A Borrajongó

Új csillag Etyeken? - Szijjártó Előd Borászat Csóva Sauvignon Blanc 2020

2021. december 03. 06:00 - furmintfan

Az etyeki Szijjártó Előd Borászat nevével először a facebook-on találkoztam, egy hirdetés formájában, és bár nem jártam a pincénél, kíváncsiságból beszereztem két palackot a borokból., hogy addig is a távolból ismerkedjek az új etyeki borászattal. Személyes tapasztalatok hiányában az igen aktív facebook oldalról és a honlapról csipegettem össze információmorzsákat. Ezek alapján úgy tűnik, hogy Szijjártó Előd első generációs borászként, a Napa-völgyben szerzett tapasztalatokkal felvértezve vágott bele az etyeki borászéletbe és 2020-ban lépett ki a nagyközönség elé 2019-es boraival, tehát egészen új szereplőről beszélhetünk a borvidéken. A birtokról viszonylag kevés háttérinfót találtam, annyi bizonyos, hogy az etyeki körzet három legfontosabb fajtájából - chardonnay, sauvignon blanc, pinot noir - készülnek borok, chardonnay-ból van tartályos és hordós tétel is, a sauvignon blanc-nal is vannak hordós kísérletek, ezen kívül készülnek még gyöngyöző borok és lesz majd pezsgő is. A címkéket különféle égitestek stilizált képe díszíti (az ötlet nekem tetszik, de szerintem a címkék grafikai kivitelezésén még lehetne csiszolni) és a borok neve is innen merít ihletet. Ki tudja, talán lehet mögötte valamiféle csillagászati érdeklődés a borász részéről. Meglátjuk, születik-e új csillag Etyeken, mindenesetre az első borélményem a pincétől összességében kellemes volt.

szijjartoelodcsovasauvignonblanc2020.jpg

Szijjártó Előd Borászat Csóva Sauvignon Blanc 2020
A Csóva 2020-as évjárata - a tisztán reduktív 2019-es után - részben acéltartályban, részben 400 literes harmadtöltésű tölgyfahordóban erjedt, 6 hónapig finomseprőn érlelődött, ezt követően került házasításra. Az illat hűvös, egyszerre vannak meg benne a gyümölcsös és a "zöldes" jegyek, valamint a hordóból és a seprőn tartásból származó édesfűszeres és krémes aromák. A gyümölcsöket citrusok, zöldalma, némi körte és őszibarack képviseli, némi félig érett mangóval, a "zöld" vonalért némi vágott fű, grillezett zöld kaliforniai paprika, bodza és hóvirág felel. Az első nap még határozottabb vaníliakrémes, vajas jegyek másnapra visszább húzódnak, a zöldalma és a citrus dominál, bodzával. Kóstolva karcsú és feszes bort kapunk, élénk savval, enyhén krémes textúrával. A seprőn tartás és a hordó hozzátesz a bor testéhez és textúrájához, ha ez a bor csak tartályban készült volna, feltehetően egy vékony, savhangsúlyos sauvignon blanc lett volna a végeredmény. Második-harmadik nap egyre inkább a savak veszik át a főszerepet, a krémesség fokozatosan hátraszorul. A dinamikus kezdés után kortyközéptől érezhetően csökken az intenzitás, bár tény, hogy nem "fogy el" a bor. A citrusos, zöldalmás, fehér gyümölcsös, grapefruit-os ízek dominálnak, ezt egészítik ki a krémes, zöld paprikás motívumok, bár a krémesség itt is inkább első nap számottevő. 5p+ (2990 Ft - Ab Ovo, a pince webshopjában most hármasával akciós a bor)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr4816771370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása