A Borrajongó

Budavári Borfesztivál 2023

2023. szeptember 18. 06:00 - furmintfan

Lezajlott a 32. Budapest Borfesztivál a Budavári Palotában. Az időjárás ezúttal is kegyes volt a közönséghez, a nyár tökéletes lezárásaként kellemes napsütéses meleg volt egész hétvégén. Az érdeklődésre sem lehetett panasz, én csak csütörtökön délután-este jártam a fesztiválon, de a frekventáltabb részeken az esti órákban már elég szép tömeg gyűlt össze. Néhány standnál a dübörgő zenének köszönhetően tovább fokozódott a fesztiválhangulat, de én inkább menekülőre fogtam.

A "szakmázásra" rátérve idén Dél-Amerika volt a díszvendég: Argentína, Brazília, Chile és Uruguay borait lehetett kóstolni a WineAge standjainkál. Több borkereskedő szervezett pop-up kóstolókat a partner borászatok részvételével és mintha a gasztronómiai kínálat is színesedett volna a tipikus fesztiválkajákon túl, bár az ételeket személyesen nem teszteltem.

borfesztival2023_01.jpg

Ami a borokat illeti, három standnál töltöttem el hosszabb időt, ezzel el is telt a késő délután, illetve az este nagyobb része, közben és kifelé menet még itt-ott kóstolgattam. Megpróbálom valamiféle tematikus bontásban közreadni a benyomásaimat.

Kóstolom
A Kóstolom Borbár standjánál minden nap pop-up kóstolók várták a vendégeket különböző borászok részvételével, itt én is végigültem két kóstolót. Németh Miklós a kőröshegyi Kékajtó Szőlőbirtok és Borászattól érkezett, majd utána a Prosecco-ra specializálódott Bubbly csapata mutatkozott be.

Kékajtó Borászat
A Kékajtó Borászatnál tavaly nyáron jártam, akkor még mintaként és házasítás előtt kóstoltam pár olyan tételt, amit most már palackból kínált Németh Miklós.

borfesztival2023_02.jpgKékajtó Gyerekjáték Olaszrizling 2020
Kvázi a pince alapbora. Az első szippantás még kicsit fülledt, utána viszont szép zöldalmás, citrusos, mandulás jegyeket hoz. Ízben az illatból megismert aromák még pici krétás-sós aláfestéssel, sós citrommal egészülnek ki. A sav pont optimális, fát nem érezni. 5p+

borfesztival2023_03.jpgKékajtó Színjáték Narancsbor 2020
Szintén olaszrizling, 30 napot volt héjon tartva. Illatában és ízében alma- és körtekompót, herbatea, narancs, pici trópusi gyümölcs, a cseresség nem számottevő, jó a szerkezet. 5p+

borfesztival2023_04.jpgKékajtó Társasjáték Merlot 2020
Illatában a hordó édeskés fűszeressége elegyedik virágokkal, hűvös gyógynövényekkel (menta, eukaliptusz) és érett sötét bogyós gyümölcsökkel. Ízben is hasonló intenzív kavalkádot hoz, a gyümölcsök jobban érvényesülnek a fűszerek és gyógynövények mellett. A bor érezetre még kicsit fiatal, simulhat még a palackban, de nagyon izgalmas és ígéretes. 6p+

Bubbly
A Bubbly csapata három prosecco-t mutatott be a kóstolón, ebből kettő magnumot.

borfesztival2023_05.jpgLe Bertole Brut Prestige Valdobbiadene Prosecco Superiore Magnum
90% glera és 10% verdiso házasítása, az átlag prosecco-nál kicsivel mélyebb és érettebb formában hozza a körtés, almás aromatikát, selymes textúrával, apró, finom buborékokkal. Prosecco-nak kimondottan elegáns. 6p.

borfesztival2023_06.jpgCarpéne-Malvolti 1868 Extra Brut Valdobbiadene Prosecco Superiore
Eléggé meghökkentő és egyedi darab. Az illata elsőre mintha nem is lenne tiszta, szellőzve azért gyorsan javul. A műfajhoz képest sokkal érett gyümölcsöket, érett és sült almát, törkölyt villant, feszes savak és száraz érzet mellett. 5p

borfesztival2023_07.jpgCol Sandago Wildbacher Brut Rosé Spumante Magnum
A stájer wildbacher fajtából készült. Jól definiált piros gyümölcsös, szamócás és enyhén áfonyás aromatikát mutat, az előző kettőhöz képest nagyobb buborékok és rövidebb lecsengés mellett. 6p-

 

KisBécs
A KisBécs standjánál a szokásos széles osztrák szortiment kiegészült a Color Bar néhány borával az egykori Osztrák-Magyar Monarchia utódállamaiból válogatva.

borfesztival2023_08.jpgVeralda Xtriana Malvazija Istarska 2022
Kellemesen könnyed és gyümölcsös malvasia, jó arányokkal. Illatában fehér virágok, édes fehér húsú gyümölcsök, a kortyban ananász, banán, érett fehér húsú gyümölcsök ízével. 6p-

borfesztival2023_09.jpgDveri Pax Renski Rizling 2016
Már mutat némi palackbukét, enyhe petol, karamell formájában, akácmézzel és érett gyümölcsökkel. A korty széles, öblös, de jó savak vezetik, és kölcsönöznek neki egy kis frissességet is. Ízben visszatérnek az érési aromák és az érett gyümölcsök, citromtortát idéző jegyek mellett. 6p+.

borfesztival2023_10.jpgSkoff Bio Sauvignon Blanc 2022
Citrusos, finoman zöld az illat, egy kis borsóhüvellyel és más növényi jegyekkel. Ízében enyhe sósság és fehér húsú gyümölcsök is bevillannak, feszes savai picikét szárítanak a lecsengésnél. 6p-

borfesztival2023_11.jpgMalat Gottschelle Grüner Veltliner 2019
Nem a legtipikusabb osztrák zöldveltelini, érett sárga húsú gyümölcsös, enyhén vaníliás. Mintha lenne egy kis késői szüretes beütése és egészen minimális illó is bevillan a háttérből. A korty telt, a jó sav mellett enyhe krémes érzet pici maradékcukor is felsejlik. 7p-

borfesztival2023_12.jpgBründlmayer Steinmassel Riesling Reserve 2013
Telt, szépen érett rajnai. Érett és aszalt gyümölcsök díszítik, finom palackérettség jeleit is érezni. Kóstolva testes, gazdag, pici krémesség és édesfűszer kerekíti, savai jól tartanak, ugyanakkor szépen legömbölyödtek. 7p

borfesztival2023_13.jpgJohanneshof-Reinisch Cabernet Sauvignon-Merlot Reserve 2017
Sok érett sötét bogyós erdei gyümölcsöt idéz, vonzó fűszerességgel kísérve. Kóstolva arányos, közepes testű bort kapunk, bársonyos tanninnal, finom textúrával. 7p-

 

Fyrmonia Organic Winery
Az újdonságot számomra a felvidéki Fyrmonia Organic Winery jelentette, akik a három folyó  - Duna, Garam, Ipoly - völgyében, Fűr községben tevékenykednek. Organikusan művelik a szőlőt, a pincében igyekeznek minél kevesebbet beavatkozni a bor életébe.

borfesztival2023_14.jpgFyrmonia Sauvignon Blanc 2021
Picikét fülledten nyit és marad is asz illatában némi pörkölt magvas fedettség, kóstolva élénk savakra támaszkodik, citrusokat és egrest idéz, egy kevés trópusi gyümölccsel. 5p

borfesztival2023_15.jpgFyrmonia Rajnai Rizling 2021
Fahordós tétel (én nem nagyon szeretem, ha a fahordó hangsúlyos egy rajnai rizlingben), ez rajta is hagyja a lenyomatát a boron édesfűszerek és minimális puncs formájában. A hordós jegyek mellett citrus- és barackféléket is érezni, a korty aránylag telt és enyhén krémes. 5p

Fyrmonia Kékfrankos Rosé 2022
Visszafogott illatú, nincs benne semmi tutti-frutti-is művi aroma. Szájban intenzívebb és a jó savak mellett kellően tartalmas és kerek, miközben szamócás, cseresznyés jegyeket vonultat fel. 5p.

borfesztival2023_16.jpgFyrmonia Pinot Noir 2021
Meleg karakterű, érett piros gyümölcsös az illata, ízben erdei gyümölcsök, szilva, finom édesfűszerek is feltűnnek. A tannin jól beépült, gömbölyűek a savak a test legalább közepes. A fajtához képest egy érettebb gyümölcsös aromatikájú, délies, aránylag testes bor. 6p

borfesztival2023_17.jpgFyrmonia Kékfrankos 2021
Hűvös, jól definiált, piros bogyós gyümölcsök, finom fűszeresség érkezik illatban. Kóstolva is élénken gyümölcsös és lendületes. Meggy, finom fűszeresség, dinamikus savak, jól adagolt hordó. Ez volt a kedvencem a sorból, megnézném egy osztrák mezőnyben. 6p+

borfesztival2023_18.jpgFyrmonia Félédes Sárgamuskotály 2022
Érett muskotályos jegyek, keleti fűszerek, ananászkonzerv, mély szőlős aromák színezik, a 20 g/l maradékcukor kellemesen megtolja a gyümölcsöket, a 15% alkohol melegít a finisben. 5p+

 

A többi meglátogatott standnál már csak egy vagy két bort kóstoltam, ezekből következik a beszámoló végére egy vegyesfelvágott.

Adrienne Deluxe
borfesztival2023_19.jpgÁrvay Hárslevelű 2019
Érett frissebb jegyek keverednek benne, citrusok, birs, barack, így van egy kis őszies hangulata már. Élénk savai már picit kerekedtek, az érettebb gyümölcsökkel érdekes kontrasztot alkotnak. 5p

Kóstolom
borfesztival2023_20.jpgDomäne Wachau Axpoint Grüner Veltliner Smaragd 2021
Kezdetben kicsikét zárt, majd jönnek a fehér húsú gyümölcsök, citrusok és enyhe trópusi érintés is. A korty telt, ugyanakkor remek savak vezetik, ízben intenzívebb és gazdagabb, mint illatban. 7p-

borfesztival2023_21.jpgVilla Tolnay Ráthonyi-domb Zöldveltelini 2021
Fehér húsú gyümölcsök jelentkeznek illatában, zöldalmával az élen, diszkrét fűszeres háttérrel. Jó egyensúlya van, kerek, de jól megtartják a savak, zöldalma, fehér húsú gyümölcsök, pici érett citrus és fűszer jelenik meg ízében. 6p+

Világi Winery
borfesztival2023_22.jpgVilági Zöldveltelini Terroir Selection 2019
Érett sárga húsú gyümölcsökkel, barackfélékkel operál az illat, ízben ehhez édes citrusok is társulnak, gyömbérrel, pici vaníliával. Kis krémesség béleli ki a remek savak által vezetett telt kortyot, a végén beköszön egy kis kesernye is. 7p-

borfesztival2023_23.jpgVilági Kékfrankos Terroir Selection 2019
Érett piros gyümölcsök, meggy, finom fűszeresség jelentkezik illatban, majd ízben is, némi meggymagos fanyarsággal. A szerkezet inkább a savakra támaszkodik, a tannin nem túl sok, a textúra kellemes. 6p+

Homola Pincészet
borfesztival2023_24.jpgHomola Sauvignon Blanc+ 2022
Tojás alakú lélegző tartályban erjedt, finomseprőn érlelt, szűretlen tétel, kén nélkül letöltve. Van benne egy kis "funky" kezdetben, de leginkább sok citrus, narancs, idővel trópusi gyümölcsök és egy kis egzotikus fűszer uralja. Lélénk, fedetlen savak, leheletnyi cseresség felel a struktúráért. 6p-

Homola Syrah 2019
Hűvös, erdei gyümölcsös, finoman gyógynövényes, fűszeres aromatika jellemzi a bort. Kóstolva lédús, elegáns, könnyedségével együtt is tartalmas és jó egyensúlya van, finom keleti fűszeres lecsengéssel. 6p+

Garamvári Szőlőbirtok
borfesztival2023_25.jpgGaramvári Prémium Szelekció Syrah 2019
Érett sötét bogyós gyümölcsök, szeder és fekete ribizli viszik a prímet, a háttérben édesfűszerek és pörkölési aromák. Délies karakterű, lágyabb savak, krémesebb korty, vaskosabb test jellemzi. 6p-

Fehérvári Borbirtok
borfesztival2023_26.jpgFehérvári Borbirtok Grand Reserve Juhfark 2021
Édesre érett fehér húsú gyümölcsök, édeskés fűszeresség, pici méz, érezhető illatban, ízben mandula, finom sósság is csatlakozik, a végén kis kesernyével. Tartalmas, jól strukturált bor, enyhén olajos textúrával, széles savakkal. 6p+

borfesztival2023_27.jpgFehérvári Borbirtok Petit Rouge 2020
Érett eper és meggy határozza meg illatát, ízében különféle fűszerek, enyhe sós-krétás jegyek is jelentkeznek. Karcsú testű, szerkezetben inkább a savakra épít, tanninja nem sok, de picikét érdes. 5p+

WineAge
borfesztival2023_28.jpgBodega Garzón Reserva Albarino 2021
Citrusok, fehér húsú gyümölcsök, zöldalma, pici őszibarack jellemzi az illatot és az ízképet. Lendületes, jó savakra támaszkodik a közepesnél valamivel karcsúbb test. 5p+

Marrenon
borfesztival2023_29.jpgMarrenon Rosace Ventoux Rosé 2021
90% grenache és 10% syrah. Piros gyümölcsök, eper, őszibarack, cseresznye, ízben leheletnyi sósság érezhető, jól eltalált szerkezet mellett. 6p-

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr2918212593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása