak meglehetősen hangsúlyosak, bár a cukor kicsit kerekít a boron, a lecsengés legalább közepes. Friss, gördülékeny tétel, akit nem zavar a maradékcukor, az fröccs alapanyagként is kipróbálhatja. 5p (1700-2000 Ft - Aldi, pincétől)
Feind Johanniter 2024
Az illat visszafogottabb, érett fehér húsú gyümölcsöket, némi virágot mutat, majd idővel élénkebbé és gyümölcsössebbé válik, barackfélék és trópusi gyümölcsök is felütik a fejüket, de van benne egy édeskés, Gabi fogkrémes vonal is. Az előző bornál kerekebb és teltebb, a korty jól indul, középen kicsit megbicsaklik, majd valamelyest visszajön a végére a sav. Második nap mintha egységesebb képet mutatna. Ízében citrusok, fehér húsú gyümölcsök vezet, második nap egy kevés fahéj és a már említett Gabi fogkrémre emlékeztető édeskés íz is csatlakozik. 5p (1700-2000 Ft - Aldi, pincétől)
Nekem valahogy a két bor házasításából születne meg az ideális egyensúly, ha a Hibernál citrusossága és élénkebb savai a Johanniter kerekségével és érettebb gyümölcsös aromatikájával egy tételben találkozna. A borok a tőkék megerősédésével biztosan lesznek koncentráltabbak, gazdagabbak is, ilyen szempontból nagy elvárásaim nem voltak a két éves ültetvény szűztermésével kapcsolatban. Technológiailag hibátlan, profin elkészített borok ezek, frissek, gyümölcsösek, alacsony alkohollal, passzolnak a jelenlegi fogyasztói elvárásokhoz.