A Borrajongó

Veltelini a 3 folyó vidékéről - Világi Winery Zöld Veltelini 2021

2023. május 15. 06:00 - furmintfan

Felvidéki borászokról, borászatokról gyakran írtunk a blogon, de a Világi Winery borai eddig inkább csak fesztivál-beszámolók vagy egyvelegek keretében kerültek elő. A magyar határ közelében, Helemba falu környékén található pincészet közel 10 hektáron dolgozik, főleg világfajtákkal. A település közvetlen közelében folyik a Duna és az Ipoly és a Garam sincs messze. Az ültetvényeknek helyet adó dűlők vulkanikus, andezites alapkőzetén agyagos lösztalajt találunk. Irsai Olivér, cserszegi fűszeres, zöldveltelini, sauvignon blanc, rajnai rizling, chardonnay, kékfrankos, pinot noir és merlot fajtaborok, rosé, gyöngyözőborok, pezsgő alkotják a szortimentet. A száraz borok két borcsaládra oszlanak: "modern balance" és "terroir selection". Én a 2021-es modern selection zöldveltelinit kóstoltam meg a hétvégén.

vilagiwineryzoldveltelini2021_1.jpg

Világi Winery Zöldveltelini 2021
Az illat gyümölcs-centrikus, fokozatosan nyílik, alma, érett egres, sárga szilva, majd egy kevés déligyümölcs, sárga húsú gyümölcs, ananász bukkan fel, halványan pici kardamom és gyógynövény is megjelenik. Kóstolva dús, jó arányokat mutat, finom savakra épül, a korty puha tapintású, ugyanakkor kellően lendületes is. Ízvilágát is a lédús sárga húsú gyümölcsök határozzák meg, pici citrusossággal. Zamatos, élvezetes, kifejezetten kellemes bor. 6p (5000-5300 Ft - Bortársaság, Radovin)

vilagiwineryzoldveltelini2021_2.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr5618124074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása