Az aktuális borpáros Olaszországból, Toszkánából érkezett, a 2021-es évjáratból. Chianti Classico-kat kóstoltam egymás mellett. A Zingarelli család által 1973-ban alapított és ma is családi tulajdonban álló Rocca delle Macie mára egy 500 hektáros birtokká duzzadt. Ebből 200 hektárt foglalnak el a szőlőültetvények, Chianti és Maremma körzetekben, hat kisebb birtoktestre osztva. Az Istine egy jóval kisebb méretű családi birtok, 20 hektárnál kevesebb szőlővel ők elsősorban a Chianti Classico borokat helyezik a középpontba.
Istine Chianti Classico 2021
100% sangiovese, szlavón tölgyfahordókban érlelve. Cseresznye a vezető motívum illatban, első nap egy kevés kakukkfű és balzsamecet, második nap kék virágok, málnaecet és enyhe földesség kísér. Nyurga, közepesnél vékonyabb bor, kifejezetten élénk, már-már citrususba hajló, fedetlen sav és nem túl sok, de kicsit reszelős és szárító hatású tannin felel a szerkezetért. Kóstolva csontszáraz és szikár, savanykás piros gyümölcsök, cseresznye, pici zöldfűszer, meggymag és balzsamecet színezi. A savhangsúlyért és a kissé rusztikus csersavért a nem túl bőkezű aromatika sem kárpótol, így meglehetősen aszketikus összbenyomást gyakorol a bor. 5p+
Rocca delle Macie Famiglia Zingarelli Chianti Classico 2021
95% sangiovese és 5% merlot házasítása, francia és szlavón tölgyfahordókban érlelve. Illatában meggy, egy kis bőrös animalitás, érintésnyi hordófűszer fedezhető fel. Második napra az animális vonal egyre inkább enyhe tejes és véres jegyekké szelídül. A közepes testhez jó sav és finoman fogós tannin tartozik, mindkettő jól megtalálja a helyét a borban. Nem kifejezetten gyümölcsös, de meggy, cseresznye és kevés szilva azért megjelenik, nagyon diszkrét fűszeres jegyek - vanília, narancshéj és tejszín - kísérnek, halvány balzsamecetes, umamis aláfestéssel. 6p
Pusztán Chianti jellegben véleményem szerint egyik bor sem áll feltétlenül rosszul. Ebből a szempontból az Istine talán "őszintébb", de sajnos a sangiovese nem a legszebb formájában jelenik meg ebben a borban. A két Chianti Classico közül az Istine vékonyabb, savasabb, étel mellé inkább ajánlható, magában nem kifejezetten barátságos, szerintem egy kis érettségdeficittel is "küzdött" az alapanyag. A Rocca delle Macie borát talán az a kis hányad merlot is szelídebbé teszi, mindenesetre a bársonyosabb tannin és a kerekebb savérzet okán könnyebben fogyasztható, akár önmagában is.