A syrah a világ egyik legnépszerűbb és legelterjedtebb szőlőfajtája, ültetett terület szempontjából a maga 190000 hektárjával a kékszőlők közül csak a cabernet sauvignon, a merlot és a tempranillo előzi meg. Dél-Franciaország, közelebbről a Rhone-völgy és Ausztrália valószínűleg a két legismertebb termőhely, de alig van olyan klasszikus bortermelő ország, ahol nem találkozunk vele. Magyarországon mintegy 320 hektáron termelik, legnagyobb területen az Egri borvidéken és a Villányi borvidéken, de Szekszárdon, a Balaton partján és Sopronban is többen foglalkoznak vele és már olyan meglepő helyeken is kísérleteznek vele, mint Somló és Tokaj.
Egységes magyar syrah sílusról aligha beszélhetünk (bár kis túlzással ez nagyjából minden nem illatos fajtára igaz), de így legalább mindenki találhat kedvére való bort a hazai választékból. Ad hoc mintavétel következik az itthoni készletből.
Négy 2017-es évjáratú magyar syrah-t kóstoltam meg egymás mellett, négy különböző borvidékről: Balatonfüred-Csopak, Badacsony, Villány és Szekszárd.
Homola Syrah 2017
A paloznaki Hajnóczy dűlőben található a pince syrah ültetvénye. Aránylag világos színű bor. Az illat nagyon vonzó, érett málna, erdei gyümölcsök - áfonya, szeder -, finom fűszeresség, némi egzotikus virágos aroma keveréke. Kóstolva nagyon elegáns, finom szövésű, a korty tökéletesen sima, a sav élénk és csiszolt, a tannin szépen illeszkedik a közepes testhez, tökéletesen integrált. Áfonya, szeder, málna viszi a prímet, a hordó finom édeskés fűszerességet kölcsönöz, de a háttérben marad, enyhe sósság hoz plusz csavart az ízvilágba. 7p
2HA Shiraz 2017
Intenzív, áradó illatában érett fekete ribizli, áfonya vezet, mellettük édesfűszerek, virágok, cseppnyi balzsamecet és sonka. Közepes testű, de a Homola hűvösebb karakteréhez képest inkább melegebb érzetet kelt, az alkohol azonban nem magas, a savak is kellő élénkséget mutatnak. A délies jelleget inkább a nagyon érett, enyhén dzsemes gyümölcsösség és az enyhe édességérzet kölcsönzi a bornak. Fekete ribizli, szeder, áfonya, finom fűszeresség, leheletnyi balzsamecet, enyhe sósság alkot pikáns elegyet. 7p-
Csányi Pincészet Kővilla Válogatás Syrah 2017
A Jammertal dűlő termése. Az eddigi boroknál kicsivel sötétebb színű, illata meleg karakterű, kevesebb gyümölcsöt, valamivel több fejlettséget mutat. Közepes intenzitású, érett szilva, szilvalekvár, szárított zöldfűszerek, kevés édesfűszer. Az erős közepes testhez picikét érdes tannin, enyhén krémes korty, széles sav tartozik, a lecsengésnek van egy kis poros érzete, összhatás kicsit rusztikus. Az érett szilva és erdei gyümölcsök mellett enyhe bőrösség, egy kevés balzsamecet és édesgyökér, fűszerek jelennek meg ízben. 6p+
Vesztergombi Pincészet Kerékhegy Shiraz 2017
Fejlett illat, érett, földre hullott és lekváros gyümölcsösség, szilva, erdei gyümölcsök, enyhe földesség, naspolya, pici likőrösség jellemzi az aromatikát. Másnap illatban erősebb érési jegyeket mutat, elindul a kezdeti oxidáció irányába, míg ízében egy érdekes, édeskés őszibarackos aroma sejlik fel. A korty telt, inkább krémes indul, a közepétől élénkebbek lesznek a savak. A szerkezet elég masszív, széles sav, kissé darabos, határozott tannin keretezi a közepesnél kicsivel nagyobb testet és ad rusztikus karaktert a bornak. 6p