A Borrajongó

Piemont-i bortrió a mosolygós dombról - Poggio Ridente

2023. május 17. 06:00 - furmintfan

Az utóbbi hónapokban sok külföldi boros jegyzet összegyűlt, és ahol van értelme ezeket tematikusan közreadni, ott így fogok tenni, így is jut elég az egyveleg posztokba. Ma három olasz borról lesz szó, a Piemontban tevékenykedő Poggio Ridente birtoktól.
A birtok a borászat központja alatt elterülő, a kedvező klimatikus körülmények és a barátságos környezet miatt szintén Poggio Ridente (mosolygó domb) néven ismert dűlőről kapta nevét. A 491 méter magas lejtő Cocconato település határában helyezkedik el, talaja mészkőben gazdag.
A borászat alapítója és tulajdonosa Cecilia Zucca, de az egész család kiveszi a részét a munkából. Jelenleg 20 hektár tartozik a birtokhoz, ebből 11 hektáron terem szőlő, három dűlőre osztva. A szőlőket organikus módon művelik, a fókusz a barbera, albarossa és pinot noir szőlőkön van, de a Pavesio családdal közösen viognier, riesling és sauvignon blanc ültetvényeket is művelnek, akik a dűlő nevét is adták. Cecilia Zucca régi szőlőfajták tőkéit is felfedezte a dűlőkben, ezek egyike a grignolino, egy helyi fajta amely nevét a bogyóban található sok magról (grignole) kapta. A grignolino könnyed, de nem túl mély bort ad, viszont magas savtartalommal bír, és a magoknak köszönhetően - ha nem bánnak vele megfelelően - sok és kesernyés tannint is produkálhat. A másik elfeledett fajta a ruché, amelyből intenzív, aromás borok készülnek. Meg kell még említeni még az albarossa-t is, amelyet Franco Dalmasso hozott létre 1938-ban nebbiolo és barbera keresztezésével. Az új fajta a nebbiolo struktúráját egyesítette a barbera frissességével és gyümölcsösségével.

poggioridente1_1.jpg
Három tételt kóstoltam meg a pincészettől, köztük egy fehér házasítás, egy barbera-t és a számomra eddig teljesen ismeretlen grignolino nevű szőlőfajta borát.

Poggio Ridente Monferrato Bianco Tris di Uve 2021
Riesling, viognier és sauvignon blanc házasítása. Friss fehér húsú gyümölcsökkel és virágokkal fogad a pohárban, ízben is a friss gyümölcsös vonalat viszi tovább. A kerek kortyot pont optimális mennyiségű sav támogatja, arányos, rendezett, gördülékeny a bor. A három fajta közül egyik sem válik igazán dominánssá, ízben főleg érett fehér húsú gyümölcsök - körte, alma, őszibarack - viszik a prímet, a háttérben egy kevés déligyümölcs is megjelenik, mindezt finom fanyarság foglalja keretbe. 6p-

Poggio Ridente Grignolino d'Asti 2021
Világos rubin színű, fürgén mozgó bor fogad a pohárban. Édesre érett eper és cseresznye, eperkompót, pici virág és hintésnyi édesfűszer teszi vonzóvá illatát. Kóstolva könnyed és elegáns, lágyan indul, a korty második felében élénkebbek a savak, míg a tannin mennyiségre nem túl sok és tökéletesen sima, így selymesen puha a textúra. Ízvilága az illathoz hasonlóan édesre érett epret és cseresznyét idéz, az alacsony alkohol is gördülékennyé teszi. Nem túl bonyolult, de nagyon szerethető, ízgazdag és kecses bor. 6p-

Poggio Ridente Vallia Barbera d'Asti 2021
Érett erdei gyümölcsök, szamóca, diszkrét fűszeres, virágos aromák festik meg az illatot. A szerkezetet főleg a feszes savak határozzák meg, a a tannin finom tapintású, jól integrált. Érett erdei gyümölcsök, szamóca, diszkrét édeskés fűszeresség szövi át a lendületes, jól strukturált kortyot, a lecsengés közepesnél hosszabb. 6p+

A pincészet honlapja:
https://www.poggioridente.it/it/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr7818124366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása