A Borrajongó

Káli Kövek vörösben - Káli Kövek Karmazsin 2022

2024. február 05. 06:00 - furmintfan

A Káli Kövek választékának gerincét adó faluborokkal az ismerkedés kezdeti fázisában valahogy kevésbé találtunk egymásra, így azokból az elmúlt években csak hébe-hóba kóstoltam egyet-egyet, cserébe tavaly két szép meglepetés is érkezett a pincétől. Az egyik a somlói termésből készített Kalamona, a másik a vörös cuvée, a Karmazsin (Kalamona, Karmazsin, Kavics... csak most tűnt fel az ismétlődő az alliteráció a pince és a borok fantázianeve között). Utóbbiból nemrég megjelent a 2022-es évjárat, egy kicsit megváltozott az összetétellel, de természetesen megszavaztam neki a bizalmat. A 2021-es Karmazsinban zweigelt, cabernet sauvignon és cabernet franc egészítette ki a kékfrankost, az új évjáratban már csak cabernet franc került a fő fajta mellé.

 kalikovekkarmazsin2022.jpg

Káli Kövek Karmazsin 2022
Az aktuális évjárat 70%-a többek között Tihanyból, Hegyestűről, Balatonedericsről, Dörgicséről szüretelt kékfrankosból, 30%-a tihanyi cabernet franc-ból készült. Nyitott kádas erjesztés után két héten át tartó áztatás és napi egyszeri csömöszölés következett, aztán préselés nélkül a színlé 500, 400, 300 és 225 literes osztrák hordókban érlelődött egy éven át, majd szinte szűretlenül került palackba.
Az illat nem túl élénk, de tiszta és jól definiált, piros bogyós gyümölcsöket idéz: meggy, málna, szamóca, vörös áfonya, ribizli formájában. Idővel a háttérben megjelenik egy enyhe borsos fűszeresség és pici virág, harmadik napra ez már átfordul egy zöldfűszeres, enyhén kapros irányba. A test közepesnél könnyedebb, a korty lendületes, eleven köszönhetően az élénk, kissé magas savnak és az alacsony alkoholnak, amelyhez nem túl jelentős mennyiségű, picikét érdes tannin társul. Az ízprofilt szintén a friss piros gyümölcsök határozzák meg, enyhe fűszeres aromák mellett. Az emlékek és a jegyzetek alapján a 2021-es kiadás tavaly hasonlóan fiatal korában nekem kicsivel többet adott, összetettebb és jobb az egyensúlya. Ezzel együtt a 2022-es Karmazsint is szívesen kortyolgattam, de a savak miatt inkább étel mellé ajánlanám. 5p+ (4650 Ft - Bortársaság)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr5418316285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása