A Borrajongó

Natúrboros kitérő - Nagyváradi Péter Perm 2022 és Róza 2022

2023. szeptember 06. 06:00 - furmintfan

A borrajongón viszonylag ritkán írunk külön kiemelten ún. natúr borokról, ebbe az irányba valószínűleg ungert tette a legtöbb karcsapást a borrajongós stábból. Nekem inkább csak kósza próbálkozásaim vannak a műfajjal, a tapasztalatom nem túl nagy, azok viszont vegyesek. Mivel ezeknek a boroknak az ára is magasabb az átlagnál, egy méretes bukta elég sokba kerülhet, így aztán különösen nehezen szánom rá magam, hogy vakon ugorjak fejest a természetes borok tengerébe. Meglehetősen ritkán szoktam előzetes tapogatózás, ajánlás vagy saját empirikus élmény hiányában natúr bort vásárolni, most azonban így történt és nem is bántam meg, bár a megtéréstől továbbra is messze vagyok.
A teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy Nagyváradi Péter neve nem csengett ismeretlenül, noha a saját néven palakozott boraival ez az első találkozásom. Ha jól emlékszem, Péter még a Bortársaság csapatát erősítette, amikor évekkel ezelőtt először találkoztunk és hébe-hóba azóta keresztezték egymást útjaink - természetesen mindig valamilyen boros rendezvényen, kóstolón -, de csak idén tudtam meg, hogy már saját birtoka is elindult. Az ismeretségünk tehát felületes, ám az érdeklődést és a megelőlegezett bizalmat egyaránt megalapozta.

nagyvaradipeter202308.jpg

Nagyváradi Péter a villányi borvidéken ismerkedett először a szőlőtermesztéssel és borkészítéssel 2014-ben. Édesapja geológus háttere és felesége, Lili nagypapájának pécsi szőlészeti kutató múltja egyaránt inspirálták. Az egyetem és pár év gyakorlat után Péter dolgozott borász gyakornokként Új-Zélandon és Chile-ben, majd Európa különböző borvidékein is megfordult. 2018 óta élnek a Balatonon, ahol a Homola Pincészet csapatát is erősítette, közben részt vett több szőlőterület művelésében és telepítésében Mindszentkállától, Paloznakig.
A saját birtok története pár éve egy kis területtel kezdődött, most 4 dűlőben 2 hektár szőlőt, művelnek organikusan. Tihanyban majdnem 40 éves az ültetvény, Balatonarácson 80 éves gyalogtőkéket gondoznak. A különböző termőhelyek, parcellák kifejezése a cél a borok készítésénél. A pincében a képlet egyszerű: a tiszta alapanyag egy 150 éves kosaras préssel egészfürtben vagy áztatás után a hordókba kerül, ahol spontán erjed, majd szűrés és derítés nélkül kerül palackba.
A címkéket egy Loire-ban élő francia festőművész és grafikus, Jules Maillard készítette, és az arácsi terület gyalogtőkéinek első szüretét ábrázolja.

Két 2022-es bort kóstoltam, egy fehéret és egy vöröset, előbbit vártam jobban, utóbbi tetszett inkább, de mindkettőben volt valami, ami megfogott. Plusz pont, hogy a kénmentesség ellenére második nap is változatlanul őrizték formájukat, nem kopott meg az intenzitás, az oxigén nem kezdte ki a borokat.

nagyvaradipeterperm2022.jpgNagyváradi Péter Perm 2022
100% chardonnay Balatonarácsról. Az egész fürtben feldolgozott alapanyag 500 literes francia hordóban erjedt és érlelődött, majd szűrés és derítés nélkül került a palackba. Hozzáadott ként nem tartalmaz.
Az illatban először pici szúrósság, húsleves érezhető, de ez nagyon gyorsan kiszellőzik és utána folyamatosan változik a pohárban. Mogyoró és citrusok, majd nagyon diszkrét édesfűszer, azután némi fehér virág, őszibarack, enyhe krémesség is megjelenik, a pörkölt magvak viszont végig ott vannak. Élénk, fedetlen (de nem éles) sav és finoman adagolt hordó jellemzi a szerkezetet, az alkohol alacsony. Citrom, sárga alma, egy kevés őszibarack, mogyoró, enyhe sósság, pörkölt magvak alkotják az ízprofilt. Egyetlen problémám volt a borral - ami viszont rontott mind az élményen, mind az értékelésen - hogy végig ráült az enyhe pörkölt magvas fedettség, ami nem hagyta teljesen kibontakozni a többi aromát. 5p (7000 Ft - Natúr Kortyok)

nagyvaradipeterroza2022.jpgNagyváradi Péter Róza 2022
100% kékfrankos, két területről, Hegyestűről és Monoszlóról szüretelve. A talaj mészkő, pannon tengeri üledék és bazalt. A szőlő 1/3 része karbonikus maceráción esett át 10 napig, 2/3 része direkt préselve, egész fürttel lett kierjesztve, kis méretű francia és magyar hordókban érlelődött. Ez a bor szintén szűretlenül, derítetlenül és kén hozzáadása nélkül lett lepalackozva.
A hátcímke szerint ez egy vörösbor, valójában inkább egy komolyabb rosé vagy siller. Opálos, mégis tündöklő élénk rubinszínű bor fogad a pohárban, vörösbornál halványabb, leginkább egy siller mélységével. Az első pillanatban édes eper és málna fuvallata áramlik a pohárból, majd inkább savanykásabb piros gyümölcsök - meggy és ribizli - érkeznek, a háttérben kezdetben még megbújó enyhe animalitás hamar átadja a helyét virágoknak és citrusoknak. A könnyed, minimális krémességgel kibélelt kortyot vibrálóan élénk savak kapják szárnyra, a tannin enyhe, az alkohol is alacsony. Ízében is a piros gyümölcsök vezetnek - cseresznye, szamóca, málna -, citrusokkal kísérve. Nagyon csúszik, szerettem is. 6p (7000 Ft - Natúr Kortyok)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr3018205865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása