A Borrajongó

Alternatív Rioja - Las Cepas bortrió

2024. október 18. 06:00 - furmintfan

Rioja borainak termékpiramisa hagyományosan az érlelés hossza alapján épül fel, nem a fajták vagy az egyes termőterületek vannak a fókuszban, lévén, hogy a legtöbb Rioja Crianza, Reserva, Gran Reserva bor több rioja-i alrégióból válogatott, több szőlőfajta házasításaként kerül palackba.
Egyre többen vannak azonban, akik új utakat keresnek. Egyes borászok elkezdték kiemelni az eltérő termőhelyek közötti különbségeket, és Burgundia nyomán terroir-alapú szemlélettel közelítenek a borok felé. Mások olyan helyi fajtákat karolnak fel, amelyek szőlészeti-gazdasági okok, valamint a tempranillo és a garnacha térhódításának köszönhetően egyre jobban visszaszorultak. A Las Cepas is a régi helyi fajtákra helyezi a hangsúlyt. A családban több generációra nyúlik vissza a szőlőtermesztés hagyománya, saját, organikusan művelt szőlőből készült boraikat 2003 óta készítik.
lascepas1.jpg

Három bort kóstoltam a pincészettől, kivétel nélkül fajtaborokat, Rioja kevésbé ismert szőlőiből.
A maturana blanca igazi ritkaság, pár hektáron termesztett fehér szőlőfajta, amelyet a borvidék fajtéi közül az egyik legkorábban, 1622-ben említettek először írásos források. Vékony héjú, rothadékony fajta, amely könnyed, élénk savú, esetenként magas alkoholtartalmú borokat ad.
A maturana tinta eredeti hazája pedig Franciaország, Jura borvidéke - itt trusseau névre hallgat -, innen terjedt el Spanyolország és Portugália egyes részeire. Spanyolországban a filoxéravész következtében majdnem teljesen kipusztult, de a helyi szőlőtermesztőknek köszönhetően egyre nagyobb mennyiségben terem. Sötét színű, sötét bogyós gyümölcsös, alkoholban gazdag borokat készítenek belőle.
A graciano neve valószínűleg ismerősen cseng. Spanyolországban Rioja és Navarra borvidékek jellemző fajtája, kis mennyiségben Languedoc-ban - morrastel néven -, valamint Ausztráliában és Kaliforniában is termesztik. Alacsony terméshozamának és lisztharmatra érzékenysége miatt a 20. században veszített népszerűségéből, de az utóbbi időben, az egyre melegebbre forduló éghajlatnak köszönhetően újra szívesebben foglalkoznak vele. Sötét színű, aromás, moderáltan tanninos bort ad, amelyet leginkább házasításokban használnak.

lascepas2.jpgLas Cepas Costalarból Maturana Blanca 2021 Rioja
100% maturana blanca. A bor színe már aranyba hajlik, az illat is fejlett, érett gyümölcsöket idéz. Trópusi gyümölcsök, alma, ananász, méz és banán viszik a prímet, a háttérben némi mandula és dió. Szájban kerek savakat, enyhén krémes textúrát kapunk, kicsit szétterül a korty. Az érett almás, trópusi gyümölcsös, mézes jegyeket enyhe édesség is kidomborítja, a diós, mandulás jegyek is visszatérnek. 5p (3590 Ft - Pannon Borbolt, a 2022-es évjárat kapható)

lascepas4.jpgLas Cepas Rebuzno Maturana Tinta 2020 Rioja
100% maturana tinta. Édesre érett erdei gyümölcsök, szeder, málna, némi virág, édesfűszer és egy kis kávé érkezik illatban, második nap ánizs, egy kis földesség és fakéreg csatlakozik. A korty jól kitöltött, krémes, puha tapintású,a savak jól megtartják, miközben finoman masszíroznak a tanninok. Az érett erdei gyümölcsök uralják az ízprofilt is, enyhe édességgel, gyógynövényekkel, ánizzsal, izgalmas mamis aláfestéssel. 6p (4590 Ft - Pannon Borbolt, akciósan, a 2022-es évjárat 6590 Ft)

lascepas3.jpgLas Cepas Costalarból Tinto 2020 Rioja
100% graciano. Sötét bogyós gyümölcsök, édesfűszerek, kis balazsamosság, pici ánizs elegyedik a gazdag, mély illatban, második nap még pici gázolaj is bevillan. Vastag bor, telt, koncentrált a korty, széles savakkal és határozott tanninnal, amely második nap bársonyosabb tapintásúvá válik. Sötét bogyós gyümölcsök, édesfűszerek, gyógynövényes, balzsamos jegyek keverednek ízben is, van benne valami vadság. Erőteljes, gazdag bor, szinte rágható beltartalommal. 7p- (5990 Ft - Pannon Borbolt, akciósan, a 2021-es évjárat 7890 Ft)
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr9818701418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása