A Borrajongó

Dűlős kékfrankos trió 2019-ből - Centurio Diós, Homonna Secret Garden, Takler Szenta-hegyi

2024. március 15. 06:00 - furmintfan

A tematikus borpáros sorozat ezúttal bővített verzióban jelentkezik, most nem kettő, hanem három bor került egymás mellé, méghozzá dűlőszelektált magyar kékfrankosok, 2019-ből, különböző borvidékekről. A három pincészet illetve, borvidék: a Centurio Szőlőbirtok a Mátrából, Homonna Attila a Balatonfüred-Csopaki borvidékről - közelebbről Tihanyból -, valamint a Takler Pince Szekszárdról. Magas elvárásokkal közelítettem a sorhoz, szerencsére nem kellett csalódnom, mindhárom kékfrankos remekül vizsgázott, miközben a termőhelyhez igazodva a fajta három arcát mutatták meg.

centuriodioshomonnasecretgardentaklerszentahegyi2019.jpg

Centurio Diós Kékfrankos 2019
Szépen kifejlett, áradó, gazdag illata van, intenzitását meg is őrzi három napon keresztül. Meggy, málna, erdei gyümölcsök, enyhe édeskés fűszeresség színezi, idővel kicsit eltolódik sötétebb bogyós irányba a gyümölcsös spektrumon. Hűvös gyógynövényes, mentás, eukaliptuszos, ánizsos jegyek fokozzák a komplexitást. Az éppen közepes testhez lendületes savak, arányos mennyiségű, finoman masszírozó tannin csatlakozik. Ízben gazdag, sok lédús sötét bogyós gyümölcs, meggy, borsos-egzotikus fűszeresség, hűvös mentás, gyógynövényes jegyek. A három bor közül ez a legintenzívebb és talán fejlődésben is ez tart a legelőrébb. 7p

Homonna Secret Garden Kékfrankos 2019
Az illat közepesen intenzív, tökéletesen beérett gyümölcsöket idéz, meggy, málna, szeder és más erdei gyümölcsök formájában. Hordófűszert gyakorlatilag nem is lehet érezni, harmadik nap egy enyhe medvecukros aroma jelenik meg a háttérben. Elegáns, kiegyensúlyozott bor, nagyon finom tapintású tannin és sav, kellő lendület jellemzi, az alkoholt és szépen integrálja a legfeljebb közepes test. A korty egyszerre koncentrált és könnyed, tökéletesen beérett erdei gyümölcsök töltik meg tartalommal. Szeder, málna, áfonya, fekete ribizli és egy kevés meggy viszi a prímet ízben is, sűrű és jól definiált gyümölcsös ízprofilt kapunk. 7p

Takler Szenta-hegyi Kékfrankos 2019
Az illatot érett piros gyümölcsök uralják: meggy, cseresznye, málna, eper, finom édesfűszeres, kézkrémes aláfestéssel, továbbá egy érdekes édes, szinte mézes vonal is megjelenik. Ez a bor valamivel szélesebb szerkezetű, lágyabb, mint a két társa, a hordózás, a tannin kicsivel határozottabb, de egyáltalán nem bántó. Erős közepes test, puha tapintású, pont ideális mennyiségű sav, bársonyos tannin jellemzi a szerkezetet, a bor szépen elnyeli a 14% alkoholt is. Ízben is érezni enyhe édességet, sok édesre érett piros gyümölcs viszi a főszólamot, leheletnyi vaníliás porcukor, szegfűszeg, szegfűbors, halvány pörkölési aroma kísér. 7p-

 

Három remekül elkészített és izgalmas bort kóstoltam. A Takler a fajta "déliesebb" arcát mutatta, nekem egy fokkal visszafogottabb édességérzettel még jobban tetszett volna, de így is kiváló bor. A "titkos kertből" származó Homonna mintha melegebb karakterű, izmosabb, sűrűbb lenne, mint a korábbi évjáratok, koncentrált gyümölcsössége most is nagyon tetszett. A Centurio Diós izgalmas aromakészlettel és intenzitással hódít.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr4918348841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása