A Borrajongó

A visszatérő - Gizella Pince Szil-völgy Furmint-Hárslevelű 2022

2023. július 03. 06:00 - furmintfan

Valószínűleg nincs még egy termőhely, amelynek a neve és sorsa annyira összefonódott volna a Gizella Pincével, mint a Szil-völgy. Szilágyi László fedezte fel újra ezt a dűlőt, hosszú évek heroikus küzdelmével, rengeteg munka árán megtisztitotta és felújította a teraszokat és nevet szerzett a rég elfeledett termőhelynek. A Gizella Pince először - 2009-ből - egy furmintot, 2011-ből és 2012-ből furmintot és hárslevelűt is palackozott a tarcali dűlőről, majd a 2013-as évtől Szilágyi László egy furmint-hárslevelű cuvée-ben találta meg a terroir kifejezésének legideálisabb formáját. A 2018-tól (a borvidéken kifejezetten nehéz évjáratként elkönyvelt 2014 is kimaradt) azonban valahogy mindig úgy alakult, hogy a Szil-völgy termése a birtokbort erősítette, önálló bor nem jelent meg innen. Hosszú évek várakozása után 2022-ből ismét végre készült egy cuvée a Szil-völgyből, és bár a magas minőség megmaradt, de ez a bor más, mint az elődei.

gizellaszilvolgyfurmintharslevelu2022.jpg

A Szil-völgy Furmint-Hárslevelű 2013-as, első évjáratában kb. 60%-40% volt a két fajta aránya a furmint javára, utána nagyjából egyenlő részben alkották a házasítást. 2022-ben a bor kétharmada furmint, egyharmada hárslevelű. A meleg év ellenére viszonylag késői időpontban, 2022. október 11-én szüretelték a szőlőt, ez leginkább az aromatikában érhető tetten, az analitikai adatokon nem: 6,7 g/l maradékcukor mellett ugyancsak 6,7 g/l a savtartalom, 13% az alkohol. Meglepő módon - és a korábbi évjáratokkal ellentétben - a bor kizárólag acéltartályban erjedt és érlelődött, a tiszta gyümölcsösség megőrzése érdekében. 1326, üvegdugóval zárt palack készült a borból, amely árban a tokaji topligában versenyzik: közel 11000 forintba kerül egy palack, és ez már nemzetközi mércével mérve is komoly összeg.

Gizella Szil-völgy Furmint-Hárslevelű 2022
Az illat érett gyümölcsöket idéz, a sárga húsú barackos, trópusi fajtákból, tükrözve a viszonylag késői szüreti időpontot. Sárgabarack, sárga húsú őszibarack, mangó, mandarin, narancsvirág, birsalma váltakozik benne. Alacsonyabb hőmérsékleten egy herbális vonal kölcsönöz a bornak némi hűvös hangulatot, melegedve mindent uralnak a trópusi gyümölcsök. Kerek, kiegyensúlyozott, finom szövésű bor, a sav és a maradékcukor példás egyensúlyt alakít ki, a textúra bársonyos, a hordó helyett egészen minimális fenolos tapadás tesz hozzá a struktúrához. Kóstolva kifejezetten gazdag és finom, a zamatos, lédús korty csordultig van gyümölcsökkel. Ízvilága tökéletesen leképezi az illatot, sok sárga húsú barackkal és trópusi gyümölccsel, édes citrusokkal, birsalmával, körtével, hűvös herbális jegyekkel, egy cseppnyi mézzel kiegészítve. A lecsengés hosszú és gyümölcsös, tisztán hagyja a szájat. Szép, elegáns bor készült a Szil-völgyből a nagy visszatérésre. 7p (10800-11000 Ft - pincétől, Radovin)

A Szil-völgyről és a korábbi évjáratokról itt olvasható két részletes cikk:
Tokaj Magic Gizella Szil-völgy vertikális
Tokaji Március Gizella Szil-völgy vertikális

A palackomat Szilágyi Lászlótól kaptam, köszönet érte!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr5918157544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása