A Borrajongó

Két ezerjó - Miklóscsabi Csoda 2022 és Ezredes 2022

2023. november 06. 06:00 - furmintfan

Miklós Csaba, vagy ahogy mindenki ismeri, Csabi a Móri borvidék valószínűleg legismertebb borásza, részben a fiatalos és feltűnő címkéknek és fantázianeveknek, részben a közvetlen és népszerű "frontembernek" is köszönhetően. A pince ma 8 hektáron gazdálkodik Mór környékén, természetesen fehér szőlőfajták vannak a fókuszban, különösen a borvidék sajátja, az ezerjó. Én is ezerjót kóstoltam a pincétől a hétvégén, rögtön kettőt is.

 mikloscsabicsodaezredes2022.jpg

Miklóscsabi Csoda 2022
100% ezerjó, egy idős telepítésről a birtok a Kőhalmi-dűlőből, egy kőbánya lábától. Ez volt Csabi legelső bora a 2000-es évek elején, ami arról kapta a nevét, hogy csoda, hogy nem rontotta el. Ha minden igaz, akkor spontán erjedt, majd fele részben hordós, fele részben tartályos érlelés következett.
Az illat eleinte neutrális és visszafogott, de szépen kinyílik. Friss alma, citrusok, enyhe virágos jegyek mellé fokozatosan citromhéj, őszibarack és minimális ananász csatlakozik, majd egyre több trópusi gyümölcs. Feszes gerincre épül a bor, csontos, szikár savak támogatják a közepesnél éppen könnyedebb testet, majd ahogy melegszik, barátságosabb, kerekebb lesz. Citrusok, zöldalma, őszibarack, pici ananász, banán és grapefruit vezet ízben, némi fanyarság, zöldfűszer, valamint sós aláfestés kíséri a gyümölcsöket, a korty végén enyhe kesernye. 5p+

Miklóscsabi Ezredes 2022
Fahordós ezerjó, utoljára ennek az alapanyagát szüretelték a pincénél. A címkén Csabi édesapja, Miklós Pál nyugalmazott tűzoltó.
Színben egy árnyalattal sötétebb, illatban is egy fokkal talán érettebb karakterű és még zárkózottabb, mint a másik ezerjó. Édes alma, pici banán, ananász, némi hordófűszer, minimális ragasztó. A Csoda után kerekebb, olajosabb, teltebb. Savai még mindig élénkek, de egy fokkal lágyabbak és szélesebbek, mint a másik boré, enyhe krémességet is mutat. A textúra mégis inkább rusztikus, kissé cseres, talán még nem simult be teljesen a hordó. Ízben intenzívebb, mint illatban: érett gyümölcsök, alma, banán, érett citrusok, némi trópusi gyümölcs, enyhe sóság, a korty végén a kelleténél kissé több jut a kesernyésségből. 5p

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr1418250375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása