A Borrajongó

Külföldi egyveleg 2022/4

2022. október 22. 06:00 - furmintfan

Itt az idei negyedik külföldi egyveleg is. Meglehetősen sok új-zélandi sauvignon blanc szerepel az aktuális válogatásban, a vörösborok közül pedig Burgenland vezet most, de akad itt angol pezsgő, portugál rosé, montenegrói vörös és sok minden más is.

egyvelegdugokk35.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Restancia - Huber Moments Rosé 2021

2022. október 21. 06:00 - furmintfan

Volt már szó idén provence-i rosé-król és kihívóikról, valamint előbbiek sikerét és a premium kategóriát megcélzó magyar rosé-król is. Természetesen nem csak kis hazánk borászai próbálkoznak a francia mintával, hanem például a sógorok is. Az első említett körből kimaradt egy osztrák tétel, mert a koncepcióm az volt, hogy a nemzetközi sorban legyen minden bor teljesen hordómentes, a Huber Moments Rosé pedig nem az. Kár volt aggódni, a Moments jobban passzolt volna a mezőnybe, mint végül a helyette bekerülő - a provence-i sortól és a kihívóktól stílusban nagyon elütő (egyébként szerintem szép) - Umathum Rosa.

hubermomentsrose2021.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Öregfiúk - Szepsy furmintok 2009-ből

2022. október 19. 06:00 - furmintfan

A hétfőn megírt 2016-os szamorodnik előtt nyílt egy másik nagyon érdekesnek ígérkező sor is: az egyik kóstolótársunk 2009-es Szepsy furmintokat hozott magával. Régóta nem kóstoltam már érett Szepsy száraz borokat, 10 évnél idősebbeket pláne nem, arra pedig különösen ritkán nyílik alkalom, hogy egy régi évjáratból több dűlős tételt is megvizsgálhassunk egymás mellett. Nem csoda, hogy mindannyian izgatottan vártuk, mit mutatnak ezek a borok 13 évvel a szüret után. Már a bontás utáni pillanatok is örömre adtak okot: a dugók gond nélkül, egy darabban hagyták el a palackok nyakát, a TCA sem rontotta el bulit, de az igazi próba még előttünk volt.

szepsy2009.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Stíluskavalkád - 2016-os édes szamorodnik

2022. október 17. 06:00 - furmintfan

Megszámolni sem tudom, hány alkalommal próbáltuk meg ezt a kóstolót tető alá hozni az elmúlt egy évben, a múlt héten végre sikerült. Tokaji édes szamorodnikat állítottunk csatasorba a 2016-os évjáratból, szám szerint hatot. Maradékcukortartalom és ár szempontjából egyaránt meglehetősen változatos sor jött össze, végül a borok stílusa és minősége is meglehetősen nagy szórást mutatott. A mezőny két legjobb bora nem okozott meglepetést, de volt pár tétel, amitől biztosan többet vártunk.

szamorodni2016.jpg

Tovább
Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása