A Borrajongó

Megújulva - Veszprémi Érseki Pincészet Infula Blanc 2022 és Rouge 2021

2023. június 01. 06:00 - furmintfan

Tavaly írtam a komoly megújulás alatt álló Veszprémi Érseki Pincészetről és 2021-es boraikról. Akkor már Benesch Antal állt a borászat élén, és nem kisebb feladat állt előtte, mint a pincészet modern kor igényeinek megfelelő komplett megreformálása. A fiatal borász pannonhalmi és új-zélandi tanulmányútjai során a modern, precíz, technológiailag tiszta borok mellett tette le a voksát és ezt a vonalat viszi tovább a Veszprémi Érseki Pincészetben, ezt már az első borok is  tükrözték. Azóta eltelt egy év, kialakult a pince új arculata, (nagyjából) kész a honlap, a friss évjárat borai közül néhány pedig már a Bortársaság üzleteiben is megjelent.

A választék három részre osztható. A birtokborok családja a Vesprim Infula (püspöksüveg) névre hallgat, ebben egy fehér, egy vörös és egy rosé házasítás kapott helyet. A Mandorla (dicsfény) fajtaborok a pince legfontosabb fajtáiból készülnek: rajnai rizling, sauvignon blanc, olaszrizling és pinot noir. Az 1277 az érsekségi szőlőbirtok első dokumentált évére utal vissza, egy rajnai rizling, egy sauvignon blanc és egy vörös házasítás alkotja majd a csúcsborok hármasát. A címkéket a veszprémi érseki palota díszebédlőjének eredti, 1778-ban készült barokk táblaképén szereplő alakok inspirálták, a palackokat csavarzár zárja. A pincészet két különböző borvidéken rendelkezik szőlőterületekkel. Mindszentkállán vulkanikus bazalt és riolit mellett a mészkő adja a termőhely geológiai komplexitását, míg Felsőörsön termékenyebb és agyagos talajon terem a szőlő.

veszpremiersekipinceszetinfulablanc2022infularouge2021.jpg

A két birtokbort kóstoltam meg a múlt hétvégén, a sauvignon blanc és a rajnai rizling, később, más kontextusban szerepel majd a blogon.

Veszprémi Érseki Pincészet Vesprim Infula Blanc 2022
50% rajnai rizling, 30% sauvignon blanc és 20% olaszrizling házasítása, a szentbékkállai és a felsőörsi területekről egyaránt érkezett termés. A bor tartályban, irányítva erjedt és ott is érlelődött 3 hónapot, finomseprőn.
Kezdetben kicsit fülledt és zárt, fokozatosan nyílik, de másnap tárul fel igazán az illat. Egyik fajta sem nyomja le igazán a másik kettőt, viszont mindegyikből kapunk valamicskét. Alma, körte, némi fehér virág, kevés édes citrus jelenik meg benne. A közepesnél karcsúbb testet jó savak mozgatják, enyhe fanyarság mellett, melegedve kerekebbnek hat, édesebb érzetűek lesznek a gyümölcsök. Alma, körte, citrusok, egy kevés fanyar őszibarack és gyógynövény adják a díszítést, hátul némi egres is megjelenik. A kortyot végigkíséri egy pici mandulás kesernye, ami a lecsengésre felerősödik. 5p- (2750 Ft - Bortársaság)

Veszprémi Érseki Pincészet Vesprim Infula Rouge 2021
Mindszentkállai terület termése, kékfrankos és cabernet sauvignon, részben bogyózva, részben egész fürtökben erjesztve, majd 11 hónapig magyar és francia hordókban érlelve.
Intenzív, meleg érzetű, mediterrán illat, fekete ribizli, áfonya viszi a prímet, mellettük szilva, cseresznye, de enyhe lekvárosság is bevillan, a cabernet sauvignon lenyomata tagadhatatlan. Idővel édesfűszerek, fahéj, gyógynövények és egy kevés füstölt sonka is megjelenik. Kóstolva is továbbviszi a meleg, mediterrán karaktert, közepes test, közepes mennyiségű, kissé szemcsés tannin, lekerekített savak jellemzik, az alkohol viszont magas (15%) és kicsit kilóg, főleg a lecsengésben fűt. Az érett sötét bogyós gyümölcsös ízek dominálnak szájban is, édesfűszerekkel, hűvös gyógynövényes jegyekkel (menta, ánizs), pörkölési aromákkal és a korty vége felé némi kesernyével kísérve. Újvilági ízek, egy kis dél-rhone-i beütéssel. 5p+ (3850 Ft - Bortársaság)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr1218133404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása